Први пут од 2001. године - Евролига без клуба из Србије?!

Освајањем АБА лиге Будућност је стекла право учешћа у следећем издању Евролиге, што значи да Србија први пут од 2001. године неће имати свог представника.

Кошарка 16.04.2018 | 00:00
Први пут од 2001. године - Евролига без клуба из Србије?!
Црногорски тим је последњи пут учествовао у елитном такмичењу 2003. године, када је место у Евролиги имао и београдски Партизан.

Ипак, пут до најлукративнијег кошаркашког такмичења на старом континенту је постао тежи пошто је место које је имала Србија “пребачено“ на Јадран.

Према актуелним правилима, 11 места за следећу сезону Евролиге је “закључано“ за клубове са А лиценцом, а остале позиције попуњавају победник Еврокупа (Дарушафака), освајач АБА лиге (Будућност), шампион Немачке, један тим из ВТБ лиге и једна шпанска екипа. 

“Једини пут за српске клубове ка Евролиги, узимајући у обзир тренутне критеријуме, је освајање АБА лиге. Тако је Црвена звезда учествовала у том такмичењу у последње две године, када је број тимова смањен на 16“, наводи Јурохупс. 

Специјализовани кошаркашки портал подсећа и на случај вишегодишњег редовног учесника Евролиге и тима који је пре осам година играо на Фајнал-фору. 

“Шта са београдским Партизаном? Њихови константни финансијски проблеми и самим тим опадање квалитета састава су учинили да црно-бели нису успели ни да се квалификују за завршницу АБА лиге. Заправо, то је други пут у последње три године да се то дешава Партизану“, пише Јурохупс. 

Како се додаје, ствари у европској кошарци су “увек подложне променама“, а сада је под знаком питања и учешће Панатинаикоса у следећем издању Евролиге, с обзиром на недавну изјаву власника атинског великана. 

“Како год, у актуелним околностима и како је проширење лиге најављено за сезону 2019/2020, током следеће сезоне ћемо видети поптуно другачију Евролигу. Пре свега, прву од 2001. без тима из Србије“, закључује се у тексту. 

Посебан куриозитет је да ће Фајнал-фор Евролиге ове сезоне бити организован у Београду.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар