Звезда скинута с трона, Будућност је шампион!

Владавина црвено-белих је готова. Титула први пут одлази у Подгорицу, где ће се од јесени играти Евролига! КРАЈ! Будућност је нови шампион Јадрана, Ивановић украо Звезди Евролигу! Плави добили финалну серију с 3:1, преломио Ивановић фантастичним потезима и поенима у самој завршници.  Будућност прекинула Звездину трогодишњу доминацију на Јадрану! Кошаркаши Црвене звезде поражени су од Будућности са 77:73 у четвртом финалном мечу АБА лиге, што значи да су Подгоричани нови шампиони региона.

Кошарка 14.04.2018 | 23:15
Звезда скинута с трона, Будућност је шампион!
Крај! Више нема дилеме. Будућност је шампион АБА лиге и тако је стекла право за учешће у Евролиги следеће сезоне! Ово је прва титула првака Јадрана за тим из Подгорице. У четвртом мечу Плави су надиграли црвено-беле с 77:73 дошли до коначне победе од 3:1 у серији после одличне игре Николе Ивановића у самој завршници када је имао украдену лопту с два поготка. Велики неуспех за Црвену звезду!

После најава Небојше Човића да Звезда неће ни изаћи на овај дуел, то се није догодило, црвено-бели су изашли на паркет Мораче, али су поражени у неизвесној завршници...

Звезда је ушла у ову серију као фаворит, али ће морати да вида ране после ове серије. Тежак пораз, тешка серија за Звезду као клуб.

После пет сезона, нећемо је гледати у Евролиги... 

Код Будућности је Никола Ивановић дао 17 поена, док је Немања Гордић убацио 18. Код Звезде је најбољи био Тејлор Рочести са 14 поена, док је Ален Омић додао 12.

Будућност се на седам минута пре краја одвојила на пет разлике после одлилчних потеза Гордића. На пет минута пре краја Лесор је довео Звезду на два поена заостатка. Виђено је много слободних бацања до краја утакмице. На два и по минута до краја Омић је закуцао и Звезда је каснила само један поен за Плавима. Онда је и Добрић погодио тројку за предност од 70:68. Ивановић је довео Будућност у предност на улазу у последњу деоницу, потом је Лазић изгубио лопту. А онда и двојку са полудистанце за 74:70.

Промашај Ениса, па Давидовца за три поена је означио дефинитивни крај...

Звезда је у овом мечу до првог поена дошла после три минута игре после коша Рочестија. Бјелица је трошио много лопти на почетку утакмице, ништа није могао да погоди. На другој страни Будућност је највећи део поена давао из слободних бацања, најчешће преко Гордића. После тројке Гибсона Будућност је повела 11:6. У тим моментима Лесор је промашио оба слободна бацања.

Црвено-бели су играли много на индивидуална решења, али их шут није хтео.. Машили су редом Фелдин, па Добрић, али онда су погодили Рочести и Јанковић и Звезда се вратила. Много је зависила игра црвено-белих од шута за три поена.

Ни одбрана није била много боља, Лендри је погодио поред Омића после пивота и довео Плаве у предност од седам разлике после 10 минута игре. Звезда је у том периоду дала само 15 поена.

Ипак, током друге деонице Звезда је ушла у серију 6:0 и ухватила прикључак. Није то била Бог зна каква игра црвено-белих, Будућност је машила слободна бацања... Алимпијевић је држао Рочестија и Ениса у исто време на терену и тиме пробао да изненади Александра Џикића. То му је у приличној мери пошло за руком.

Није се прво полувреме овог сусрета много разликовало на претходне, играло се у серијама, кош за кош, било је јако тврдо и на крају је Звезда отишла на одмор с два поена предности (38:36).

Почетак треће деонице био је можда и најбољи по црвено-беле који су направили залиху од шест поена.  Тада је Омић имао бацања, али је промашио оба. Тада је Звезда имала шансу за 10 разлике.

Поставка са Енисом и Рочестијем донела је доста тога доброг Звезди. Тако су и Фелдин и Омићдобијали боље улоге у нападу. Деловала је Звезда много отреситије него у јучерашњој утакмици. Ипак, уместо да Алимпијевићеви играчи направие разлику, Будућност се вратила, разменили су тројке Никола Ивановић и Тејлор Рочести, а Будућност је на крају треће деонице водила 60:57, упркос чињеници што је Звезда водила с 51:43 током треће четвртине.

Све се ломило у последњих 10 минута...

И поново је Звезда пала у самој завршници. Пресудио је Ивановић. Правио херој финала.

Историјска ноћ у Подгорици!

Будућност је први пут освојила АБА лигу и у драматичној финалној серији се пласирала у Евролигу 2018/19, избацивши из ње Црвену звезду мтс, после пет година.

Подгоричани ће први пут од сезоне 2002/03 играти у најјачем такмичењу и за то је најзаслужнији плејмејкер Никола Ивановић, који је у завршници четврте утакмице "повукао" екипу ка титули и послао црвено-беле у Еврокуп.

Серија је завршена победом Будућности 3:1!

БУДУЋНОСТ - ЗВЕЗДА 77:73 (22:15, 14:23, 24:19, 17:16)

"Уследиће свечана церемонија", рекао је званични спикер пола минута пре краја и био избачен из хале због тога, али није погрешио. Ивановић је већ до тада решио утакмицу тако што је при нерешеном резултату, на почетку последњег минута прихватио поклон Тејлора Рочестија (72:70), па 28 секунди пре краја погодио тежак шут, са високим луком (74:70).

Звезда је била на коленима и пред петим поразом од Будућности у шест међусобних утакмица ове сезоне!

Уз МВП-а финала, незадрживог Немању Гордића (18 поена, 5 асистенција) и прецизног центра Филипа Баровића, Ивановић је тако задао завршни ударац браниоцу титуле, који је поново изгубио иако је у трећој четвртини контролисао и игру и резултат (41:49, 25, минут).

Ипак, када је било најважније, Звезда опет није била права и није остварила свој најважнији задатак ове сезоне. Они од којих се очекивало највише, пре свих странци, ни вечерас нису били у стању да Београђане приближе циљу - "мајсторици". 

Тејлор Рочести јесте постигао 14 поена, уз седам скокова и шест асистенција, али је у одлучујућем тренутку бацио лопту у руке Ивановићу, а Будућност, нови шампион, је тај поклон прихватио и искористио.

Уследило је најављено и велико славље, а капитен Сеад Шеховић је заједно са саиграчима подигао шампионски пехар и означио званични крај "јадранске" сезоне 2017/18, а уједно и крај најдраматичније финалне серије од када је уведен регионални плеј-оф.

Посебан аплауз "Морача" је упутила Александру Џикићу, творцу великог успеха, који је такође први пут освојио регионални трофеј и заокружио најуспешнију сезону Подгоричана! 

Први пут у историји АБА лиге изабраници Александра Џикића успели су да освоје прстен најбољег на Јадрану.

Овим поразом прекинута је трогодишња доминација Црвене звезде у региону, која наредне сезоне неће моћи да игра у Евролиги.

Херој плаво-белих на овом мечу био је Никола Ивановић који је два пута у последњем минуту поентирао и тако сâм донео тријумф екипи из Подгорице. Бек Будућности погодио је за 72:70, а потом и за 74:70 на 28 секунди до краја. 

Претохдно је Рочести изгубио лопту, док је Лазић одабрао лоше решење у нападу. 

Најефикаснији у победничком саставу био је Гордић са 18 поена, Ивановић је убацио 17, док је Филип Баровић постигао 14. 

Код црвено-белих бољи од осталих био је Рочести са 14, 12 је убацио Омић, док су Добрић и Фелдин меч завршили са 11 поена. 

Иако се раније у току дана чуло да Звезда најверноватније неће играти на овом мечу, црвено-бели су изашли на паркет 'вруће Мораче' и на крају поражени.

Звезда је споро ушла у меч, а судије су одмах успоставиле такав критеријум суђење, да су готово све свирале. Будућност је имала предност од 22:15 после прве деонице, али су шутнули чак десет бацања и на срећу црвено-белих погодили су само опет. 

На другој страни Рочести и Омић играли су солидно, али тек уласком Ениса и Лесора, Звезда је добила више енергије и до полувремена успела је да преокрене резултат. 

Фелдин је на 20 секунди до краја погодио тројку и тим кошем црвено-бели дошли су до максмиланих +3 (38:35). Полувреме је завршено резултатом 38:36 за актуелног шампиона региона и Србије. 

У наставку меча Звезда је имала предност од осам поена (51:43), али је Будућност серијом успела да се врати и преокрене резултата. Током целе четврте деонице Будућност је водила, међутим тројком Добрића црвено-бели дошли су до 70:68 на само 1:43 до краја. 

Ипак, Будућност се вратиле преко бацања Баровића (70:70), а онда је уследио поменути епилог у којем је Ивановић израстао у хероја.

АБА ЛИГА, ФИНАЛЕ: Будућност - Црвена звезда 77:73

Дворана Морача
Судије: Радовић, Пукл, Петек

БУДУЋНОСТ: Ивановић 17, Шеховић 5, Доелман, Баровић 14, Шеховић, Гордић 18, Илић, Николић, Гибсон 7, Поповић 5, Лендри 6, Николић 5

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Кешељ, Давидовац 4, Лазић 6, Добрић 11, Фелдин 11, Јанковић 3, Рочести 14, Омић 12, Лесор 7, Енис 5, Јовановић, Бјелица

Извор: моззартспорт/мондо.рс/Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

075

14.04.2018 21:35

Која коинциденција, на данашњи дан је потонуо легендарни " Титаниц ", потонула "страшна и јака" Русија и потонуо државни пројекат, хибридни тим "Црвена звезда"! Честитке тиму из Подгорице "Будућности" на заслуженој титули!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрзитељ

14.04.2018 22:09

Твој мозак је ГМО продукт.Црвена Звезда је уз војску и СПЦ једна од три највеће институције српског народа.Еуролига се неће играти у Подгорици то је сигурно.Или игра Збезда или АБА нема представника.