Коприва у служби здравља

Да не "жари", ова биљка би већ одавно нестала са лица Земље, рекао је једном један лекар, који је остао непознат, али његова мисао остала је до данашњег дана. Погађате, реч је о коприви.

Здравље 11.04.2018 | 11:37
Коприва у служби здравља
Коприва је једна од најлековитијих биљака и може да се користи код готово свих здравствених проблема. Вероватно је најпознатија по способности чишћења крви, па је одличан савезник и у борби са леукемијом и осталим крвним обољењима. Ако патите од анемије, требало би да пијете чај од коприве, али и ако имате проблема са гуштерачом и високим нивоом шећера у крви.

Дуг је списак њених лековитих својстава. Сетићете се ове биљке и ако имате упалу уринарног тракта и проблеме са пробавом. Ова "пецкава" биљка биће и најчешћи избор код пролећне детоксикације.

Помоћи ће вам и када имате проблеме са спавањем, код проблема са јетром, грчевима у стомаку, болести плућа, ослабљеног имунитета, опадања косе, реуме, кожних болести, водене болести, спречиће настанак бубрежних каменаца, а помоћи ће и код упале десни, која ако се не лечи на време и може да доведе до парадентозе.

Коприву најчешће конзумирамо као намирницу или пијемо као чај. Немојте дуго да је кувате, већ је само попарите ако желите да сачувате драгоцене, лековите састојке. Исто је и код чаја, немојте да стављате коприву у кључалу воду.

Ако патите од алергија, посебно поленских, чај од коприве може да буде одлично природно решење, као и код вирусних и бактеријских инфекција. Пијте га и ако имате анемију, али свакако имајте на уму да чај од коприве не пијете дуже од четири недеље.

Тинктура од ракије и коприве

Тинктура од коприве је одлична за проблеме са теменом и косом. Познато је да коприва одлично делује на косу, а тинктуру можете да направите и сами. У литар ракије ставите најмање две пуне кашике насецкане свеже коприве, то могу бити и листови и корен. Затворите флашу и оставите две недеље. Повремено промућкајте. После тога процедите кроз газу, преспите у тамну стаклену боцу и држите на тамном месту.

Око 10 до 15 капи тинктуре растворите у води и пијте три пута дневно, најчешће пре оброка. Ако имате проблема са испадањем косе, неколико пута недељно пар капи тинктуре умасирајте у теме, оставите неколико минута и потом исперите.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Обицна Зара

11.04.2018 14:17

Не вјерујем да је ово истина,фармацеутска мафија би је давно ставила на листу забрањених супстанци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.04.2018 06:15

Полако се свијек враца народним и природним лековима с тог не цуди сто све висе и висе народ посезе за многим травама,семењима и корењима биљки. Сто се коприве тице веруј да је јако здрава .

Name

Коприва за дјецу ,!!

15.04.2018 21:12

Један добар савјет,, од Коприве , За особе са недостатком жељеза у крви, коприва је изузетно добра .а поготово за дјецу . Моја Шћерка није љубитељ чајева али коприву сам користио На други начин ,,што је за дјецу изванредно корисно. Ако не воле чај од коприве покушајте направити ;; Питу од коприве ;” са малим додатком домаћег младог сира . Направите питу два пута у седмици и за мјесец дана резултати су итекако видљиви. Након мјесец дана одемо поново доктору , улази доктор и каже wаоооо , шта сте користили кад су резултати овако добро , све смо испричали а доктор је остао без ријечи. Сад је довољно и једном мјесечно појест питу од Коприве, него гутати неке мулти-витамине. Коприва је помогла нама а сигурно ће и вама ,!!

ОДГОВОРИТЕ