Сријемуш чисти крвне судове

Помаже да се отклоне главобоља и несаница, олакша дисање. Делује антибактеријски, а помаже да ране брже зарастају

Здравље 02.04.2018 | 15:30
Сријемуш чисти крвне судове
ПРИРОДА се сама постарала да одмах након повлачења снега изникне сремуш који се сматра најбољим чистачем система за варење и крви. То је разлог због којега би га с почетка пролећа требало јести што чешће. Тело се уз помоћ њега много брже и лакше ослобађа токсина који су се током зиме наталожили у организму.

Сремуш лековито делује на слузокожу црева, јер спречава њихову иритацију елиминисањем патолошких микроорганизама. Снижава висок крвни притисак и чисти зидове крвних судова. Уз помоћ сремуша могуће је да се отклоне главобоља и несаница, олакша дисање. Делује антибактеријски, а помаже да ране брже зарастају.

Због наведених особина, фитотерапеути тврде да је сремуш здравији од белог лука. За потпуни опоравак организма потребно је свакодневно конзумирање листова сремуша у трајању од две до три недеље.

Уколико сремуш не можете да набавите на пијаци, потражите га у природи. Али, берба ове укусне биљке саветује се само искусним познаваоцима лековитог биља. Они када препознају листове сремуша најпре га протрљају прстима да виде да ли мирише на бели лук. Ако је мирис препознатљив, реч је о сремушу, а не о сличним биљкама попут ђурђевка и мразовца, које су отровне.

За исхрану се користе свежи надземни делови сремуша, а сакупљају се пре цветања. Млађи листови који се користе као салата садрже доста витамина, а старији су веома љути. Након бербе, сремуш се може чувати у фрижидеру од седам до 10 дана.

Од листова сремуша прави се и чај, а препоручује се код кардиоваскуларних сметњи, као превенција артериосклерозе.

Лист сремуша се користи и као зачин - треба га додавати након завршетка термичке обраде јела (након пржења, динстања кувања), како лековите ароматичне материје не би испариле.

РЕЦЕПТ: ДА РЕГУЛИШЕТЕ ПРИТИСАК

ТИНКТУРА од сремуша припрема се од 300 грама свежег листа биљке и литар комове ракије. Овај лековити напитак делује на повишени крвни притисак и повећане масноће у крви, а одличан је еликсир против исцрпљености.

Теглу запремине од 1,5 литара напуните листовима сремуша, а затим их прелијте ракијом. Боцу држите 15 дана на сунцу или топлом месту. У тегли би требало да остане довољно места за повремено протресање и мешање штапићем.

Након 15 дана садржај процедите кроз газу, и по могућности чувајте у фрижидеру у затвореној флаши.

Препоручује се узимање једне кашичице тинктуре ујутру и увече.

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сријемус

03.04.2018 08:58

То је дивљи бели лук тосе од вајкада користи као салата.

ОДГОВОРИТЕ