ЕЛ: Звезди не значи превише, али Реал мора да гризе вечерас!

Краљевски тим чак иако добије две утакмице до краја, хипотетички не мора да значи да ће имати предност домаћег терена.  За краљевски опроштај! Црвеној звезди у госте долази мадридски Реал.

Кошарка 30.03.2018 | 17:15
ЕЛ: Звезди не значи превише, али Реал мора да гризе вечерас!
Можда је Црвена звезда изгубила све шансе за пролазак у ТОП 8, али ће Реал Мадрид морати да гризе вечерас од 19 часова у Пиониру. Разлог је врло прост, Краљевски тим ће дати све од себе да дође до 4. позиције и предности домаћег терена у четвртфиналу. А чак ни две победе у последња два кола му то не гарантују. Хипотетички.

Реал би са две победе практично обезбедио 4. место на коме се сада налази, али постоји солуција и у којој то не би успео. Ако Панатинаикос добије оба меча до краја, а Олимпијакос изгуби две утакмице. Онда би се дошло до круга у ком би тим из Пиреја био најбољи, а Реал би завршио на петој позицији у том случају.

Уколико Панатинаикос вечерас изгуби од Валенсије код куће, Реал би био изузетно близу 4. места и победом над Звездом и Бамбергом би осигурао ту 4. позицију.

Проблем Краљевском клубу прави и Басконија која има бољи међусобни скор, а на једној победи је мање од Реала.

То на ком ће месту Реал завршити може доста да утиче на кога ће ићи у евентуалном полуфиналу, али о том, потом.

Олимпијакос иде на ноге Уникахи и дочекује Жалгирис, Панатинаикос игра против Валенсије и иде на ноге Милану. 

Нису то неки превелики залогаји за ПАО тако да ће Реал вечерас против Звезде играти најбоље што уме и зна. Победа му је врло битна вечерас, али питаће се за то и Звезда која је ове сезоне изгубила само два меча у Пиониру (ПАО и Химки).

На овом мечу што се тиче Реала неће бити Серхија Љуља и Огњена Кузмића, док су под знаком питањаФакундо Кампацо и Густаво Ајон.

За частан европски опроштај од дворане Пионир.

То је мисао која ће се провлачити кроз главе кошаркаша Црвене звезде у дану последње евролигашке утакмице у дворани Александар Николић за ову сезону. За крај црвено-бели сачували су оно најбоље - Реал Мадрид (ТВ Спортклуб, 19.00).

Што се Црвене звезде тиче, утакмица на папиру нема резултатски значај. Али, окршаји с Краљевским клубом увек су посебни. Тако је било на крају прошлог и с почетка овог века, у тада једином Звездином евролигашком излету, па и оних година када је командовао Милан Гуровић, наравно и последњих сезона у којима је под тренерском палицом Дејана Радоњића Краљ пао на колена два пута. Исти је случај и са овом генерацијом српског шампиона вођеном Душаном Алимпијевићем. Оне са бољим памћењем не треба подсећати да је Звезда на гостовању у Мадриду стигла до првог европског брејка у овој сезони, поставила клупски рекорд у броју убачених тројки (17), али и скинула проклетство дуго пуне четири деценије.

Гледајући ситуацију из Реаловог угла, гостовање у Београду има апсолутно највиши значај! Краљевски клуб тренутно заузима четврту позицију на табели са истим скором као и Панатинаикос (17-10), с тим Жалгирис заостаје за победу што доноси праву малу драму у финишу лигашког дела. Химки је синоћњим поразом од Фенербахчеа у дворани Митишћи практично испао из трке за место које доноси предност домаћег терена. Реалу победа у Београду императив, што је повратник у тим Лука Дончић већ најавио у разговору за локалне медије. Зато треба очекивати да Реал неће штедети противника који мора да чува снагу за мајсторицу у полуфиналу Јадранске лиге у понедељак.

„Тешко је играти против тима с таквим нападачким капацитетом и много енергије. Победили су нас у првој утакмици, имају добар баланс унутрашње и спољне линије и јако је важно да то препознамо и будемо спремни за тешку утакмицу. Сви знамо какав терен има Звезда и да тамо влада непријатељска атмосфера“, упозорава Пабло Ласо.

Добра вест за госте из Мадрида јесте већ најављени повратак Луке Дончића, док би Пабло Ласо требало да буде јачи и за Џефрија Тејлора иГустава Ајона, који узимају све веће учешће у тимским тренинзима после опоравка од повреда. Под знаком питања је играње расположеногФакунда Кампаца, који је на својим леђима носио игру Реала у данима када је Дончић био ван строја. Аргентински плејмејкер у пет од последњих шест утакмица има двоцифрен број поена и просек од 12 поена у том периоду. Био је кључни човек важних победа над Панатинаикосом и Олимпијом са узастопним дабл-дабл учинком и био покретачка снага тима у организационом и нападачком делу. Ласо је пред долазак у Београд поручио да неће ризиковати са превременим увођењем Тејлора, Ајона и Кампаца у тим, с тим да Аргентинац целе недеље није могао да одради екипни тренинг.

У Црвеној звезди ситуација је јасна - Немања Дангубић је на терапијама у Сан Антонију, док је велики малер изостанак Пера Антића. Херој победе у Мадриду изврнуо је скочни зглоб у уторак увече и сигурно га неће бити у погону за меч у петак увече.

После три узастопна пораза Црвена звезда ће покушати да одигра утакмицу на високом нивоу у оба смера како би ојачала тимски дух пред прво мало финале против Морнара у понедељак. То је сам најавио Душан Алимпијевић, свестан да одбрана његовог тима била јако лоша последњих десет дана (86 примљених кошева у последња три меча), али и да је напад донекле затајио.

„Имамо обавезу да се на частан и достојанствен начин опростимо од ове сезоне, која је била изузетна добра. Ових 11 победа у нашој првој сезони је јако добар резултат, и желећемо да тај скор поправимо већ у петак. Реал није противник коме се прети, али ми имамо своје мотиве за ову утакмицу”, поручио је Душан Алимпијевић.

Шта наши кладиоци могу да очекују од ове утакмице? У теорији - велики број поена. У последњих једанаест година није било меча Звезде и Реала са мање од 146 поена, последња два сусрета видела су између 166 и 170 поена. Али, Звезда се није прославила против добрих одбрана Панатинаикоса (71 поен), и Фенербахчеа (63), с тим да је истим противницима дозволила 91 и 80 поена. Не треба заборавити ни то да је Морнар убацио 88 кошева у недавној победи у Бару. Зато се поставља питање - колико Звезда може против Реалове одбране?

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар