Зашто се гојимо када престанемо да пушимо?

Пушењем се повећава физичка активност и смањује унос хране, а престанком се добија супротан ефекат. Пушачи, у просеку, имају мање килограма од непушача, а утицај никотина на метаболизам је комплексан. Претпоставка је да никотин појачава утицај лептина и грелина, што резултује смањеним апетитом.

Здравље 27.03.2018 | 08:19
Зашто се гојимо када престанемо да пушимо?
Лептин је полипептид који се производи у масном ткиву. Концентрација лептина одржава количину енергије која је складиштена у масном ткиву, а ниво циркулишућег лептина прати унос калорија и директно је пропорционална количини масног ткива. 

Грелин је хормон који стимулише апетит, а ради се о полипептиду који се производи у желуцу. Он се, заједно с рецептором, налази у целом телу и на тај начин утиче на многе телесне функције. 

Деловање грелина потискује никотин и појачава деловање лептина, што за крајњи резултат има смањење апетита, а никотин утиче на симпатички нервни систем, што за резултат даје повећан ниво адреналина и убрзавање метаболизма, пише Дневни аваз. 

С престанком пушења повећава се апетит и опорављају се рецептори за укус на језику, због чега особа која је престала да пуши боље осећа укус хране.

Б 92
фото:интернет
 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Интергај

27.03.2018 20:25

Пусио сам 30 год и никад болестан био нисам! Одједном сам бацио цигаре и од тада ми се све пореметило, притисак скаце ненормално, хипертензија казу па пијем тбл за притисак, нервозан као псето, нередовна столица, апетит се јест повецао ал вецину сто сам појео повратим, вјероватно се преједем! Ова моја агонија траје 7 мјесеци и потросио сам висе пара на таблете и докторе него на цигарете а ниста се боље не осјецам, вјерујте ми! Никакве кризе имао нисам сто нису биле непребродиве, једино ноцу сто се будим по 2-3 пута и незнам куд цу са собом! Док сам пусио ниста се ово није десавало једино сто сам мало ујутру касљуцо али ниста је то! Сад бих опет поцео али нека јос мало да видим оце ли ови симптоми проци

ОДГОВОРИТЕ
Name

да

27.03.2018 23:03

Ма управо тако,заиста је то истина и лично мислим да организму треба времена јер престанком пушења значајно је поремећемна равнотежа!

Name

Харе

28.03.2018 05:50

Друг мој сад већина престаје пушити ради пара кутија нпр. 4,80x30 дана =144 x гдје двоје пуше = 288 КМ мјесечно а плата 450-500 па ти рачунај.