Депресија може да изазове проблем са памћењем

Особе које болују од депресије могу имати проблема са разликовањем сличних успомена, показала је нова студија.

Здравље 22.03.2018 | 08:04
Депресија може да изазове проблем са памћењем
Депресија може да изазове бројне проблеме, укључујући недостатак сна и висок ниво стреса. Истраживачи са Универзитета Бригам Јанг у Јути одлучили су да истраже постоји ли веза између депресије и проблема са памћењем.

Проблем са памћењем и мешањем успомена настаје када особа није у стању да прихвати нову информацију због претходних мисли или успомена.

Професори Доналд Шелтон и Брок Кирван спровели су тест над 98 одраслих особа.

Учесници су, попуњавајући упутнике, морали да оцене, поред бројних аспеката свог живота, ниво анксиозности и депресије. Бележили су и квалитет сна и колико вежбају.

Истраживачи су приметили да су депресивније особе имале лошије резултате на другим тестовима. Њима су на екрану презентовани познати и непознати предмети. Особе које су патиле од депресије имале су проблем да разликују сличне објекте, пише Индепендент.

Стручњаци наводе да је битно знати да то не значи да пате од амнезије, већ је вероватно реч о недостатку дела памћења као резултат лошег менталног здравља.

Научници се надају да ће резултати ове студије помоћи у проналажењу боље терапије за особе које пате од депресије.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

депресија

22.03.2018 08:09

То треба да снајде оне сподобе каду муниру и бакируали оне немају савјести ко ни крмаце онесу устању и властиту дјецу стрпати у потоцаре само да оне имају за своје дупе оне немају нимало савести и стида само знају добро лагати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.03.2018 10:05

По свему судећи код тебе није депресија, ја мислим да је у питању параноидна шизофренија. Они са којима живиш као и ближа околина морају бити веома опрезни због таквих ликова.