Ослободите се напетости

После напорног радног дана истезање мишића релаксира цео организам.

Здравље 21.03.2018 | 11:39
Ослободите се напетости
ВАКОДНЕВНЕ обавезе неретко умарају и психички и физички. Зато би телу требало дати одушка не само кроз правилну исхрану већ и вежбама које тело ослобађају напетости.

Реч је о истезању згрчених мишића, вежбама које се раде у опуштајућем ритму, али подједнако доприносе очувању здравља, као и оне које захтевају много више напора.

Радите их редовно после напорног радног дана или захтевних кућних послова. Њихова примена не само да ће пријати телу, већ ће помоћи и да се психички освежите.

СТРУК

Заузмите раскорачни став, затегните мишиће стомака и исправите леђа. Подигните једну руку, а другу ослоните на бок. У том положају удахните, а затим кроз равномеран издисај полако савијајте горњи део тела ка руци на боку док не осетите пријатно истезање око струка. Положај истезања задржите око 10 секунди, па поновите исто то на супротну страну.

ЛЕЂА

Седите на пете и кроз издисај спуштајте груди према подлози. При томе руке опружајте изнад главе. Истовремено гурајте рамена што више ка подлози, а кукове ка петама. Ово је уједно и идеална вежба за дубоко опуштање.

БУТИНЕ

Из седећег положаја раширите ноге у страну. Колена треба да су затегнута, тј. исправљена, а горњи део тела се из тог положаја савија ка једној, а потом и другој нози. Препорука је да се приликом савијања у страну седални део не одиже од подлоге, већ да остане на њој.

НОГЕ

Станите усправно. Савијте ногу и ухватите ножне прсте. На издисај привлачите пету ка задњици. При извођењу ове вежбе истезања битно је да колено ноге коју истежемо држимо поред колена ноге на којој стојимо и да кук благо гурамо унапред - да бисмо интензивирали истезање. Поновите истезање предњег.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар