Представљено најбрже икад Ф1 возило сигурности!

Мерцедес је уједно представио и ново медицинско возило за предстојећу сезону Формуле 1.

Остали спортови 20.03.2018 | 22:10
Представљено најбрже икад Ф1 возило сигурности!
Мерцедесов спортски огранак АМГ представио је "ГТ Р Ф1 сејфти кар" и "мерцедес-АМГ Ц 63 С" у караванској верзији.

До почетка нове сезоне у Формули 1, остало је још само пет дана. Такмичарске екипе су спремне да крену око језера у Алберт парку, односно да почне Велика награде Аустралије.

А сад знамо и да је спреман безбедносни тим. Ово је 23. сезона за редом да ће се о сигурности на стази бринути возила Мерцедес-АМГ-а.

Након три године обезбеђивања трка од стране "ГТ С-а", сада је на ред дошао "мерцедес-АМГ ГТ Р Ф1". Испод велике хаубе смештен је четворолитарски В8 битурбо мотор који развија 585 коњских снага и до "стотке" му треба 3,6 секунди. Максимална брзина износи 318 км/х.

Ово је уједно и најмоћније безбедносно возило у историји Формуле 1, а развијано је добрим делом у "зеленом паклу", односну на чувеном Нирбургринг. То ће омогућити болидима који се возе иза њега да иду брзинама које ће спречити претерано хлађење гума и кочница, као и прегревање мотора.

За разлику од уличне верзије, овај модел поседује још и АМГ-ов пакет за стазе, заштиту против превртања, као и посебне керамичке кочнице монтиране на 20-ичне точкове.

Ту су и "ротациона" светла која су прошла ригорозне тестове у ваздушном тунелу, како би пружала што мањи отпор возилу.

Аутомобил ће возити дугогодишњи "безбедњак" Бернд Мајлендер, који ће водити рачуна о путу, како напред тако и позади, док ће сувозач Ричард Даркер комуницирати са контролорима трка и пратити стање на стази преко два уграђена иПад-а.

За сваки случај
АМГ је спремио и ново медицинско возило. Караван "Мерцедес-АМГ Ц 63 С" под хаубом има исти мотор као "ГТ Р", али развија 75 "коња" мање. Осим идентичних техничких справица, четворочланој екипи је на располагању и хитна медицинска опрема, који чине и дефибрилатор и респиратор.

Надамо да ово возило нећемо много виђати у месецима који нам предстоје, осим на почетку трке када се оно поставља иза стартног поретка јер је почетак сваке трке и критичнији њен период по питању безбедности.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар