Звезди су допуштали промјену имена и ФМП!

А ако јој је Цибона продала ЕЛ… Божо Милићевић, некадашњи директор Задра и Цибоне, али и један од оснивача АБА лиге, говорио је о тренутном стању у регионалној кошарци.

Кошарка 20.03.2018 | 22:45
Звезди су допуштали промјену имена и ФМП!
Милићевић се у интервјуу за "Спортске новости", између осталог, присетио времена када је Црвена звезда, која сада доминира Јадраном, имала великих проблема.

Он је кренуо од система власништва АБА лиге за које верује да није добар.

"Намерно смо направили да клубови не одлучују о важним стварима. Та је одлука била добра јер је лига била врло објективна, чему најбоље сведочи оно финале у Београду које су играле Цибона и Цедевита. У међувремену су се ствари промениле, стасали су неки клубови, једни политички, други економски, и желели су преузети управљање лигом. Ја и даље мислим да клубови не могу водити такву комплексну лигу јер ту нема среће, увек ће бити репова. И нису сви у равноправном положају'', рекао је Милићевић у интервјуу за "Спортске новости". 

Управо је клуб са Малог Калемегдана један од "криваца" за ту неравноправност. 

"У овој је лиги део земаља из Европске уније и морају се понашати у складу са законима ЕУ, имати чисте уговоре с играчима, а други део лиге, е, то су наслеђени, неки давно заборављени принципи пословања. Важно је ко се како зове, брендовима се гледа кроз прсте, па имамо нетранспарентне клубове. Питање је ко би имао доминацију кад би сви били у истим оквирима. Ми смо Звезди, није никаква тајна, допуштали неке ствари, промене имена, нејасну ситуацију с ФМП-ом и ту није био проблем с нама, него с њиховим законодавством. Нама је пак одговарао бренд Звезде. Међутим, кад цели овај простор уђе у ЕУ, овде ће се изгубити правила игре које сада постоје за неке. Док тако не буде, у предности ће бити популисти, букачи, галамџије и они ће продавати маглу. Јер ово што се тренутно догађа чисто је продавање магле и демагогија". 

Једно од питања је било да ли је Цибона, након титуле у регионалном такмичењу у сезони 2013/2014, продала Црвеној звезди место у Евролиги. 

"Не знам, али ако је ишло у том смеру, онда је морало ићи преко високе политике и господарства". 

Када је о томе говорио, мислио је на Ивицу Тодорића, чији је "српски Конзум" Идеа касније постао главни спонзор Звезде. 

"Да, мислим на Тодорића. Али ограђујем се, кажем, ако је Цибона продала Евролигу. Иако ту спрегу не ваља потценити". 

Једна од тема која већ годинама оптерећује европску кошарку је сукоб на релацији ФИБА - Евролига, а Милићевић решење види у иницијативама које треба да потекну од стране националних Савеза. 

"ФИБА је састављена од националних савеза, стога су они ти који су је дужни променити. Треба јој вратити дигнитет, дати важност великим такмичењима. Лигашка такмичења пак морају водити клубови или друге формиране лиге, та такмичења не смеју бити на терет државе и требају функционисати тржишно. ЕУ функционише по принципу тржишног такмичења, а то је разлог зашто је ФИБА изгубила утакмицу с Евролигом. Професионални спорт данас мора зарађивати новац, све је остало државни диктат", закључио је Милићевић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар