Нико никад није намјештао као Скендербег!

Чудили се и противници, глава операције министар финансија?! Процурио извештај УЕФА-е. . .

Фудбал 20.03.2018 | 23:30
Нико никад није намјештао као Скендербег!
Навијачи су излазили и на улице, молили УЕФА да им: “Не убија сан”. Али, кад и традиционално трома Европска фудбалска федерација, тромија и од Европске уније, у извештају у којем објашњава одлуку да клуб избаци из међународних такмичења на период од 10 година, наведе да “нико никад у фудбалу није намештао као Скендербег” јасно вам је да вапај обичног навијача неће бити услишен.

Шестоструки првак Албаније биће “стрељан” за пример. Годинама већ из Ниона упозоравају да је намештање утакмица највећи проблем модерног фудбала. Посебно у сиромашним земљама у којима су поједини клубови тако и преживљавали. Ред је да се томе стане на реп.

Одлука додуше још није званично објављена, али већ неко време циркулише по Албанији, а широј јавности јој је у данашњем тексту на Гардијану представио новинар Ник Ејмс, уз помоћ колеге са локала Ермала Куке.

Детаљи су застрашујући.

УЕФА у суштини наводи да је Скендербег био у служби организованог криминала. Идентификовано је, веровали или не, чак 53 утакмице на којима је Скендербег штеловао резултат како би зарадио на кладионицама. Све су одигране у периоду од новембра 2010. до априла 2016, а инспектори УЕФА акценат су ставили на четири меча.

Две из квалификација за Лигу шампиона у сезони 2015/2016. и две из групне фазе Лиге Европе у истом циклусу такмичења. Казну су условили налази Уефиног система за преваре приликом клађења (БФДС). Уз то, независна комисија тренера је дала своје мишљење о целом догађају, а унајмљена је и компанија са стране да провери све резултате. Скендербег је, иначе, већ био суспендован на годину дана у сезони 2016/2017. Ту казну “оверио” је и Суд за арбитражу у спорту. Ова нова је ипак сасвим друга димензија.

Скендербег је оптужен да је “манипулацијом покушао да прибави криминалан профит од клађења” и то на “чудесном, глобалном нивоу”. Зарадио је милионе долара. У извештају се, наводи даље Гардијан, додаје да клуб “нема никакво поштовање према интегритету спорта”, те да је осмислио високо организовану структуру како би кроз клађење зарадио огроман новац. Клуб је наравно све негирао.

Да се вратимо на спорне утакмице. Прво гостовање код Спортинга, па судар са московском Локомотовиом код куће. У Лисабону пораз од 1:5, против Москве 0:3. На први поглед ништа сумњиво, међутим Албанце су одале “претеране и нелогичне” опкладе у финишу тих мечева. У првом случају, огроман новац је уложен на тип да ће се меч завршити са барем шест постигнутих голова. И све у тренутку када су Португалци водили са 4:0, па се очекивало да повуку ручну. Против Локомотиве још драстичнији пример. Водили су Руси са 1:0, а онда су кренуле уплате на голове. Пет минута пре краја. Умар Нијасе је у 88. минуту погодио за 2:0, у 90. и Александар Самедов за коначних 3:0.

Противници ништа нису ни знали. Из извештаја се да закључити да им се Скендербег, уличним жаргоном, склонио са пута. Можда се и најбоље то види на следећој утакмици.

Квалификације за Лигу шампиона, Скендербег у првом мечу добија Крусејдерс са 4:1, у Северној Ирској води са 2:1, прима голове у другом, па трећем минуту судијске надокнаде и на крају губи са 2:3. Баш пре тих голова Крусејдерса, извештај УЕФА примећује: “нечувене примере сумњивог клађења уживо (ливе), минимум неколико стотина хиљада долара”. Крусејдерсу су два гола и поништена. После утакмице голман северноирског тима Шон О’Нил на Твитеру пише:

”Ако Уефа ово не истражи нешто није у реду”. Тај твит је уврштен у доказни материјал.

Алгоритам поменутог БФДС-а је утврдио да је од увођења тог система 2009. године Скендербег имао више него двоструко више сумњивих утакмица него било који други клуб. Уефа је унајмила и независну британску фирму да истражи 10 од тих утакмица и резултати су били исти.

Комисија тренера, међу којима је и био асистент Лестера Мајкл Еплтон, утврдила је, само примера ради, “одвратно” и “срамно” понашање против Крусејдерса или “неколико сумњивих тренутака” против загребачког Динама.

А како је све почело? Клуб је јануара 2010. године пред испадањем, председничку функцију преузимаАгим Зећо га је одржао у елиту, а потом и покренуо низ од пет узастопних титула. Проблеми са лажирањем утакмица крећу већ од новембра исте, 2010. године. У организацији целог посла кључне улоге наводно су имали и Ардјан Тајан, који је 2012. сео у председничку функцију уместо Зећа, па и бивши министар финансија Албаније Ридван Боде?! Боде је, према наводима УЕФА, кључни донор целе операције. Гардијан цитира да је баш Боде тај који “има моћ, везе и знање да утиче на резултате Скендербегових утакмица и да је... то радио годинама”. Такају се на душу стављао то што је тражио противнике за пријатељске утакмице на којима би се зарађивало и да је користио везе са играчима како би утицао на њихове потезе на терену.

Обојица су, наравно, у изјавама за Гардијан негирали оптужбе. Исто су урадили и играчи који су се према сазнањима УЕФА омрсили на намештању утакмица, 40-годишњи голман Оргес Шехи, који је још у клубу, па и дефанзивац Тефик Османи.

Ипак, УЕФА је изгледа решена да истера све на чистац, а Скендербеговим шансама да се одбрани не помаже ни то што им је национални фудбалски савез, баш због намештања утакмица, већ узео титулу из сезоне 2015/2016. и одузео им 12 бодова за наредни циклус. Тај процес је још пред Судом за арбитражу у спорту у Лозани.

Подсетимо, прошлог месеца УЕФА је саопштила и да су њени инспектори добијали претње смрћу након што је извештај процурио у јавност.

Коначна одлука још се чека, али Скендербегов положај не изгледа добро. Обичан навијач може само да се нада да ту неће бити крај и да ће по истом принципу страдати и сви други који су опоганили углед фудбалске игре.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар