Краљ Федерер је пао - Дел Потро освојио Индијан Велс!

Потрага је завршена: Федерер изгубио финале! Потрага за човеком који ће зауставити Швајцарца у одсуству Ђоковића, Надала и Мареја је завршена! Аргентинац Хуан Мартин дел Потро окончао је низ непобедивости Роџера Федерера и освојио Мастерс у Индијан Велсу.

Тенис 19.03.2018 | 08:15
Краљ Федерер је пао - Дел Потро освојио Индијан Велс!
Дел Потро је у спектакуларном мечу после два преокрета савладао Швајцарца 6:4, 6:7 (8), 7:6 (2).

Аргентинац је победио Федерера након 17 узастопних тријумфа првог тенисера света и први пут у каријери славио на неком Мастерсу.

Делпо је освојио други трофеј у сезони, што је први пут још од 2013. године. Аргентинац је освојио први велики турнир још од УС Опена 2009. Од понедељка ће бити шести играч света. 

Меч у Индијан Велсу је обележила велика нервоза обојице тенисера, пре свега због непристојне публике која је константно правила буку између поена, а која се преносила на главног судију Фергуса Марфија. 

Дел Потро је замало прокоцкао шансу да сруши Федерера јер је испустио меч лопту у тај-брејку другуг сета, а онда се вратио из "мртвих" спасавши три меч лопте Швајцарца у десетом гему трећег.

Федерер је имао победу у својим рукама након брејка за 5:4 имао је три шансе да реши меч, једна лопта је замало била одлучујућа, Дел Потро је скоро па кренуо да честита ривалу, али она није прешла мрежу.

То као да је пробудило Аргентинца из летаргије, успева да преокрене поен и рибрејком се врати у егал, те уједно "сломи" Швајцарца.

Федерер је почео неуобичајено да греши, слао је лопте у аут, правио дупле сервис грешке, посебно у тај-брејку у којем је освојио само два поена.

Швајцарац је изгубио 400 АТП поена, али остаје први на ранг листи са 290 више од Рафаела Надала. Дел Потро је шести са 350 иза Александра Зверева.

У среду почиње други Мастерс у низу, Мајами Опен, а жреб је у понедељак.



Потрага за човеком који ће зауставити незаустављивог Швајцарца "у одсуству" Новака Ђоковића, Рафаела Надала и Ендија Мареја трајала је месецима.

Ове недеље касно увече по нашем времену окончана је у драматичном финалу Мастерса у Индијан Велсу, које је трајало два сата и 45 минута иако је могло да буде завршено доста пре тога:

И један и други имали су и пропуштали меч лопте пре уласка у тај-брејк трећег сета у ком је високи сервер храбрим бекхендима повео 0:5 и потом стигао до друге највредније титуле у повредама осакаћеној каријери: (1) Роџер Федерер - (6) Хуан Мартин Дел Потро 4:6, 7:6 (10:8), 6:7 (2:6).

Овај 1.340.860 долара и 1.000 АТП бодова вредан Мастерс у Калифорнијској пустињи стајаће "тик" уз "онај" УС опен из 2009, када је Делпо шокирао свет тениса тријумфом управо над Федерером у Њујорку за свој први и, за сада, једини грен слем трофеј. Једини, јер је потом двометраш из Тандила морао да оперише зглобове на обе шаке и прави дуге паузе због проблема из којих се никада више није потпуно "извукао".

А, када год је био здрав и спреман, наговештавао је да би управо он био део те "велике четворке" светског тениса у којој се и даље налази Мареј, иако у свему неупоредив са тројицом највећих свих времена.

Тренутно најтрофејнијег и најстаријег међу њима, Федерера, Дел Потро је прошлог лета зауставио у четвртфиналу УС Опена после уобичајене драме (7:5, 3:6, 7:6, 6:4), након чега је освајач 20 грен слем титула победио у 34 од 35 мечева, освојио Шангај, Базел, Хопман куп, Аустралијан опен и Ротердам, повратио прво место на АТП листи, стигао до још једног финала Индијан Велса, на победу од шесте титуле на овом турниру, али имао ту несрећу да поново налети на истог ривала који је још једном потврдио да страх за њега није опција.

Аргентински див ушао је у финални меч са серијом од десет победа у марту, титулом у Акапулку и неколико јаких "скалпова" у претходним рундама, играо је сигурно и сталожено у првом сету који је освојио без да је Роџеру дозволио брејк лопту, а потом...

Након што се хладнокрвно изборио са две сет лопте за Федерера при резултату 5:4 у гемовима, односно још четири у тај-брејку у ком је Швајцарац имао вођство од 6:3, Дел Потро је имао отворен форхенд за титулу на 7:8, али га је највернији ударац - форхенд - баш тада изневерио. Видно узнемиреног 29-годишњака сталожени шампион казнио је са још два поена у низу за 10:8 и изједначење у сетовима, што је био ударац од ког се не би опоравило много професионалаца у овако важном дуелу.

Али, не и Хуан. Али, не и без проблема.

Без да је било ко пришао брејк лопти, рука се при сервису прву стегла Дел Потру и то у "Роџерово време" - при резултату 4:4 - када је петоструки освајач Индијан Велса искористио другу шансу за брејк и обезбедио себи сервис за титулу. Али, иако није доживео брејк од шестог гема у мечу, а играла се завршница трећег сета, и увелико уморни Федерер показао је тада да упркос свему и даље има слабе тачке.

И ту не мислимо само на пропуштене две меч лопте након брзих 40:15, већ и на ружан потез у ситуацији када се (право ниоткуд) сусрео са брејк лоптом за ривала! Храбром и офанзивном игром у потенцијално последњим поенима на турниру, Делпо је се вратио "из мртвих" и зарадио брејк шансу за 5:5, а када је позвао Роџера на мрежу дроп шотом добио је форхенд у тело са 3-4 метра раздаљине који га је сигурно заболео.

Не толико физички, колико због зихерашког потеза великог шампиона, који се у том тренутку одлучио за оно што је било најсигурније. И најмање коректно.

Након повратка у "ђус", Федерер је имао и трећу меч лопту, али је ваљда у међувремену озбиљно увредио и карму па је доживео да прилично чист форхенд за 98. АТП титулу пошаље на трибине. Дел Потро је у том тренутку знао да се код ривала клима чврсто самопоуздање, па је уз нешто храбрости и среће стигао до још једне шансе за брејк коју је овог пута зграбио винером из форхенда - 5:5!

Ривали су без много противљења потом пристали на тај-брејк, али је моментум тада већ био на страни шест година млађег, који је "до ор дие" фазу финала отворио са пет поена у низу кажњавајући Федерерову одлуку да сваку лопту у размени шаље на његов бекхенд. Иако се шампион из 2004, 2005, 2006, 2012. и 2017. године није предавао до краја, излаза из ове ситуације није му било: вечерас храбрији од два ривала направио је велики "камбек", освојио 22. титулу у каријери и постао први Аргентинац који је подигао трофеј у облику кита.

Федерер је три пута био на поен од тога да везаним тријумфима прошле и ове сезоне свргне Ђоковића са листе најтрофејнијих тенисера Индијан Велса свих времена, с озбиром на то да је нашем ас на истом месту тријумфовао 2008, 2011, 2014, 2015. и 2016. године, али је ове сезоне доживео да изгуби већ у првом мечу, односно 2. колу.

И даље светски "Број 1" преселиће се у Мајами без 400 бодова из 2017. када је у финалу савладао земљака Стена Вавринку 6:4, 7:5, али са 654.860 долара на рачуну, колико припада пораженом финалисти.

Дел Потру је ово било друго финале у Калифорнији, након што је 2013. повео па стао у мечу са Надалом - 6:4, 3:6, 4:6.

Са две титуле у 15 дана, Акапулком и Индијан Велсом, Делпо ће бити играч с којим нико неће желети да се сусретне када наредне недеље буде почео други од три америчка Мастерса - Мајами.

Сензација Осака

Јапанска тенисерка Наоми Осака сензационално је стигла до титуле у женском синглу у Индијан Велсу након што је "сечу фаворита" из претходних пет рунди крунисала сјајном игром и рутинском победом у најважнијем мечу у каријери. Осака, 44. тенисерка света, без икаквих проблема победила је 19. тенисерку света, Рускињу Дарију Касаткину, после два сета - 6:3, 6:2.

Осака је на турниру победила прву тенисерку света, Румунку Симону Халеп, двоструку победницу турнира, Рускињу Марију Шарапову, и петог носиоца, Чехињу Каролину Плишкову. Изгубила је само један сет у седам мечева, а од сутра ће се попети на 22. место на WТА листи. Она је прва тенисерка од 2005. године и Белгијанке Ким Клајстерс која је освојила Индијан Велс а није била међу носиоцима. Касаткина је до финала победила, освајачицу Ју Ес опена Американку Слоан Стивенс, другог носиоца, Данкињу Каролину Вознијацки, Американку Венус Вилијамс и Анџелик Кербер из Немачке. Она ће од понедељка бити 11. тенисерка света.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар