Флаширане воде су штетне

У води 10 познатих компанија која се продаје у пластичним флашама научници су открили ситне честице пластике, чија штетност за здравље појединца засад ипак није позната ни утврђена, резултати су истраживања америчких научника.

Здравље 17.03.2018 | 12:23
Флаширане воде су штетне
Тестирано је више од 250 боца из девет земаља света, међу којима су Либан, Индија и Сједињене Америчке Државе.

Истраживање је покренула организација Орб медија, а водила га је професорка на америчком државном универзитету у њујоршком месту Фредонија Шери Масон.

Пластичне наночестице откривене су у 93 одсто узорака воде великих светских брандова попут Аqуа, Аqуафине, Дасани, Евиан, Нестле Пуре Лифе, Сан Пеллегрин, Бислери, Епуре, Геролстеинер, Миналбе и Wахаха.

Углавном се радило о полипропилену, најлону и полиетилен терефталату (ПЕТ).

Просечно је откривено десет пластичних честица по литри воде, од чега је свака била већа од дебљине људске длаке.

"Сматрам да се наночестице ослобађају током процеса пуњења боца и да већина пластике потиче из самих пластичних боца и пластичног чепа", објаснила је Масонова за АФП.

"Бројеви нису катастрофални, али су забрињавајући", коментирасала је она резултате истраживања.

У раније спроведеној студији Орб медије се показало да су честице пластике, у много мањој количини, пронађене и у води из водовода, али је установљено и да је она много сигурнија за конзумирање.

Засад није познато да ли и у коликој је мери конзумирање врло малих комадића пластике штетна јер стручњаци овај проблем још истражују.

Ипак, они упозоравају да је раније установљена повезаност између изложености организма пластичним честицама и развоја неких врста карцинома, мање количине сперматозоида код мушкараца, развоја аутизма и АДХД-а (поремећаја хиперактивности и дефицита пажње) код деце.

Шефица огранка за Северну Америку невладине организације "Оцеана", Жаклин Савиц, која се бори против загађења океана, сматра да су резултати истраживања још један разлог за доношење закона о укидању производње пластичних боца за воду.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

вода

17.03.2018 11:46

Изум фабриканата нема воде као стоје била вода насред цолане у близини града зенице а зваласе здорковац природни извор

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМО

17.03.2018 13:12

Стаклене боце користит !

ОДГОВОРИТЕ