ЛШ: Познати сви четвртфиналисти, чекамо жријеб у петак!

У петак у подне: Жреб за најјаче четвртфинале још од сезоне 2013/2014! Недостаје само ПСЖ. . .

Фудбал 14.03.2018 | 23:43
ЛШ: Познати сви четвртфиналисти, чекамо жријеб у петак!
Бајерн и Барселона комплетирали су списак учесника четвртфинала Лиге шампиона, па са нестрпљењем чекамо петак у подне и жреб парова.

У куглицама ће се наћи имена Јувентуса, Реал Мадрида, Ливерпула, Бајерн Минхена, Севиље, Роме, Барселоне и Манчестер ситија.

Дакле, три шпанска, по два италијанска и енглеска тима и један немачки. Од ове рунде не важи правило да клубови из исте земље не могу да се састану, али који год парови да буду - јасно је да нас чекају сјајни дуели.

Прве утакмице четвртфинала играће се 3. и 4. априла, а реванши 10. и 11. априла.

Склонимо навијачку припадност на страну. Бар на тренутак. Будимо искрени према себи. Питање је: да сте бирали осам клубова који су ове сезоне највише приказали у Европи којих би то осам било? Реал и Барселона? Нема спора! Манчестер Сити? Јашта! А и Ливерпул је одиграо неке незаборавне утакмице. Бајерн? Наравно. Јувентус? Ту се питање ни не поставља.

Севиља и Рома? ОК, само ретки би ова два тима убројала у осам тренутно најбољих у Европи. Али ако је Рома и имала среће када је на жребу за осмину финала извукла Шахтјор, Андалужанима се ништа не може замерити. Насред Олд Трафорда избацили су Манчестер јунајтед. Пардон, нису га само избацили. У два меча су га прегазили, па се сада цела Енглеска довија како да на најшаљивији начин оплете по Жозеу Мурињу.

Јунајтед дакле једноставно није заслужио да буде међу осам, иако смо пред почетак сезоне, а после свих силних Мурињових трансфера, сви навијали да се уснули гигант врати тамо где му је место - у сам врх. Очигледно, тај процес опоравка још траје.

Ко онда недостаје? Пари Сен Жермен сигурно. Баш га није хтело на жребу. Сачекао га је двоструки узастопни шампион Реал, будимо реални - показао је Свецима да још нису сазрели за сам крем европског фудбала. Морају да расту. Можда и битније: да уведу ред у свлачионица тако да она више не изгледа на подручје захваћено ратом сујета.

Атлетико? Сигурно, да је и јесенас играо као сада. Притом, играо је и Атлетико баш недавно против Барселоне. Ништа се ту није питао. Можда јесте губитак за завршницу Лиге шампиона, али не превелики. Исто важи и за Наполи, уосталом, свима у Напуљу је скудето ове сезоне много важнији него Европа, а и у Серији А му је Јуве управо очитао лекцију. Тотенхем и Челси? Првима свака част на фудбалу, али још су мали за европску аристократију, други су у реваншу са Барселоном и сами видели колико им недостаје.

Остаје дакле Пари Сен Жермен. И нико више. Па смо се запитали: није ли ово четвртфинале Лиге шампиона најјаче које смо имали у скорије време?

Прошле сезоне, примера ради, у осам је “залутао“ Лестер - ко је гледао двомеч са Севиљом у осмини финала могао је и да се увери, требало је Шпанци да их прођу већ у првој утакмици -  Борусија је већ одавно изгубила ону енергију коју је имала код Јиргена Клопа, па је пала пред Монаком, а Монако, колико год талентован био, јесте био само то: суператрактиван тим клинаца који се играју фудбала, али га још не играју на топ нивоу. Јуве га је у полуфиналу преслишао.

Годину раније, били су ту и Бенфика, па и Волфзбург, који је са оних 2:0 запретио и Реалу, али се у реваншу видело да то ипак није то. Пари Сен Жермен и Манчестер Сити један на друге, ни једни ни други нису били на овом сада нивоу.

На сличан начин је у сезони 2014/2015 Порто опалио шамар Бајерну са 3:1 на стадиону Драгао, само да би на Алијанц Арени Баварци узвратили озбиљним батинама - 6:1. Барселона се играла са париским пројектом у зачетку, Јувентус је зауставио Монака и Антонија Марсијала.

И ту долазимо до можда и најјачег четвртфинала у последњој деценији. У сезони 2013/2014 Барселона, Реал,Чолов Атлетико на врхунцу снаге, ПСЖ и Челси, наравно Бајерн, Клопова Борусија и за крај Манчестер јунајтед, додуше у ери Дејвида Мојеса, кад је пад већ почео. Међутим, ту баш нико није био случајно.

А раније? Дешавало се да у осам најбољих у Европи видимо и тимове који нису били ни близу тог статуса. Галатасарај рецимо у сезони 2012/2013, чак и Малага, мада су њом у оним епским мечевима са Борусијом минути - и праведно суђење - делили од полуфинала.

Гопдину  пре, АПОЕЛ се некако пришуњао до четвртфинала само да би га Реал испрашио са осам комада, у сезони 2010/2011 Барселона је петардом кући испратила Шахтјор, Реал се играо са Тотенхемом Герета Бејла и Луке Модрића, док је Шалке са оних 5:2 против Интера отишао и до полуфинала. У сезони 2009/2010 до четвтфинала су - како то сад нестварно звучи - добацили и Лион и Бордо (?!), а био је ту и московски ЦСКА, пре тачно десет година Виљареал и Порто су “кварили просек“...

Сада? Сада ће да пршти! У петак ће сви прижељкивати Рому и Севиљу, молити се да заобиђу... Па, све остале! Реал, Барса, Бајерн? Већ годинама први фаворити за највиши домет. Сити Пепа Гвардиоле? Није што ће да те избаци, него прети опасност да не видиш лопту. Јуве зна како се игра за титуле, питајте само Харија Кејна и Тотенхем. Ливерпул нико не воли кад се ломи у 180 минута, па се на Енфилду пробуде они духови прошлости који Редсе терају да у највећим утакмицама играју као да су и сами били на терену оне чудесне истанбулске ноћи. И не само те...

Сви из четири најфудбалскије земље Европе. Три из Шпаније, по два из Енглеске и Италије и један Немац. Опасан фудбал гледаћемо почетком априла.

ЧЕТВРТФИНАЛА ЛИГЕ ШАМПИОНА У ПРОТЕКЛИХ 10 ГОДИНА

2008/2009: Виљареал, Арсенал, Манчестер јунајтед, Порто, Ливерпул, Челси, Барселона, Бајерн;
Финале: Барселона - Манчестер јунајтед 2:0.

2009/2010: Лион, Бордо, Бајерн, Манчестер јунајтед, Арсенал, Барселона, Интер, ЦСКА;
Финале: Бајерн - Интер 0:2

2010/2011: Реал, Тотенхем, Челси, Манчестер јунајтед, Барселона, Шахтјор, Интер, Шалке;
Финале: Барселона - Манчестер јунајтед 3:1.

2011/2012: АПОЕЛ, Реал, Марсељ, Бајерн, Бенфика, Челси, Милан, Барселона;
Финале: Бајерн - Челси 3:4 после пенала (1:1)

2012/2013: Малага, Борусија Дортмунд, Реал, Галатасарај, ПСЖ, Барселона, Бајерн, Јувентус;
Финале: Борусија - Бајерн 1:2.

2013/2014: Барселона, Атлетико, Реал, Борусија, ПСЖ, Челси, Манчестер јунајтед, Бајерн;
Финале: Реал - Атлетико 4:1 после продужетака (1:1).

2014/2015: ПСЖ, Барселона, Атлетико, Реал, Порто, Бајерн, Јувентус, Монако;
Финале: Јувентус - Барселона 1:4.

2015/2016: Волфзбург, Реал, Бајерн, Бенфика, Барселона, Атлетико, ПСЖ, Манчестер Сити;
Финале: Реал - Атлетико 5:3 после пенала (1:1).

2016/2017: Атлетико, Лестер, Борусија Дортмунд, Монако, Бајерн, Реал, Јувентус, Барселона;
Финале: Јувентус - Реал Мадрид 1:4.

2017/2018: Реал, Барселона, Севиља, Манчестер Сити, Ливерпул, Јувентус, Рома, Бајерн.
Финале: ?

Извор: моззартспорт/мондо.рс

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

надам се

15.03.2018 07:36

Цити - реал барца - бајерн јуве - ливерпул рома - севиља

ОДГОВОРИТЕ