Кристални глобус за Софију Гођу - ни Линдзи није разочарала!

После последње трка Светског купа у дисциплини спуст, славље су делиле Линдзи Вон, и Италијанка која је освојила свој први мали – велики трофеј у каријери.

Остали спортови 14.03.2018 | 18:45
Кристални глобус за Софију Гођу - ни Линдзи није разочарала!
Гођа и Фојц освојили глобусе у спусту! Италијанска скијашица Софија Гођ и Швајцарац Беат Фојц освојили су мале Кристалне глобусе у спусту у оквиру Светског купа.

На последној трци у дисциплини спуст Светског купа славила је Американка Линдзи Вон. Она је тако уписала 82. победу у каријери, док је први мали Кристални глобус припао италијанској скијашици Софији Гођи, која је за само три бода умакла америчкој скијашици у генералном пласману. Она је тако постала четврта Италијанка која је тријумфовала у једној од алпских дисциплина, након Деборе Комапањони у велеслалому, Денизе Карбон у велеслалому и Изолде Костнер која је 2001. и 2002. била најбоља у спусту.

Гођа је водеће време преузела спустом у  времену 55.71 секунди. Линдзи Вон је на то одговорила временом бољим за свега 0.06 секунди. На крају, постојала је шанса да Мекенис преломи коме ће припасти мали Кристални глобус. Све се завршило њеним трећим местом зарађеним у спусту који је трајао 55,93 секунде. Када је реч о генералном пласману, трећа позиција припала је швајцарској скијашици Тини Виратер.

Гођа је постала тек друга Италијанка која је тријумфовала у спусту, после Изолде Костнер која је била најбоља 2001. и 2002. године.

Она је наставила доминацију у спусту пошто је претходно освојила златну медаљу на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу.

Другопласирана Американка Линдзи Вон победила је у последњој трци у шведском Ареу, али јој то није било довољно за укупан тријумф, пошто је заостала три бода за Гођом.

Тина Вајрајтер из Лихтенштајна је била једина која је још конкурисала за мали Кристални глобус, али је трку у Ареу завршила тек на седмом месту.

Спуст у Шведској обележиле су снежне падавине, ветар и магла, због чега је каснио почетак прве трке.

Фојц је утеху после разочаравајућег наступа на ЗОИ у Пјонгчангу нашао у Светском купу. Са 70 бодова више од Аксела Лунда Свиндала стигао је до малог глобуса.

До трофеја је стигао победама у Лејк Луизу, Венгену и Гармиш-Партенкирхену и постао први Швајцарац још од Дидијеа Куша из 2011. који је постао најбољи у спусту у једној сезони.

У последњој трци у шведском Ореу остварили су Аустријанци Винсент Кирхмајер и Матијас Мајер који су остварили идентично време, а Фојц је заостао свега 0,04 секунде.

Извор: моззартспорт/Б92

ФОТО: Реутерс/Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар