И одбрана је напад: Партизан у полуфиналу Купа!

Експресни "нокаут" Партизана за полуфинале Купа! Фудбалери Партизана пласирали су се у полуфинале Купа Србије победом од 2:0 против Јавора у Ивањици.  Рокадом у 55. минуту, Ђукић је пронашао кључ за ивањичку браву. У размаку од 100-ак секунди Ожеговић и Н. Р. Милетић решили су питање победника.  Партизанових 117 секунди: Ожеговић у серији, Милетићев првенац, Света као Стефан Савић! Црно-бели средином другог полувремена сломили отпор Јавора и пласирали се у полуфинале Купа Србије.

Фудбал 14.03.2018 | 15:15
И одбрана је напад: Партизан у полуфиналу Купа!
Партизан је наставио пут ка одбрани трофеја у најмасовнијем фудбалском такмичењу, иако се није прославио у првом полувремену.

Првих 45 минута на веома лошем терену стадиона ’Под Моравицом’ донело нам је веома лош фудбал и нити једну занимљиву ситуацију, да би се све променило по повратку са паузе.

’Црно-бели’ су кренули много офанзивније, Тавамба је промашио велику шансу на почетку, да би средином наставка гости нокаутирали ривала постигавши два брза поготка.

Прво је Ожеговић пробио бедем Јавора – одличну акцију одиграли су по десној страни и Јанковић је штиклом пронашао Марковића. Овај је центрирао на другу страну до Милетића, леви бек је главом послао лопту у петерац где је Ожеговић спровео у мрежу.

Нешто више од 60 секунди касније на семафору је писало 2:0, када је Марковић још једном одлично центрирао, штопер Милетић се одлично убацио и главом је послао иза голмана Ђогатовића.

Изабраници Мирослава Ђукића покушали су да спусте ритам после вођства, голман Стојковић је у два наврата спасао одличним интервенцијама и Партизан сада чека ривала за полуфинале.

Од 15.30 Мачва дочекује Црвену звезду, док су за 17 сати заказани мечеви Напредак – Чукарички и Војводина – Младост.



Партизан је на везане победе чекао од новембра прошле године.

Данас, по лепом времену и не баш лепом терену за игру, забележио је трећу у низу!

Вероватно најбољим полувременом у 2018. години, црно-бели су у Ивањици решили загонетку коју је поставио Владо Јагодић и погоцима Огњена Ожеговића у 65. и Немање Р. Милетића у 67. минуту наставили импресиван низ у Купу Србије.

Јавор - Партизан 0:2 (0:0), уз асистенције двојице дефанзиваца, Н. Г. Милетића и Светозара Марковића.

Мирослав Ђукић, увидевши да је иницијатива његовог тима из првог полувремена била прилично јалова, одлучио је младог Армина Ђерлека да остави у свлачионици и други део почне са легендарним Сашом Илићем, а када је десетак минута касније истумбао одбрану повлачењем имењака, Вулићевића са терена, ствари су постале конкретније, а Владимир Ђогатовић све угроженији.

Ђукић је премештањем најопаснијег играча дотадашњег тока меча, 17-годишњег штопера Марковића на позицију десног бека, а увођењем Слободана Урошевића у центар одбране, коначно погодио шифру за браву на голу Јавора коју су у размаку од 100-ак секунди отворили Ожеговић, па Милетић.

Црно-бели су повели у 65. минуту, после дуге акције пред голом Ђогатовића, коју је конкретизовао Саша Здјелар центаршутем са десне стране. Немања Г. Милетић појавио се на "другој" стативи и победио чувара у скоку, а Огњен Оћеговић "поентирао" са петерца за други гол у размаку од четири дана. Повратник у тим бриљирао је у недељу на Бановом брду где је асистирао Леандреу Тавамби за први, а потом постигао и други гол за тријумф од 0:2 који је итекако поправио и расположење и самопоуздање екипи.

Гробари су, њих неколико стотина подељених и две секције на источној трибини, и даље славили Ожеговићев погодак када је данас најборбенији појединац у црно-белом, Немања Р. Милетић, изнео лопту са своје половине, одиграо на страну за принудног десног бека, Марковића, наставио напред и "поклонио" се на сјајан центаршут за 0:2.

Утакмица је тада практично преломљена, иако су се бели тргли и за кратко време упутили два веома опасна ударца према голу Владимира Стојковића, човека који је 70 минута посматрао меч са своје половине.

Задовољне црно-беле изненадио је дуг пас Мирослава Маричића са своје половине, којим је штопер-резервиста избацио Момчила Мркаића пред голмана црно-белих, али је ударац крилног нападача домаћих левом ногом ишао право у Стојковићеве песнице. То је било у 71, а шест минута касније репрезентативни чувар мреже забележио је одбрану утакмице у тренутку када су навијачи Јавора већ били скочили са својих столица.

Дино Долмагић опалио је са дистанце и постигао би можда и гол четвртфиналне рунде да се Стојковић пантерским скоком није домогао лопте у последњи час и, уз помоћ пречке, одбио покушај домаћих да се врате у сусрет.

Јагодићев тим, оптерећен борбом за опстанак и везаним поразима од Радничког (1:3) и Рада (2:0) није био опасан осим у тих пет минута, тако да је даље отишао бољи и конкретнији тим који је данас забележио 15. утакмицу без пораза у Купу, уз 13 победа и два ремија. Партизан у овом такмичењу не зна за неуспех од финала из сезоне 2014/15, када је Чукарички био бољи на Стадиону "Рајко Митић" (1:0).

Од тада, "Парни ваљак" освојио је два трофеја и стигао на два корака од новог финала. Два, јер ће се само у полуфиналу играти 180 минута.

Бели и црно-бели играли су финале Купа 11. маја 2016. у Горњем Милановцу, када је београдски састав головима Марка Јовановића (37) и Душана Влаховића (97) освојио први Куп после пет сезона, а 13. у историји. Партизан је прошле сезоне одбранио овај трофеј тријумфом над Црвеном звездом 27. маја у Хумској, када је било 1:0 поготком Николе Миленковића у 42. минуту.

Ове сезоне, с обзиром на то колики је заостатак шампион направио за лидером, Куп је такмичење од приоритетног значаја што је признао и тренер Мирослав Ђукић пред долазак у Ивањицу у којој игра скроман и борбен састав Влада Јагодића, оптерећен суровом борбом за суперлигашки статус.

Утакмицу на "Градском стадиону" у Ивањици пратило је око 2.000 људи. Главни судија био је Срђан Јовановић, који је добро одрадио посао.

Баново брду је покорено за три, а Ивањица још брже, за само два минута. Прецизније, тачно 117 секунди било је довољно Парном ваљку да у брзини више пројури поред, у већем делу меча добро организоване, одбране Јавора и настави вожњу ка одбрани трофеја у Купу Србије - 2:0.

Пресудио је суви квалитет црно-белих, нападачки оријентисаних од прве до последње секунде, без панике способних да сачекају прилике и вештих да их реализују. На тај начин лише дуел под Голијом узбудљиве завршнице, можда и пенала којима се надао Владо Јагодић, чија је једина тактика била да се брани. Успео је у тој намери стратег Јавора, можда би и дочекао једанаестерце да није било двојица играча ангажованих прошлог лета.

Најпре је Огњен Ожеговић искористио пад концетрације у одбрани домаћина и дуг напад фаворита - пета Пантића, центаршут Марковића, повратна главом бека Милетића - завршио тако што је из близине ћушнуо лопту у мрежу, да би већ у наредној акцији расположени штоперски тандем Немања Р. Милетић - Светозар Марковић извео акцију по десној страни, после дуплог паса уследила је убачена лопта пред петерац, је некадшањи првотимац Војводине ју је „лизнуо“ челом и првенцем у дресу Партизана украсио пласман у полуфинале.

Био је то блицкриг у Ивањици, а осим наставка такмичења у коме брани пехар, за Партизан је једнако важно сазнање да перспективни штопер Светозар Света Марковић крупним корацима себи крчи пут ка великој (с)цени. Омалдински репрезентативац Србије само три дана после првернственог дебија одиграо је још један квалитетан меч, био сигуран на лопти, добро читао игру, показао спремност да иде напред, што је напослетку и резултирало головима.

Његова појава на терену требало би да радује Гробара и одговорне у Партизану, јер има фигуру као кад јеСтефан Савић стигао из БСК, држи главу увек подигнуту, пасови су му прецизни и то је више него довољно да се схвати о каквом је бисеру реч.

ЧЕТВРТФИНАЛЕ КУПА СРБИЈЕ

ЈАВОР - ПАРТИЗАН 0:2 (0:0)
/Ожеговић 65, Н. Р. Милетић 67/

Ивањица
Стадион Јавора
Гледалаца: 1.500
Судија: Срђан Јовановић (Београд)
Жути картони: Амановић, Корнелијус, Црномарковић, Каришик (Јавор), Здјелар, Ожеговић, Н. Р. Милетић (Партизан)

ЈАВОР: Ђогатовић - Долмагић, Каришик, Корнелијус (од 55. Маричић), Амановић - Панић, Колаковић, Црномарковић - Ђерић (од 76. Марковић), Крнић (од 60. Петковић) - Мркаић. Тренер: Валдо Јагодић.

ПАРТИЗАН: Стојковић - Вулићевић (од 54. Урошевић), Н. Р. Милетић, Марковић, Н. Г. Милетић - Здјелар, Пантић, Јанковић (од 70. Ивановић), Ђерлек (од 46. Илић) - Тавамба, Ожеговић. Тренер: Мирослав Ђукић.

Куп Србије – четвртфинале:

15.30 Мачва – Црвена звезда
17.00 Напредак – Чукарички
17.00 Војводина – Младост

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар