Ко чешће пере руке - мушкарци или жене?

Жене након обављања нужде темељније перу руке него што то чине мушкарци, показало је немачко истраживање у којем се закључује да оба пола треба то још боље да раде.

Здравље 10.03.2018 | 12:47
Ко чешће пере руке - мушкарци или жене?
Према истраживању приватног универзитета СРХ у граду Хејделбергу, 11 одсто мушкараца није уопште опрало руке након одласка у тоалет, као ни три одсто жена.

Воду и сапун користило је 82 посто жена, али тек 51 посто мушкараца.

"За потребе истраживања, 10 студената психологије посматрало је руке око хиљаду посетилаца јавних тоалета током једног месеца", казао је аутор истраживања Франк Мусолеси.

"Студенти су стајали неприметно у просторима за прање руку у јавним WЦ-има у ресторанима брзе хране, услужним просторима на ауто-путевима, железничким станицама, као и у тоалету универзитетске мензе", казао је Мусолеси.

Раније истраживање савезне канцеларије за здравствено просвећивање спроведено 2013. године утврдило је да је 95 посто мушкараца одговорило да "готово увек" опере руке након употребе тоалета, а такав одговор дало је и 98 посто жена.

Савезна канцеларија препоручује да прање руку сапуном и водом траје најмање 20 секунди након употребе тоалета и да се притом не заборави да добро опрере и простор између прстију.

Према истраживању универзитета у Хајделбергу, само је осам посто посматраних жена и мушкараца на тај начин опрало руке након коришћења тоалета.

Седам посто руке није опрало, 27 посто само је водом наквасило руке, а 58 посто користило је сапун и воду, али руке није опрало довољно темељно.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар