Она је хероина ЗОИ у Пјонгчангу: Марит Бјерген...

Норвежанка се у Јужној Кореји опростила од наступа на Зимским олимпијским играма као спортиста који је освојио највише медаља у историји на том такмичењу.

Остали спортови 27.02.2018 | 19:30
Она је хероина ЗОИ у Пјонгчангу: Марит Бјерген...
Марит Бјерген, норвешка такмичарка у крос кантрију исписала је посебну страницу у историји Зимским олимпијских игара у Пјонгчангу.

Тридесетседмогодишња скијашица рођена у Трондхајму је у Јужној Кореји освојила пет медаља - два злата, сребро и две бронзе, највише од свих учесника ЗОИ у Пјонгчангу.

Освојила је најсјајнија одличја у тракама на 30 километара и штафети 4x5 километара, сребро у скијатлону и бронзе у екипном спринту и на 10 км слободним стилом.

Она је тако постала једини спортиста у историји која је на Зимским олимпијским играма освојила 15 медаља.

Бјерген је укупно у каријери освојила осам златних олимпијских одличја (претходно по три у Ванкуверу 2010. и Сочију 2014.) чиме се изједначила са земљацима, биатлонцем, Олеом Ајнаром Бјорндаленом и ски тркачем Бјорном Делијем.

Осим тога Бјерген је такмичарка која је остварила највише победа у светском купу крос кантрија - 112, али и освојила највећи број медаља у том такмичењу - 29, од чега је 18 златних.

"Када погледам иза себе, веома сам поносна на све што сам урадила. Иза мене је невероватна каријера", изјавила је Марит после тријумфалног завршетка олимпијске каријере.

Она је осмо злато освојила на доминантан начин, јер је у циљ трке на 30 километара ушла са скоро два минута предности у односу на Финкињу Кристу Пармакоски, која је освојила сребрну медаљу. Бјерген је остварила победу за 1:22,17 сати, односно 1:49,5 минута пре другопласиране, што је најубедљивија победа у крос кантрију још од Игара у Лејк Плесиду 1980. године.

"Ово су моје последње Игре у каријери и завршила сам их на невероватан начин. Никада није било лако, па и у овој последњој трци нисам била сигурна колико могу да урадим, све док нисам осетила стазу и схватила да ми добро иде. У Пјонгчанг сам дошла по једну златну медаљу, а враћам се са пет одличја, што је стварно велики успех", рекла је рекордерка по броју освојених олимпијских одличја.

Сјајна Марит Бјерген признала је шта јој је најтеже падало последњих година.

"Увек ми је било тешко да одсуствујем од куће, јер сам мама. И сада сам неспрестано размишљала о свом сину који је остао у Норвешкој и од којег сам раздвојена три недеље", поручила је Марит, мајка двогодишњег дечака.

Бјерген је најзаслужнија за то што су Норвежани Зимске олимпијске игре завршили као најуспешнија нација. Укупно су освојили 39 медаља, од чега 14 златних, 14 сребрних и 11 бронзаних одличја.

"Норвешка има сјајну будућност. Увек долазе млади спортисти и то је разлог што смо из године у годину увек у врху. Увек смо имали добре такмичаре, али и клинце који су пред собом имали идоле, спремне да уче и напредују. Мислим да ћемо и после ових Игара добити неке нове дечаке и девојчице који ће направити добре резултате у будућности", поручила је јединствена Марит Бјерген.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар