"Српски" Бајерн освојио Куп послије 50 година!

Бајерн из Минхена освојио је Куп Немачке пошто је победио берлинску Албу са 80:75.  Први трофеј "српског" Бајерна! Тим Александра Ђорђевића победио Албу у узбудљивој финалној утакмици Купа Немачке.  Минхен слави Ђорђевића! Бајерн после 50 година узео Куп! Други трофеј у тренерској каријери, одличан Владимир Лучић.

Кошарка 18.02.2018 | 19:45
"Српски" Бајерн освојио Куп послије 50 година!
Тим који предводи Александар Ђорђевић успео је из трећег покушаја да освоји трофеј пошто је у претходна два финала Бајерн поражен.

Трофеј тако подижу четири Србина. Осим Ђорђевића, ту су и Милан Мачван, Стефан Јовић и Владимир Лучић од којих је последњи одиграо добру утакмицу.

Џеред Канингем је био најбољи стрелац на мечу са 28 поена, а Лучић је додао 12. 

Реџи Рединг је имао поен више, а на другој страни је Пејтон Сива убацио 11 поена и имао је седам асистенција, али и седам изгубљених лопти. Српски плеј Стефан Јовић је убацио тек два поена за Бајерн али је имао пет асистенција. 

После тесног првог полувремена, Алба је углавном одржавала предност, Бајерн је у наставку на крилима Лучића и Канингема успео да преокрене, а Канингем је слободним бацањима пред крај и дефинитивно одлучио победника за други Куп у клупској историји. 

У мечу за треће место Улм, кога је Бајерн победио у суботу, био је бољи од Бајројта. Ово је иначе прва победа Бајерна у Купу од 1968. године.

Кошаркаши Бајерна после тачно 50 година су освојили други Куп Немачке у својој историји, уједно први трофеј у "ери" Александра Ђорђевића, који тренира Баварце од лета 2016. године.

Бајерн је у финалу завршног турнира, одржаног у Улму, победио Албу великим преокретом у последњој четвртини - 80:75 (19:20, 17:18, 18:21, 26:16)!

Српски кошаркаши оставили су свој печат на овој утакмици.

Владимир Лучић за 17 минута је нанизао 12 поена (тројке 2/3, за два поена 1/2, слободна бацања 4/4), четири скока, једну асистенцију, две украдене лопте и једну блокаду, док је Стефан Јовић за 21 минут дао два поена (тројке 0/3, за два 1/1) и томе додао пет асистенција, два скока, три украдене лопте и једну блокаду.

Милан Мачван је недавно доживео тешку повреду колена, па је оперисан и завршио је сезону. Ипак, ово је и његов трофеј.

Ђорђевићев тим контролисао је утакмицу средином трећег квартала, када је кошем Лучића водио 54:50.

Алба је до 33. минута направила серију од чак 17:3 и тројком Пејтона Сиве отишла на "плус 10" (57:67), тако да се у том тренутку налазила на корак од тријумфа.

Међутим, Бајерн је "затегао" одбрану и до 40. минута дозволио противнику да постигне само две тројке (Григонис и Сива).

Минхенска екипа у том периоду је правила серије од 5:0, 6:0 и 11:0, па је тридесетак секунди пре краја повела са практично недостижних 79:73.

Најефикаснији у победничком тиму био је Џаред Канингем са 28 поена, док су се код Албе издвојили Лук Сикма са 14 и натурализовани Србин Богдан Радосављевић са 12 поена.

И Стефан Пено био је врло добар. За 12 минута постигао је осам поена (тројке 1/3, 1/2 за два, бацања 3/4), ухватио три лопте и једном асистирао.

Минхен је у трансу, Минхен слави Александра Ђорђевића! Посла тачно пола века, односно 50 година чекања Бајерн је у своје клупске витрине ставио трофеј освајача Купа Немачке! Бајерн је у финалном окршају савладао Албу резултатом 80:75 (19:20, 17:18, 18:21, 26:16) и прекинуо готово нестваран пост у једном од најважнијих такмичења немачке клупске кошарке!

Упркос томе што је у финишу треће и почетком четврте деонице био без поена пуних шест минута и четрдесет секунди, а Алба серијом 13:0 стигао до преокрета и вођства резултатом 64:54, Бајерн је успео да консолидује редове, почне да игра кошарку на жељеном нивоу и домогне се првог трофеја у свим такмичењима после готово четири године! 

Страшни кошгетерски пост разбио је Владимир Лучић тројком на асистенцију Стефана Јовића, а иако је Пејтон Сива неколико тренутака касније вратио истом мером, Бајерн је пронашао унутрашњу снагу да крене у потпуну офанзиву која се коначно исплатила! Прво је Џаред Канингем погодио два слободна бацања, да би Брејдон Хобс учинио исто, а на тројку Маријуса Григониса Бајерн је реаговао серијом 6:0 којом су Реџи Рединг и Данило Бартел увели меч у драматичну завршницу.

Кључни детаљ преокрета била је страшна одбрана Бајерна, која је у завршна четири минута била затегнута „под конац“. Упркос новој тројци Пејтона Сиве, Бајерн је поново изударао ривала брзим поенима, где су бриљирали Канингем и Хобс. Управо су они искреирали победничку серију 9:0 којом је Бајерн стигао до минималне, али важне предности (77:73), коју је зачинио Рединг са два пенала на 28 секунди пре последњег звука сирене!

Тачку на победу ставио је најбољи стрелац утакмице Канингем, чиме је стигао до 28 поена (12/14 са пенала), чему је дописао четири скока. Одличан је био и Владимир Лучић са 12 поена и четири ухваћене лопте, док је Рединг имао 13 поена, пет скокова и три асистенције. Јовић је меч завршио са свега два поена, али и пет завршних додавања. Код Албе најефикаснији је био Лук Сикма са 14 поена. 

КУП НЕМАЧКЕ:

Меч за треће место:

Улм - Бајрот 81:79

Финале:

Бајерн - Алба 80:75
/Канингем 28 - Сикма 14/ 

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар