Радници страхују за егзистенцију

Синдикат радника Топлане Бањалука, уз подршку републичког Синдиката радника грађевинарства и стамбено комуналне дјелатности одржали су данас штрајк упозорења испред капије предузећа. Радници су поручили да желе да скрену пажњу јавности и граду Бањалука као оснивачу Топлане, на неизвјестан положај радника.

Република Српска 13.02.2018 | 16:42
Радници страхују за егзистенцију
Око 50 радника бањалучке Топлане је пред отказом. Од укупно 130 радника, за њих 40 нова Еко топлана је понудила нови уговор. То је доказ, тврде радници, да Управа није направила план збрињавања свих радника. Штрајком упозорења желе да докажу да је за сву насталу ситуацију крива Управа предузећа на челу са в.д.директором Мићом Миловановићем против којег је поднесено и пет кривичних пријава јер је оштетио предузеће за 1,5 милиона марака.  

 „Ми постављамо питање зашто такав човјек и даље врши јавну функцију у јавном предузећу и зашто се није извршио притисак на правосуђе да се процесуирају људи су довели предузеће у такво стање. Управа није направила никакав програм збрињавања радника нити било какву одлуку која се тиче радника. Радници су забринути за своју егзистенцију а према закону о раду с обзиром да је ово јавно предузеће они су то морали урадити“, поручује Вукашин Тинтор, повјереник за синдикална питања Топлане.

Радници тврде да је Топлана у претходне четири године изгубила 6 000 потрошача. То значи да је у том периоду предузеће изгубило око 16 милиона марака. Поручују да се мора престати са лажима јер Еко топлана не може сама да грије град.

„Тих 49 мегавата снаге које су они инсталисали не може да се искористи више од 30, а конзум је 150 мегавата, како 30 мегавата извора може да грије 150 мегавата снаге конзума. То није тачно и са тим лажима се мора престати. Они не могу гријати само град из сјечке односно из дрвета без помоћи мазута не може се гријати град“, тврди Гостимир Радић, члан Извршног одбора Синдиката.

Борбу радника Топлане подржао је и грански Синдикат грађевинарства и стамбено комуналне дјелатности. Поручују да је неприхватљиво да радницима који су у Топлани одрадили више од пола свог радног вијека нико не даје никакве гаранције.

 „Одређене људе нова Еко топлана позива и даје уговоре о раду, испочетка су то били уговори о раду на одређено што није правило по закону о раду то се само може у изузетним ситуацијама а онда када се мало дигла буна онда су прерасли у уговоре на неодређено који и даље нису повољни који апсолутно нису повољни по раднике и не рјешавају њихове проблеме“, каже Драгана Врабичић, предсједница Синдиката грађевинарстава и стамбено комуналне дјелатности РС.

И Градски одбор ПДП-а стао је на страну радника Топлане. У саопштењу су навели да осуђују поступке градских власти којим су довели раднике Топлане на ступање у штрајк и исказивање незадовољства због најновије, како тврде, срамне приватизације Топлане коју су извршиле градске власти на челу са Игором Радојичићем.

Иако је предаја Топлане у приватне руке представљена као велики успјех актуелног градоначелника, извјесно је да ће оваквом Одлуком поскупити гријање. Због тога, Игор Радојичић и његови најближи сарадници морају да сносе одговорност, пише у саопштењу Градског одбора ПДП-а.

И градска управа огласила се саопштењем. Тврде да разумију незадовољство дијела радника који ће у овом процесу остати без посла али да град, као оснивач и власник Топлане, мора водити рачуна о стању јавних финансија и заштите интереса свих грађана Бањалуке.

У технолошки вишак – који, по тренутним подацима, чини око 30 радника – углавном спадају у категорију административних радника. Са своје стране, Топлана а.д. је, у сарадњи са синдикатом, припремила план и програм отпуштања тих радника, према којим ће бити испуњене све законске обавезе, па и више од тога. У том смислу, предузимамо све што је у нашој моћи да број отпуштених радника буде што мањи, пише у саопштењу градске управе Бањалука.

 Након што је Еко топлана 1. фебруара преузела испоруку гријања, појавиле су се информације да ново предузеће нема довољно капацитета да грије град, па стара Топлана и даље ради. Покушали смо добити и став директора бањалучке Топлане Миће Миловановића али није се јављао на наше позиве.



БН телевизија

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Симо је

13.02.2018 15:46

Гласајте за снсд мозда вам помогну битно је да сте гласали за радојцица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Превара

13.02.2018 16:04

Нецемо се висе преварити.

Name

СНСД Бања Лука

13.02.2018 16:12

Тишинаааа. Битно је да смо се ми у очувању Републике Српске уградили10 милиона КМ, а дјеличемо вам у октобру по 100 Км за глас, зарад очувања РС и наравно нас на власти.

Name

Игy гаy

13.02.2018 16:12

Стисните се додитујте се бице вам топлије као рецимо топла браца.

Name

Хеби га

13.02.2018 16:15

Док сте били лези лебе да те једем било је добро а сад орц милојко е најебали сте сви осим директора он је близак Игору и Амидзицу и бице посла за њега а ви прцццц

Name

Кало

13.02.2018 16:39

Техницки директор Симо Севиц је исто криминалац. Изнудјује паре од градјана и фирми за прикљуцке на топлану. Намирио себе и своју породицу за наредних 100 година. Има 2 стана у Новом Борику поред Топлане и куцу у Лактасима/Трну. Како је и даље на руководецој позицији?

Name

Кумиц

13.02.2018 16:43

Баја купује пуске правац украјина коме се не свидја овдје немојте страховати.

Name

Ре

13.02.2018 17:16

Док има леба србујемо кад нестане ста онда.

Name

радохолицар

13.02.2018 17:41

Можда не би било лоше да се обрадите код Баје.

Name

попа

14.02.2018 06:01

Што се пуно сикирати на власти су СОЦИЈАЛ ДЕМОКРАТИ ово је право демократско друштво опљачкај ,превари ,лажи,отимај итд.нико им ништа неможе зато и даље гласајте за СНСД-ДНС-СПРС.

Name

Дзибер

13.02.2018 15:49

Сваки студент масинства у БЛ који је дао услов за другу годину мозе доказати да ово сто је направљено не задовољава ни минимум струке. Радниxи су апсолутно у праву. Незгодно је сто комуницирају са неким Град БЛ. Ста је Игоре? Вуна???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

13.02.2018 16:01

То је просто ко пасуљ. За БЛ је потребно минимум 150МW за гријање, а они немају ни 30МW. Сире дезинформације да обману јавност.

Name

Ладно је

13.02.2018 15:52

Сад страхују...а годину дана се прица о новој еко топлани...па се сагради та еко топлана..а они сутали ко заливени..и сад они страјкују и казу да неце угријат та нова топлана..па ни ова стара није угрејала станове а плату су редовно добијали и све остале бенифиције од града бањалуке а висемилионски губитаси...тад су цутали (а гријање било катастрофа)а сад страјкују и.сами сад казу да је гријање било катастрофа и да цу цак предлагали директору да неке рацуне се не плате градјени због лосег гријања... Како вам.је тако вам.је... Сто се нисте пре по године бунили и страјкали ..тад сте вец знали ста це вас снаци ил сте мислили нова топлана а ви у.ладу и примате плату.... Е неце да це моци Пантицу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

јовандека

13.02.2018 16:03

Нису они ћутали годину вец задњих петнаест.

Name

Мирко

13.02.2018 16:04

Јесте хладно је. Али господине, све сто су радници упутили управи везано за то је одбијено. Цак ни медији нису зељели о томе да пису. Али ево сад прилике да све изадје на видјело. Сад су се створили услови. А за плату, молим вас, сви скоцили на то сто су људи имали редовне плате. Бенефиције никакве немају вец 20 година. О цему прицате? Сад је струцни дио Топлане схватио да је све била превара. Ви мислите да су они имали приступ документацији. Ајте молим вас...

Name

Ратковиц

13.02.2018 16:43

Да су се побунили, за ста би се бунили, нису имали никакве доказе да се буне, сва документација је била тајна, све се радило стихијски, без пројеката, градјевинске дозволе итд. Сви нападају раднике Топлане, а они су најмање криви за ово сто се десава. Највеци цех це платити градјани кад БЛ буде врацала кредите које је власт покрала, а гријања и даље неце бити...

Name

Јово

13.02.2018 16:11

Глассјте за њих поново. Овцееее.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре јово

13.02.2018 16:22

Бееееее беееее нису то овце то су сви овнови беееееее...

Name

Јутро

13.02.2018 16:35

Такоо јеее...

Name

Опозиционар

13.02.2018 16:43

Имате прилику у октобру да показете све.

Name

ЗУ

13.02.2018 17:06

ГЛАСАЈТЕ ЗА МИЛУ ЕВО ПЛАЦЕ ЗА САРАЈЕВОМ.ДОК СТЕ КРАЛИ НИСТЕ КУКАЛИ НЕКА ЕКСПЛОЗИЈА ОДНЕСЕ РЕБРОБАЦ И БОРИК А ВИ ПОСЛЕ ЛОПОВЛУКА СЕ СЈЕТИЛИ НАРОДА ТРЕБА ЈУ ВАС ПАТИТИ ЦИТА ЛИ СТЕ КАДА СТЕ НАС ТРОВАЛИ ЛОУЕЦИ КО ЗНА ШТА, А САДА СЕ БРИНЕТЕ УЗМИТЕ ДИРЕКТОРА И ВОДАЈТЕ КАО ВОЛА ПО Б.ЛУЦИ 8000 КМ ЈЕ ПРИМАО У ЉЕТНОЈ СЕЗОНИ, А КОЛИКО У ЗИМСКОЈ И ЗА ОТРОВ СТО ЈЕ СТЕ ЛОЗИЛИ.

Name

Нема бољег

13.02.2018 16:32

Јавна установа топлана градска јел Додик најјбољи ајмо овце похрлите на вола печеног и пиву . Шта је дошао крај партији гласајте и сад за партију и партијске колеге из СНСД-А. Сви ћете са Додиком на ручак из црвеног крста. Драго ми је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Либо ме рацку за вас

13.02.2018 16:49

И ми смо многи остали без посла давно,па живимо сналазимо се.Сад сте нашли стрјаковати ма заболе друге за вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрпига

13.02.2018 16:59

Па нисте једини који страхују за егзистенцију,затворене су многе фирме па се људи сналазе.Мозете мало код приватника на минималац без осигурања није нико умро од глади нећете ни ви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Размислимо мало

13.02.2018 17:04

Народ и радници страхују за егзистенцију само послије избора, прије избора уживају у шаторским шлагерима и пљешћу Додику уз то већина каже "сви су исти", најгоре је то што нам увијек касно дође "из гузице у главу".

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјуро дјуриц

13.02.2018 17:04

,,Радници су у заблуди,и за ово је крив Мектиц,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадни директор

13.02.2018 17:15

Директор вд Миловановић, таман научио град да може и без гријања, кад узеше топлану. Пропаде му “ уштеда”. А навикао на велике паре од мазута и сјечке. Е од сад може красти само на котловима. Тако увијек прође гробар предузећа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дусанцули

13.02.2018 18:00

Није ми их нимало жао пошто су били и остали Бајина гласачка хорда кад год је требало а сад кад су одбачени како то иначе увијек бива са кметовима траже подршку јавности. Боли ме брига!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Епиктет

13.02.2018 18:21

Иступите им сјецку за еко отпад и вратице на мазут....

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМРАДојичић

13.02.2018 20:32

Нова "Еко-топлана" од 1. фебруара је у потпуности преузела испоруку топлотне енергије у Бањалуци. Маја Ђаковић Видовић, руководилац односа с јавношћу ОЈТ Бањалука, каже да је истрага званично окончана 1. фебруара ове године када је одлучено да тужилаштво неће подићи оптужницу. - Након спроведене истраге донесена је тужилачка одлука о обустави истраге против Миће Миловановића, Ненада и Наташе Лубурић, Жељка Миљковића и Митра Самарџије, јер нема довољно доказа да су осумњичени починили кривично дело злоупотребе службеног положаја или овлашћења - рекла је Маја Ђаковић Видовић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мина

14.02.2018 07:47

Имам питање које није везано за ову тему, али тиче се Градске управе Бања Луке. Чула сам да је плата комуналних полицајаца око 3000 КМ. Не могу да вјерујем. Зна ли неко нешто о овоме?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.02.2018 09:41

Тацније 2760 КМ ја гледао листу. Не мозес да вјерујес