"Јужни ток" мртав: Служио за сликање

Пројекат “Јужни ток” замрзнут је 2014. године. Бомбастично најављиван, највише послужио у предизборне сврхе, а онда заборављен. Ових дана у Србији “Јужни ток” постаје “Српски ток”, а шта се дешава у Републици Српској?

Република Српска 03.02.2018 | 19:31
"Јужни ток" мртав: Служио за сликање
Васкрснуо Јужни ток, али под новим именом - ГАСТРАНС! Фирма Гастранс регистрована у Новом Саду градиће гасовод кроз Србију којим ће руски гас из Турског тока од Бугарске бити транспортован кроз Србију до Мађарске. Информације потвдрила и предсједник Владе Србије.

И док овакве најаве стручна јавност карактерише као дневнополитичку изјаву предизборног карактера и недовољну упућеност у материју, с обзиром да је ријеч о пројекту који је на "дугачком штапу", не можемо да се не запитамо да ли ће неке користи од ове васкрсле идеје имати и Република Српска.

Премијерка Српске Жељка Цвијановић каже да постоје многи планови, али да ништа не зависи од Републике Српске.



''У сваком случају, ми смо заинтересовани за све оно што би значило гасификацију РС. Наставићемо да будемо дио таквог једног пројекта и такве једне иницијативе. Притом,  ту ће нас чекати много посла. Исто тако, знамо да ће кад тад доћи вријеме да се ти пројекти реализују и да они буду примјенљиви, да Српска буде дио таквих пројеката'', казала је Цвијановићева.

Власти Републике Српске својевремено су жарко жељеле да крак “Јужног тока” прође И кроз Српску.

То је предвиђао и меморандум који је у септембру 2012. године у рсуком Сочију потписао предсједник РС Милорад Додик и Алексеј Милер, предсједник Управног одбора "Газпрома".



Лијепо замишљено, али остало само мртво слово на папиру. И док се пролазак крака гасовода кроз Српску није свиђао властима у Федерацији БиХ које у њему нису видјеле никакву корист, политичка препуцавања су била и на глобалном плану.

У коначници, Русија 2014. године доноси одлуку да одустане од од пројекта изградње гасовода "Јужни ток". Овакав расплет, ма колико био очекиван због опструкције од стране Европске уније, потпуно је шокирао политичаре. Одлука Москве тешко је пала и Милораду Додику.



Као по неком правилу, сви велики пројекти које наше власти бомбастично најаве заврше прије него су и почели.

За економисте је проблем што се у велике приче улази без неког великог економског покрића.

''Та прича о великом гасоводу је била без економског покрића, гасовод је веома скуп. Ми тешко можемо да осигурамо његову економску отплату. Наравно, поновно улажење у кредитно задужење је проблем зато што ми немамо економску отплату тих инвестиција'', каже економиста Алекса Милојевић.

Да је “Јужни ток” визија која нема шансе да успије још прије осам година говорио је стручњак за безбједност Дарко Трифуновић. Американци граде свој гасовод – Јужни коридор, који иде територијалним водама преко Албаније, Црне Горе, Хрватске, дијелом преко босанске територије, даље ка Словенији и централној Европи. Циљ је, каже Трифуновић, спречавање продора руског утицаја.



''То се неће десити без великих ратова у Европи и без великих посљедица. А што се тиче РС, наша велика шанса је да ми будемо гарант мира и стабилности Јужном коридору и да будемо ти који ће гледати да се преко наше браће у Црној Гори или на било који начин добије цијев која ће ићи ка РС из Јужног коридора. То је једина реална ствар'', каже Трифуновић.

Европско енергетско тржиште постало је још једно "борбено мјесто" Вашингтона и Москве.

За то вријеме Русија је пронашла алтернативу и свој гас преусмјерила ка Турској, која је добро искористила нове хладноратовске околности и добила енергент по знатно повољнијим условима.

Пројектом Турски ток предвиђена је изградња гасовода којим ће се преко Црног мора допремати руски гас до европског дијела Турске и даље до границе са Грчком.



БН телевизија

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Коо

03.02.2018 19:28

Па не знаци гасификација довуци цјевурину до границе и наплацивати рекет за транспорт. Ваља развести плин по градовима и селима, а поготово индустријским зонама. Економија је инаце јаца страна насих политицара. Миле је сигурно и Милера питао, "има ли ту мене"?.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједлог

03.02.2018 20:15

Увозити сто висе јефтини Кинески грах (пасуљ) и неце бити потребе да увозимо плин,имат цемо сопствени.

Name

ре приједлог

03.02.2018 20:54

ТО је најбоље решење , само морају МИЛОРАДОВИ "стручњаци" испитати да ли је за тај "домаћи"гас , бољи шарени или бијели кинески пасуљ !

Name

Думине

03.02.2018 21:42

Искуство је показало да је то Тетовац.

Name

Реалност

03.02.2018 21:47

Руси граде "Турски ток" и како кажу то је крај.Ако неко хоће нека се прикључи.Хтјели би Мађарска и Србија,али то није могуће јер они који су зауставили ЈУЖНИ ТОК тј Амери имају војску у Бугарској и Македонији и то неће дозволити и судбина СРПСКОГ ТОКА је никаква.Истина је 2019 Гаспром престаје транспорт преко Украјине и све да нема Амера тај гасовод се неби могао изградити тако да ће Србија односно НИС-ГАСПРОМ црпити гас из Војводине за домаће потребе(најосновније).Европа има Сјеверни ток и њих није брига за Балкан.Једино ако руска војска заузме трасу кроз Украјину можда буде гаса,,а за остало пиши пропало(гријање на букву и угаљ).

Name

ре предлог

03.02.2018 22:09

Миле га користи мислим На гас од руског пасуља вец дузи период !!

Name

075

04.02.2018 07:09

"Велики брат" и фрау Меркел( ЕУ ) ће блокирати и преко Бугарске а и преко Грчке и Македоније, нама ће препродавати преко "Сјеверног тока" јер смо "мали"!!

Name

075

04.02.2018 07:20

Да нису опет криви Бакир и странци...

Name

бугија

04.02.2018 08:27

Баја се у то вријеме покушавао представити као неко ко има знатног утицаја на будући "јужни ток", и да није тај пројекат обустављен шта би РС имала од њега, плин је доведен у Зворник 1980-и неке, РС је за плин мизерно тржиште, обична нула. То је била прича за Бајино бирачко тијело. Баја је скоро опет нешто потписао око плина, сад ће правити неку "фабрику" за плин, како напредује тај процес? Могу мислити како је народу тешко слушати по цио да брујање машина на изградњи фабрике, ууххх незгодно

Name

075

04.02.2018 09:35

@ Реалност У праву сте само што већина "на свим странама" не разумије! БТW Војска "великог брата" је и у Грчкој тако да ни преко Грчке не може да иде!

Name

ре бугија

06.02.2018 11:02

Република Српска је мало трзисте за све производе. Гасовод који је баја помињао је добра идеја из висе разлога а из јос висе теско остварива. Најбитнија ствар везана за гас у РС би било достпуност гаса за потребе индустрије. Енергенти и инфраструктура су основни предуслови за развој индустрије. А домацинства и топлане су само споредни потросаци. Таксе које би евентуално плацале хрватска и федерација су занемариве, јер су и они занемариво трзисте. Али моземо реци да би и ту било неког новца. Сва та прица у сустини нема пуно везе са прицом о јузном току, јер јузни ток је намјењен за транзит кроз Србију а ова Додикова прица је о допремању гаса у РС. Сустина је да нема транзитних такси у мјери као у Србији. Тај пројекат би био од користи да се спровео али се додика то не пита много. То је игра америке и русије док смо и ми и Србија колатерална стета. А ако руски гас додје у Србију ми опет моземо да правимо гасовод. Под условом да имамо новца за тај пројекат. И то опет неце бити транзитни гасовод (осим евентуално за хр и фбих) вец искљуциво за потребе насег трзиста које је безнацајно. По мени је опет боље да се направи него да остане овако.

Name

Смоки

03.02.2018 20:10

Гле само како Путин посматра Додика. Зна Путин шта је РС.а шта је Турска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

03.02.2018 20:11

Гас постаје старомодан,стетан за околину итд..вецина западних земаља вец проналази алтернативу,у Холандији тезе да све једно домацинство до 2050 буде без гаса,укљуцујуци и централно гријање.. Електрицна енергија це бити главни енергетски извор захваљујуци модерној техници коју це црпити од сунца,вјетра итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кило-Ват-Млат

03.02.2018 20:57

Свијетски моцници су у стању да заклоне сунце и окрену вјетар у другом правцу,све ради профита.

Name

Из Сарајева

04.02.2018 08:18

Симо, тако је свака цаст.Нема висе плина.Ја вец на селу имам пар плоца и црпим сунцеву енергију,мало дрва и довољно.У рату стубови и зице од струје онесени у БГ(РС).Пуно здравља вам зелим.

Name

Ре Симо

04.02.2018 10:53

Ај се лечи. Производња са обновљим изворима је прескупа и донеклеце моци замијенити обицну ел енергију. Али никада неце моци фабрике радити а то знају нијемци и граде вец 3 ток из Русије.

Name

Зеки Пресс

03.02.2018 20:20

Наса елаборација показује да ми моземо сами да ископамо јузни ток. Јест да нам фали плин али су нам најприје потребне цијеви, фактицки. За несто це ваљати, нека теце нафта кроз њих ако нема плина. Али јузни ток има приоритет владе. И реални сектор наравно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

дарко

03.02.2018 21:10

Мали ваћарош Дарко Трифуновић, "експерт" који мијења мишљење зависно од тога ко то мишљење у одређеном тренутку плаћа (тренутно је то НАТО). Ако каже да је данас субота, обавезно провјерите у календару. Иначе, тзв,"Српски ток" нема никакве везе са "Јужним током" пошто је "ЈТ" био свеевропски пројекат који су оборили Амери захваљујући својим сателитима у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.02.2018 09:23

Цуо сам да је тај америцки плин многоструко скупљи од руског,поред осталог и због транспорта.Како га уопсте допремју дао Јадрана?Посто нема плиновода од УСА до Европе.Изгледа танкерима.Тјерају на силу Европу да отказу Русима а купују њихов,који је висеструко скупљи.Да ли Дарко Трифуновиц када несто купује за себе иде тамо гдје је несто три и висе пута скупље него на другим мјестима,а квалитет слицан?

Name

Освит

03.02.2018 21:26

Јузни ток никад није био озбиљан пројекат и у струцној медународној јавности је био дефинисан као специјална операција Владимира Путина да преузме транспортне капацитете Украјине.Влада Републике Српске је писмено обавјестена да се ради о нереалном.пројекту који је форсиран од стране Србија гаса и њеног директора Бајатовица и да је као и свака друга слицна прица као Турски ток или посљедњих дана Српски ток у функцији оцувања монопола гаспрома у региону и блокирања изградње других добавних праваца у БиХ ,конекција у Броду са могуцносцу прикљуцка на ЛНГ терминал на Крку сто је вец двадесетак година захтјев струцне јавности региона .О Јузном току као мркви на стапу за пљацкаску приватизацију НИСа безпредметно је разговарати .Али назалост за насе политицаре је патриотизам бранити Руске а не Српске интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево

04.02.2018 10:56

Јос једног паметолога за којега је скупље боље. Волио бих знати у каквом си криминалу стекао паре кад мозс то плацати. Лопове један. Има нас који хоцемо јефтинији гас али друга прица је сад тај транспорт сто се противи УСА и дио ЕУ и то онај полтронски дио ЕУ који одмах скида гаце пред америма. Знас и ти то али сер.с овдје као неку памет.

Name

Ре ево

04.02.2018 12:18

Јос један идиот који незна ста знаци монопол.Нико ти не брани да купујес руски гас ако је јефтинији а за твоју информацију кад је гас на граници БиХ купован за 500 долара на Лнг терминалима је био 140 за хиљаду кубних метара или би био око 200 долара у Броду али га је блокирао онај који је веци пријатељ Русима него граданима ове земље.

Name

Вупер

03.02.2018 22:01

Канцеларија јузног тока и даље постоји у згради Радоњцица, иако нем појма о плину. људи раде и примају плату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

03.02.2018 22:23

Па иако недодје гасовод до РС колико видим није крива власт РС и Додик и сами сте написали да то коче власт на нивоу БиХ а знамо ко је ту власт и ЕУ. Кад би Додик одлучивао гасовод би већ био ту и неби се цекало ни минута висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меха

03.02.2018 22:24

Поглед Путина класицан КГБ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заза

03.02.2018 22:34

Бозе ста су само пара потросили ходајуци по свету, потписивајуци глупе папире ,појели попили....могли су изградит пола РС....шуплаци ,незналице,тросе млате празну сламу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не

04.02.2018 11:00

Колико све сто ваља запад покусава да унисти. Схватите они неце јаке и богате земље. Хоце сиромасне, задузене до гусе и тако праве поданике. Схватите да вам америка није пријатељ. ЕУ донекле јер и она има великих проблема са њима. О русији немам ста реци у проблемима са каубојима али се бори и изборит це се.

Name

Никола

03.02.2018 22:40

Аха, бас је ускрснуо, хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Констатација

03.02.2018 23:32

Овај текст је изразито антисрпски и антируски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

04.02.2018 09:37

@ Констатација Овај текст је изразито РЕАЛАН!!

Name

РАСПУЦХИН

04.02.2018 07:09

Тачно је да је "Јужни ток" служио режиму а посебно Додику за сликање као што амерички "Јужни коридор" служи Трифуновићу за сликање и глумљење мудраца. Треба Трифуновића пажљивије слушати и свако ће примјетити да код њега владају двоструки аршини и да због неког , само њему знаног , разлога фаворизује американце. Мислим да себи дозвољава да осталима соли памет и више него што би требао. Као да је наш народ глуп и да не види даље од њега а и од "великог баје".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.

04.02.2018 10:43

Битно је да ови економисти (плаценици) заступају интересе запада па макар плацали гас и 50% скупље и упорно прицају како је то реално а руски гас није ни по коју цијену. Па економиста реци ти нама када проде тај америцки гас ко це платити то разводење по РС и БиХ. Неце амери ко ни руси. Док је таквих економиста ми цемо тонути и тонути и тонути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

04.02.2018 10:50

Послусајте струцњака економисту ста прица. Реалније и боље купити гас који је скупљи. Интересује ме били га ти купио за нпр. своју фирму. Ја кад доде зима тј. вец од маја тразим ко има најјефтинију понуду да бих гријао фирму а ти тако битанго једна.

ОДГОВОРИТЕ