Видео - Руски спектакл: Како смо побиједили Амере...

Руси снимили филмски хит о победи СССР-а у кошарци над Американцима 1972. у Минхену, погледајте!

Кошарка 20.01.2018 | 22:45
Видео - Руски спектакл: Како смо побиједили Амере...
Филм "Двизхение веркх" обара рекорде гледаности у Русији - остварење о победи Совјета над Американцима почетком седамдесетих за мање од две недеље је постало најисплативији руски филм! Од 28. децембра, када је била премијера, филм је инкасирао више од 30 милиона долара, а снимљен је са буџетом од 11,5 милиона.

Улоге тумаче Владимир Машков, Џон Севиџ, Оливер Мортон, Кирил Зајцев, Иван Колешников и многи други. Међу продуцентима је и Никита Михалков, а режију потписује Антон Мегердичев.

Финале СССР-САД у кошарци у Минхену 1972. године важи за једну од најконтроверзнијих утакмица у историји Олимпијаде. На првим Играма одржаним у тадашњој Западној Немачкој након Другог светског рата, одиграо се и терористички напад над израелским спортистима, али и невероватан след догађаја на кошаркашком терену који се и дан-данас препричава.

За Американце, победа СССР-а била је прави шок и први губитак икада на Олимпијади откад су почели да се такмиче 1936. године. Репрезентација САД-а победила је у првих осам утакмица турнира и поставила свој олимпијски рекорд (63-0), пре него што се у финалу сусрела са њима.

Амери су доминирали на Играма од почетка, и освојили седам злата закључно са 1968. годином.Пошто су тадашња правила налагала да тимови не смеју бити састављени од професионалних играча, за САД су играли момци са колеџа. Совјетски савез је, међутим, послао своје најбоље играче класификоване као "аматере" по ФИБА правилима, јер нису зарађивали плате од спорта, већ су добијали "џепарац". Није било важно што су до тада одиграли више од 400 мечева заједно.

Можда се сећате – Совјети су водили до последњих секунди меча, мада су Американци смањивали разлику и пред сам крај, било је 49-48. И тада су се "одиграле" три најпроблематичније секунде у историји кошарке!

Совјети су меч добили кошем у последњем нападу, који је чак три пута био понављан! У последње три секунде, Американац Даг Колинс постигао је два слободна бацања, Совјети започели напад, време је истекло, али чим је напад кренуо, тренер Владимир Кондрашин затражио је тајм-аут. Дошло је до свађе код записничког стола, он је тврдио да је тајм-аут тражио после првог слободног бацања, Немци мислили да је од њега ипак одустао… Совјетима није дозвољен тајм-аут, али је споразумно договорено да ће сат бити враћен за три секунде (на овоме је, иначе, инсистирао генсек ФИБА Ренато Вилијам Џонс, сматрајући да су Совјети били оштећени због неспоразума на записничком столу. Никоме није пало на памет да помене да Џонс НИЈЕ био надлежан да доноси овакве одлуке.

Кондрашин је заменио једног играча, иако то није смео, на семафору је писало погрешно време, сирена се огласила две секунде раније… Због свих ових проблема, напад СССР-а је поновљен. Погодак Александра Белова означио је победу СССР-а.



Американци су се касније, наравно, жалили, али је жалба одбијена. Свој протест изразили су "прескакањем" доделе медаља, тако да су се на подијуму нашли само победници и трећепласирани кошаркаши Кубе.

Погледајте трејлер филма!



Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар