Ц. звезда - Цедевита: Утакмица (бар) за 2. мјесто!

Црвена звезда у овом тренутку има две победе мање од Будућности и изједначен скор са Цедевитом и номинално заузима треће место на табели због лошијег међусобног скора са Загрепчанима. Да би крај првог дела Звезда сачекала на врху потребно је да победи све до краја, да Будућност изгуби три утакмице и нада се бар једном поразу Цедевите.

Кошарка 14.01.2018 | 15:45
Ц. звезда - Цедевита: Утакмица (бар) за 2. мјесто!
Седмица највећих изазова.

Тако смо „крстили“ дане од 8. до 14. јануара. Период у којем је Црвену звезду чекао сусрет са истином и одговор на питање - колико се очекивања и реалност поклапају.

Али, данак је узео своје. У две важне утакмице против Будућности и Ефеса црвено-бели остали су кратких рукава, а на све то и без команданта рекета Пера Антића, кога је проблем са упаљеном тетивом услед велике енергетске потрошње у Подгорици оставио без минута у Истанбулу. Што је још важније - можда чак и у новом јадранском дербију, који ће нам бар површно дати одговор на питање: Ко ће (бар) на друго место уочи почетка плеј-офа?

На Малом Калемегдану ситуација није једноставна и готово све се ради из дана у дан. За неке можда толико пута изговорена флоскула, за актуелног браниоца све три титуле - реалност. Ни у дану велике утакмице са Цедевитом у дворани Александар Николић (ТВ Аренаспорт, 19.00), тренер Душан Алимпијевић не зна да ли ће моћи да рачуна на Пера Антића и тек опорављеног Огњена Добрића. Обојица, јасно је, имају превелику жељу да се нађу на паркету и тако помогну саиграчима да овај период не заврше с три везана пораза.

"Долази нам још једна утакмица у врло напорном ритму у коме на свака два дана излазимо на паркет.  Отежавајућа околност је и чињеница да по други пут у тешком распореду имамо ванредно коло Евролиге, а пре и после тога важне утакмице у АБА лиги. Ситуација је опет идентична, стиже нам Цедевита, озбиљан тим са врло озбиљним појединцима. Ово је изузетно важна утакмица за нас, и након свих отежавајућих околности које сам навео, показатељ да можемо да нађемо пут из тешких ситуација", рекао је Душан Алимпијевић.

Питање је, међутим, како би то могло да се одрази на дужи временски период. Посебно је то важно у случају прекаљеног Антића, јер му тетива задаје озбиљних проблема од почетка сезоне, а познато је да Црвена звезда без њега није добила ниједан меч. Код Добрића је ситуација нешто другачија, јер је млад и жељан доказивања. С тим да је и њему потребно селективно дозирање минутаже, пошто се тек вратио тренинзима након проблема са скочним зглобом. 

У оваквом ритму сезоне тешко је изабрати прави тренутак, али гостовање Цедевите у Београду дошло је можда у најлошији час за црвено-беле. Што због свега већ наведеног, што због чињенице да су пулени Јурија Здовца у најбољој форми у Јадранској лиги. Хрватски шампион и освајач АБА Суперкупа на мегдан Црвеној звезди стиже на крилима седам узастопних победа, али и несрећног пораза од одличне Будућности, чији играчи у последње време шутирају као у трансу.

"Мислим да нам је то пета утакмица у осам дана, ако се не варам, но то није изговор. Имали смо сад дан више одмора од Звезде, која је играла у четвртак. Успели смо да одморимо неколико играча против Шибеника, тако да изговора нема. То је дерби, што само по себи каже све. Морамо одиграти јако, наметнути се физички, бити стрпљиви, концентрирани и да би добио Звезду сигурно мораш бити и у добром шутерском дану. Направићемо све да ту утакмицу добијемо. Опет нам недостају двојица јако битних играча и то се показало већ у две утакмице да кад играмо против екипа које су физички јаке, а такве имамо у групи у Еурокупу и таква је и Звезда, онда паднемо због мањка те неке екстра енергије коју су нам Рамљак и Крушлин давали у одбрани, скоку и нападу. Тако да се ту познаје разлика, али шта је - ту је.  Ми још имамо довољно широк избор играча, па ће они који су ту морати дати нешто више и мислим да то не би требало да буде проблем против Звезде у Београду", каже Јуре Здовц.

Цедевита, такође суочена са здравственим проблема због изостанка Ивана Рамљака и Филипа Крушлина, уочи гостовања Звезди има још један зацртан циљ - да прекине серију од пет неуспеха на паркету београдског храма кошарке. Односно, да после готово две године коначно узме меру црвено-белима. 

Све то ставља додатно бреме на леђа Звездиних играча. Сатерани у ћошак услед страховитог ритма, енергетских и кадровских губитака, али и нешто слабије форме оних који су изнели досадашњи део сезоне (пре свих Џејмс Фелдин, донекле и Милко Бјелица), Црвена звезда нема много избора, ни могућности. Једина, валидна је да стисне зубе, покаже оно најбоље и избори се са проблемима делима, не речима. 

Додуше, овај тим, шеф, његови помоћници, играчи - досад су то и радили. Причали су на терену, не ван њега. Сада, ипак, морају да „причају“ најгласније и најбоље што умеју. Јер, евентуални пораз од Цедевите не само да би у прах и пепео претворио и овако танке шансе да се докопа врха табеле, већ би и друго место остало упитно. 

Оно што је добро по црвено-беле јесте да до краја лигашког дела имају можда и најлакши распоред. Јер, у наставку сезоне имаће још вечити дерби са Партизаном, те окршај са ФМП-ом у Железнику од утакмица против конкурената за четврто место, односно традиционално тешких и важних противника. Уз, наравно, увек незгодно гостовање Игокеи у претпоследњем колу.

Будућност и Цедевита имаће међусобни судар до краја, с тим да Ђетићи од тежих и великих утакмица имају гостовања Морнару и Партизану и дочекују Олимпију и ФМП, док Витамине чекају гостовања Олимпији и Морнару, долазе им Партизан и Мега, а ту је и поменути дуел са екипом Александра Џикића.

Црвена звезда у овом тренутку има две победе мање од Будућности и изједначен скор са Цедевитом и номинално заузима треће место на табели због лошијег међусобног скора са Загрепчанима. Да би крај првог дела Звезда сачекала на врху потребно је да победи све до краја, да Будућност изгуби три утакмице и нада се бар једном поразу Цедевите.

Прво место је готово изгубљено још у понедељак, друго је реалност. Али, све су опције отворене.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

14. јануар: ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - Цедевита
22. јануар: МЗТ Скопље - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА
29. јануар: ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - Партизан
5. фебруар: ФМП Железник - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА
10. фебруар: ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - Задар
3. март: Игокеа - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА
12. март: ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - Цибона

БУДУЋНОСТ

21. јануар: БУДУЋНОСТ - Олимпија
27. јануар: Морнар - БУДУЋНОСТ
3. фебруар: Цедевита - БУДУЋНОСТ
11. фебруар: БУДУЋНОСТ - МЗТ Скопље
3. март: Партизан - БУДУЋНОСТ
10. март: БУДУЋНОСТ - ФМП Железник

ЦЕДЕВИТА

14. јануар: Црвена звезда - ЦЕДЕВИТА
20. јануар: ЦЕДЕВИТА - Мега Бемакс
27. јануар: Олимпија - ЦЕДЕВИТА
3. фебруар: ЦЕДЕВИТА - Будућност
10. фербуар: Морнар - ЦЕДЕВИТА
4. март: МЗТ Скопље - ЦЕДЕВИТА
10. март: ЦЕДЕВИТА - Партизан

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар