ЕЛ: Драгић "уништио" Звезду, ништа од "хет-трика"!

Кошаркаши Црвене звезде поражени су у 17. колу Евролиге од Анадолу Ефеса са 104:95.  Драгић решетао, Звезда пала у Турској! Перфектном игром словеначког бека, Анадолу Ефес нанео црвено-белима десети евролигашки пораз. Перо Антић није играо због повреде тетиве.  Без Антића не ваља! Видели смо успавану и трому Звезду! Посебно је у одбрани шкрипало - 104:95.

Кошарка 12.01.2018 | 20:45
ЕЛ: Драгић "уништио" Звезду, ништа од "хет-трика"!
Звезда није успела да дође до треће узастопне победе, а Ефес је успео да се реваншира црвено-белима за децембарски пораз у Београду.

Најбољи у Ефесу је био Зоран Драгић са 24 поена, Ерик Меколум је додао 20, а Брајант Данстон још 13 поена. У Звезди су се неочекивано истакли Никола Јовановић и Матијас Лесор са 13, односно 11 поена. Тејлор Рочести је имао 14, а Милко Бјелица 15. Подбацио је Џејмс Фелдин са осам поена.

Џејмс Фелдин је почео меч видно расположенији него што је био у претходних неколико. Флоутер и тројка Фелдина уз две одличне блокаде Лесора наговестиле су да бисмо могли да гледамо Звезду анагажовану и у нападу и у одбрани.

Међутим, врло брзо су се појавили проблеми са одбраном централног пик енд рола где су поентирали Данстон и Симон који су релативно лако долазили до коша.

Данстон је до полувремена имао и неколико офанзивних скокова, који су били врло важни за одржавање равнотеже на паркету. Ефес је до прве предности дошао после полагања Симона за 13:12, а потом је Мотум погодио тројку из угла и то је већ у 18. минуту био сигнал да неке ствари треба мењати у игри Звезде.

Домаћин је прву деоницу завршио минималном предношћу 22:21, а током друге је било равнотеже у игри све док резултатску "клацкалицу" није преломио Зоран Драгић. Драгић је погодио две везане тројке, један шут са полудистанце уз фаул и то је било довољно да Ефес за мање од два минута дође до 35:28.

Тони Даглас и Дерик Браун су као брзи воз протрчали у неколико наврата уз чеону линију, а Милко Бјелица и Стефан Јанковић су могли само да посматрају како предност Ефеса расте до +13 на 43:30.

Тада се појављују Давидовац и Рочести који својим поенима приближавају Звезду. Давидовац је погодио тројку, а Рочести уз контакт ишао до коша и погодио. Звезда је спустила на -7 да би на полувреме отишла са прихватљивих 50:46.

Друго полувреме је изгледало као игра мачке и миша. Ефес је на почетку повећао предност, Звезда је успевала да ту предност стигне, али никако и да преломи резултат.

Ефес је до 26. минута опет имао +10 на 67:57, Звезда је још једном стигла до 71:69, али у финишу треће деонице Даглас после офанзивног скока погађа важну тројку. Погађа потом и Симон и Ефес у последњу четвртину улази са 77:71.

У последњој четвртини је турска екипа углавном имала контролу, није искоришћена добра рола Стефана Јанковића, а Ефес је резултат преломио тројком Драгића за 95:83 на нешто више од три минута до краја.

Турска екипа је након тога само чувала предност и успела да дође до пете победе у Евролиги ове сезоне. Ефес је остао 15. са скором 5-12, а Звезда 11. са седам победа и десет пораза.

Црвена звезда мтс није успела да веже евролигашки хет-трик.

Српски шампион наступио је у хали "Синан Ердем" без Пера Антића због упале Ахилове тетиве, а то у Евролиги већ по правилу значи и пораз црвено-белих.

Сјајни Зоран Драгић, стрелац 19 поена без промашаја из игре (индекс 34), био је ту да као најбољи међу домаћима потврди то правило, мада му је веома помогао и вешти Ерик Мекалум (20 поена), али и пречести проблеми црвено-белих у одбрани, који се огледају и у резултату:

ЕФЕС - ЗВЕЗДА 104:95 (22:21, 28:25, 27:25, 27:24)

Екипа Ергина Атамана реванширала се Београђанима за убедљив пораз из "Пионира", контролишући резултат од почетка друге четвртине, па до краја. Црвено-бели, на челу са Милком Бјелицом (15 поена), враћали су се у два наврата на посед или два заостатка, али је Ефес оба пута лако и брзо одбио те офанзиве.

Први пут, Звезду су у 29. минуту вратили у игру Стефан Јанковић и Матијас Лесор, погоцима из рекета за резултат 71:69. Други пут се учинило да би српски тим могао да "закува" пет минута пре краја, али су промашени пенали Милка Бјелице и Матијаса Лесора (на 84:78) ипак били увод у миран финиш.

Црвено-бели су се враћали у игру практично кроз цео меч, тек су у финишу допустили да разлика пређе 11 поена, а у одлучујућим тренуцима пре свега су падали у одбрани. Алимпијевић је дозивао и критиковао док су његови играчи пречестим фауловима далеко од коша допустили Ефесу огроман број пенала (чак 36 наспрам 19 Звездиних) и поготке уз прекршаје, какве је свега изнуђивао Мекалум.

У 36. минуту, када се одлучивало и када је још било шансе да се Звезда врати, догодио се и неспортски фаул Јанковића на Мотуму, после ударца раменом српског центра, као још један доказ недовољне концентрације.

Црвено-бели се после пораза враћају у Београд, на експресну припрему за недељни, јако важан дерби АБА лиге против Цедевите. Већ два дана после тога, Звезда ће у уторак дочекати Химки, а у четвртак ће гостовати Макабију у Тел Авиву.

Имала је Црвена звезда шансу да повеже тријумфе у Евролиги, али је одиграла баш танко у дворани Абди Ипекчи па је морала да положи оружје против до сада најслабије екипе у Евролиги - 104:95. Ово је четврти меч у овогодишњој сезони Евролиге у ком Перо Антић није играо и на сваком од њих је Звезда поражена.

Овога пута није играо због запалења Ахилове тетиве, а на мечу није било ни Огњена Добрића, иако га је Душан Алимпијевић најавио за овај меч. Поново смо видели колико јеАнтић важан за игру Црвене звезде.

Довољно је само видети број примљених поена Црвене звезде у овом мечу па ће вам бити јасно колико је одбрана била бушна као швајцарски сир. Да су црвено-бели успели мало боље то да затворе, можда би и имали неку шансу.

Никола Јовановић је пружио можда партију изнад очекивања, Бјелица је био добар, али је било доста играча где се видело да су исцрпљени и у паду форме, а један од њих је Џејмс Фелдин, изузетно битан за резултате Звезде.

После пораза од Будућности и путовања Звезда је била бескрвна и помало успавана, током целог дуела је каснила резултатски, а и када је могла да запрети машила је слободна бацања или правила "глупости" друге врсте.

Душан Алимпијевић сигурно неће бити задовољан овом утакмицом. Ово је први пут да је Звезда примила преко 100 поена ове сезоне. Зоран Драгић је дао 24 поена, Меколум 20, а код Звезде најбољи су били Бјелица са 15 и Јовановић са 13.

На почетку дуела Звезда је чак играла добру одбрану, Ефес је доста и машио па је уз кошеве Бјелице играно у егалу. Ефес је доста нападао преко централног пика, одакле је даље правио акције и лако пролазио када је Београђанима пала концентрација у одбрани. Звезда је покушавала и са тројкама, мада то није баш ишло савршено.

Све време се играло кош за кош, да би до полувремена превагу направио Зоран Драгић. Дао је две тројке, као и један јако тежак шут и Ефес је прешао у вођство. Питали су се многи да ли је то на паркету Зоран или Горан Драгић из Мајамија.

А целокупном утиску је још доприносила Звезда са одбраном попут путера па је за 18 минута примила чак 49 поена. Зато Звезда је Звезда могла да буде још и прилично задовољна што је отишла на одмор с четири поена заостатка.

Можда је било очекивано да Звезда подигне ниво игре, а пре свега енергије, међутим иако је било и два разлике у трећој деоници било је јасно да су црвено-бели мало изморени и исцеђени па је Ефес лако отишао до девет поена разлике.

Иако је тим из Београда играо слабо деловало је да гости могу да добију ову утакмицу.

Али, тај лош ритам се наставио и у последњој деоници, када је Звезда имала добру шансу да се приближи машила је слободна бацања.

Имала је Звезда још неколико трзаја, али је то све било јалово. На крају, могу црвено-бели да жале због пропуштене шансе.

ЕВРОЛИГА: Анадолу Ефес - Црвена звезда 104:95

Дворана: Абди Ипекчи
Судије: Мигел Перез Перез (Шпанија), Спирос Контас (Грчка), Амит Балак (Израел)

АНАДОЛУ ЕФЕС: Меколум 20, Браун 10, Батук, Битим, Демир, Мотум 12, Штимац 2, Мустафа, Даглас 12, Драгић 24, Данстон 13, Симон 11

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Радичевић, Дангубић 8, Давидовац 10, Лазић 2, Антић, Фелдин 8, Јанковић 9, Рочести 14, 4ас, Лесор 11, Енис 5, Јовановић 13, Бјелица 15, 6ск

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар