Интервју - Милош Теодосић: Асистенције су ми као дјеца!

Српски ас је издвојио време како би за наш сајт сабрао утиске из прва три месеца живота у Лос Анђелесу и рада у Клиперсима, где је започео своју НБА каријеру. . .

Кошарка 10.01.2018 | 23:15
Интервју - Милош Теодосић: Асистенције су ми као дјеца!
Његов долазак у НБА се у Сједињеним Америчким Државама чекао попут празника. Одавно је у кошаркашким круговима важио за најбољег играча који није заиграо у најјачој лиги планете, а потпис за Лос Анђелес Клиперсе дошао је помало и као изненађење, пошто се о могућности доласка у Град анђела најмање причало. Милош Теодосић је, у свом стилу, неочекивано ставио параф на уговор са Клиперсима и придружио се династији вођеној Деандреом Џорданом и Блејком Грифином.

Добар почетак НБА каријере успориле су повреде, али Милош је и поред тога оставио одличан утисак на љубитеље кошарке с оне стране Атлантика. Иако је било питање како ће Клиперси играти у ери после одласка Криса Пола, Тео је учинио да се изостанак америчког аса не осети. 

И поред бројних обавеза Теодосић је издвојио време како би за наш сајт сабрао утиске из прва три месеца живота у Лос Анђелесу и рада у Клиперсима, где је започео своју НБА каријеру...

ТРЕБА МИ НБА ИЗАЗОВ

Почнимо испочетка. У месецима пре твог доласка у Клиперсе писало се о интересовању многих клубова (Јута, Чикаго, Мајами, Денвер, Хјустон...). Колико је, заправо, ту било истине?

"И јесте и није. Распитивање и интересовање је постојало. Знало се да ми истиче уговор са ЦСКА и да желим у НБА, па је мој менаџер имао доста позива и распитивања. Ипак, он је знао шта ја желим и чекали смо да се сложе коцкице до краја. Тако је и било и договор је направљен са Клиперсима, што се показало као прави потез", каже Теодосић на почетку разговора за МОЗЗАРТ Спорт.

Колика је, заправо, била шанса да останеш у ЦСКА, с обзиром да је клуб био спреман да те учини најплаћенијим играчем у Европи?

"Хтео сам да покушам у Америци, да пробам и то јер никада нисам крио да то хоћу, али нисам желео пошто-пото. После шест година у Москви хтео сам нешто ново. ЦСКА је клуб који ми је много дао, као и ја њему и они су увек имали предност кад је Европа у питању, али мени је био потребан изазов НБА лиге".

Твој агент је у једном интервјуу открио да је постојао начелни договор са Чикагом. Шта је то што је променило твоју коначну одлуку?

"Све је то било, па прошло. Чикаго је био близу, али Клиперси су једноставно били боља опција за мене".

Колико дуго су текли преговори?

"Искрен да будем, нисам се бавио ниједном понудом док није била близу договора. Менаџер је знао шта желим и како и он је тај који је водио преговоре, нисам желео да се око тога претерано уплићем док не дође до краја. Тако је било и са Клиперсима. На крају преговора сам одлетео у Лос Анђелес и упознао се са тренером Доком Риверсом и потписао уговор, уз наравно лекарске прегледе".

Недуго пошто си стигао у Лос Анђелес, на интернету се појавила фотографија где си са Блејком Грифином у изласку, док сте пре тога заједно били на вечери у организацији тренера Дока Риверса. Какав је осећај био током дружења?

"Вечера је била са тренером, али је Блејк свратио јер је желео да се упознамо, онда смо после наставили да седимо и причамо. Клиперси су заиста као велика породица и једноставно је капитен хтео да поздрави новог играча који стиже".

Док Риверс у кошаркашким круговима важи за врло поштованог тренера. Каква су твоја досадашња искуства с њим?

"Риверс је тренер који сјајно разуме екипу и комуницира одлично. Заиста је тренер који има велико знање и искуство, мени лично прија рад са њим".

МОЖДА НЕШТО СМИСЛЕ ОД ОЛ-СТАР ВИКЕНДА

Људи у шали кажу да си Клиперсе изабрао јер је довољно само да бациш лопту у ваздух и ту су Џордан и Грифин...

"Саиграчи су важни, наравно. Мислим да целој екипи одговара мој стил игре и да су ме зато желели. Наравно да је лакше кад имаш такве атлете поред себе, а не мислим само на Деандреа или Блејка, него и на Галинарија, Вилијамса и друге".

У НБА клубовима постоји традиција да се новајлије „печатирају“ одређеним представљањем - неки играчи су певали пред целим тимом, неке су саиграчи облачили у смешну одећу. Да ли је тога било и код тебе?

"Искрено, није. Ваљда поштују моје године. Нисам имао сличну ситуацију, али ко зна - можда је измисле пред Ол-стар викенд".

Деандре Џордан је недавно изјавио да обожава да игра с тобом и да само лудак може да мисли супротно. Како је теби са њим?

"Одлично смо се уклопили и то заиста на „прву лопту“. Волим да играм са покретним и скочним центрима јер ти дају много могућности у нападу".

С обзиром да играче разиграваш по жељи и да си људе у САД очарао својим асистенцијама, да ли те људи тамо питају о твојим
асистенцијама и тајни истих?

"Досад нису. Видим да су ме навијачи Клиперса прихватили и да воле мој стил игре, али нисмо причали о посебној тајни за асистенције, јер то је оно што сам ја".

Ако је тако - имаш ли додавање које ти је посебно драго откако си дошао у НБА?

"Немам најдражу, заиста. Како оно кажу, све су ми асистенције као деца".

Морамо да питамо - да ли се међу вама, играчима, помене то што си у јавности виђен као, назовимо то тако, замена за Криса Пола? Да ли ти осећаш бреме због тога?

"Не, нимало. Мене притисак који долази од споља не занима, довољан је мој унутрашњи притисак који стварам кроз амбицију, а она је увек велика".

Добро, а колико се саиграчи интересују о твом животу у Европи и свему што си досад урадио?

"Да, причамо доста о Европи, Србији највише. Хоће да знају све о мојој земљи. Вероватно ћу морати да организујем једну туристичку туру".

Да ли и колико знају о кошаркашкој Србији?

"Доста, поштују нас пуно јер заиста смо имали шта да понудимо у прошлости и још увек имамо".

БИО САМ БЕСАН ЗБОГ ПОВРЕДЕ

Често можемо да чујемо да су услови у којима функционишу НБА клубови „ванвременски“ и да клубови из Европе не могу да се пореде... Да ли је заиста тако?

"Овде је то велики бизнис, а кад је већ тако онда се ништа не препушта случају. Играчи заиста имају све што можете да замислите од услова и погодности. Немогуће је тако нешто спровести у Европи у свим клубовима. Највећи клубови Европе имају то исто, али овде је поента да не постоји разлика у условима измедју клубова, док је у Европи има".

Да ли је истина да вам је у клубу испланиран сваки дан до најситнијих детаља?

"Јесте, кад није слободан. Кад је слободан, онда се клуб не меша. Зна се тачно кад смо, где и шта радимо, али то је нормално јер се много путује и просто морамо да дишемо као један".

С ким се највише дружиш ван терена?

"Доста времена проводим са Патриком Беверлијем јер се знамо и из Европе, али одем на пиће и са Блејком, Деандреом, Данилом… Нема разлике велике".

Шта се слуша у свлачионици Клиперса? Да ли има простора и за српску музику?

"Слуша се све што играчи желе и донесу. Нисам до сада имао улогу ди-џеја јер сам задовољан избором музике, па не бих да се мешам".

Како видиш своја прва три месеца у НБА лиги?

"Да није било повреде било би још боље. Пауза ме је мало вратила на почетак али шта да се ради. Боље је да други причају о мени, али видим да су у клубу задовољни".

А, да ли је долазак у НБА испунио твоја очекивања досад?

"Јесте, апсолутно. Повреда ми је сметала и стварала нервозу, али сада је и то прошлост па идемо полако - из меча у меч".

Шта је то што нећеш заборавити из досадашњег боравка у Клиперсима?

"Рано је за такво сумирање. Нека само буде задравља и добрих утакмица па ће цео боравак у Клиперсима бити једна велика, добра успомена".

Ко је од играча у НБА оставио на тебе највећи утисак досад?

"Сви моји саиграчи. Њихов утисак је најјачи и они су за мене најбољи у НБА".

Поменуо си повреду због које те није било готово месец и по дана. Колико си се ти разочарао, с обзиром да си таман ухватио леп залет? 

"Клуб је реаговао крајње професионално и стручно кроз свој медицински тим и то ми је много помогло да се смирим јер сам одмах после повреде био бесан што се то догодило. Повреда ме је мало успорила и зауставила у тражењу правог ритма утакмица и тренинга. Ипак, прошло је све, и сада идемо даље". 

Хајде да разрешимо мистерију - да ли је истина да ти је Деандре Џордан још током Олимпијаксих игара у Рију рекао да те чека у НБА лиги?

"Искрен да будем, не сећам се тачно шта смо причали, али мислим да није било баш тако. Честитао је тада на партији и рекао ми нешто у стилу „треба да дођеш у НБА, да пробаш“. Није баш било то да ме чека и слично".

Како изгледа живот у Лос Анђелесу - шта те је одушевило, а шта не? Има ли Срба у Граду анђела? Да ли те људи заустављају на улици и траже аутограм, фотографију?

"Велики је град, огроман. Свако може да има кутак за себе и овде заиста има много познатих певача, глумаца и осталих. Дешавало се да ме људи препознају, али не свакодневно, што ми искрено одговара. Има Срба, наравно, и то доста, са некима сам се и упознао".

ЗА МЕНЕ СУ ОНИ ШАМПИОНИ!

Морамо мало и о репрезентацији - колико ти је тешко пало то што ниси играо на Евробаскету? Знамо да су доктори из Клиперса пратили твој опоравак, а како си се ти осећао када си схватио да не можеш?

"Много тежак осећај и много тешка одлука. Није било лако јер сам веровао до последњег момента да ће све бити у реду и да ћу моћи да путујем у Турску односно да играм. Ипак, испало је другачије и морало је тако".

Како би оценио све оно што је Србија приказала у Турској? Да ли те је изненадило сребро и шта мислиш да је недостајало тиму да узме злато?

"За мене су шампиони. Не постоји тим на свету који би играо финале, а да нема седам стандардних кошаркаша и да нема двојицу у финалу. И опет смо били на посед од преокрета и победе. Невероватно. Свака част момци, још једном".

Кад смо већ код тога - има ли неко да те је изненадио позитивно?

"Били су екипа, као што смо увек и били. Зато ја истичем тим на првом месту".

А да ли си успео да испратиш почетак квалификација за Мундобаскет? И како ти изгледа цела та ситуација у којој су прве две утакмице одиграли већински дебитанти?

"Гледао сам, снимке наравно, јер је временска разлика превелика. Важно је да смо победили. Овај систем квалификација је заиста чудан. Невероватан. Све екипе су са пуно дебитаната. Србија је још једном показала да је земља кошарке и да има много играча који могу и хоће, а то је сјајно".

Да ли ће навијачи моћи да те виде у квалификацијама за Мундобаскету у јуну и јулу?

"Верујем да ће моћи, само да будем здрав и ту сам".

Шта ти лично мислиш - да ли би Мундобаскет у Кини могао да споји тим који кошаркашка Србија толико дуго чека - да заједно у тиму будете Богдановић, Јокић, Марјановић, Бјелица, ти...?

"Надам се. То је логично.Да будемо у најјачем саставу кад већ нисмо у Турској на Евробаскету".

Шта је то што ти недостаје из живота у Европи, а на шта си се одмах навикао сада у Америци?

"Недостаје ми породица, пријатељи, Србија… Одмах сам се навикао на сунце и лепо време у Лос Анђелесу".

Чујеш ли се са осталим момцима из НБА лиге? Какви су њихови утисци о досадашњем делу сезоне?

"Чујем се са Богданом и Бјелицом редовно, али не стижемо да се виђамо много због обавеза. Чуо сам се и са осталима".

КАМП? ТРИ НОВА ТЕРЕНА, САЛА...

Шта ново спремаш у кампу за нову сезону, хоће ли бити експанзије кампа, колико си задовољан досад учињеним?

"Ушли смо већ у трећу сезону. Колико чујем од брата и осталих који се баве кампом већ смо малтене попунили једну смену, што ме радује јер је доказ квалитета који смо деци понудили. Најважније ми је да клинци са кампа одлазе задовољни радом који су имали и условима. За лето смо им спремили још три терена са тартан подлогом, што ће заиста бити уживање за тренинг, као и тренажну салу, која ће омогућити да временске прилике не утичу на ритам тренинга. Радујем се доласку у Србију и због кампа јер ћу имати много више времена да чешће будем на Сребрном језеру. Направили смо промене и на сјату www.тео4.рс где се налазе сви подаци о кампу. Сада је пријављивање много лакше и брже".

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар