Анализа: Црвена звезда ''између двије ватре''...

Звезда је победама зарадила могућност да се бори и нада пласману у ТОП 8 Евролиге. Али, то мора добро да се укомпонује с АБА лигом која не сме да се занемари ни по коју цену.

Кошарка 06.01.2018 | 22:45
Анализа: Црвена звезда ''између двије ватре''...
Негде смо око половине групне фазе Евролиге, а Црвена звезда може да каже да је на победу далеко од ТОП 8 места на табели. Црвено-бели су на скору 7-9. Толико имају и Уникаха и Басконија, док је на том "чувеном" осмом месту Макаби из Тел Авива са скором 8-8. Да је неко овако нешто понудио било коме из клуба, сигурни смо да би предлог био оберучке прихваћен.

Посебно је занимљиво видети наредних пет мечева које Звезда игра у Евролиги. Прво 12. јануара следи гостовање Анадолу Ефесу који је у проблему и после довођења Ергина Атамана и свакако постоји добра шанса да Звезда нападне победу. Потом у Београд долази Химки, па Звезда иде у Тел Авиви, долази Олимпијакос и Звезда овај, да кажемо круг од месец дана, завршава 2. фебруара на гостовању Басконији.

Треба имати у виду и да ће меч против Химкија 16. јануара и гостовање против Макабија бити играно са само једним даном одмора између. То ће додатно закомпликовати посао играчима Душана Алимпијевића.

Распоред наредних пет утакмица Звезде у Евролиги:

12. јануар: Анадолу Ефес - Црвена звезда
16. јануар: Црвена звезда - Химки
18. јануар: Макаби Тел Авив - Црвена звезда
26. јануар: Црвена звезда - Олимпијакос
02. фебруар: Басконија - Црвена звезда

Знајте и да је децембар екипи доста тешко пао по питању путовања, логистике и умора. Много преседања, раних устајања, учења акција и по аеродромима. А овај распоред који видите изнад није једини. То је само једна "ватра" коју Звезда мора да контролише.

А ту је и она друга "ватра" - АБА лига. Вероватно и битнија. Иако свакако много мање атрактивна.

Усагласићемо се да форма тешко може да буде константно висока, да се не може добијати баш сваки меч, а уз овај језив распоред Евролиге написан изнад, Звезда има и следеће изазове: Будућност 8. јануара, Цедевита 14. јануара, гостовање у Скопљу 22. јануара и на крају овог месеца, 29. на програму је вечити дерби у ком ће Партизан бити домаћин.

Језив распоред за мање од месец дана, не рачујанући Жалгирис који је већ иза нас.

Највећи изазов стручног штаба биће да допре до млађих играча и објасни им колика је важност АБА лиге. Јер ако се то такмичење не освоји, губи се много више од тога што се добија побеђивајући великане у Евролиги ове сезоне.

Освајањем АБА лиге добија се континуитет учешћа у Евролиги што је апсолутни приоритет за црвено-беле. Свака победа у Евролиги је добра и лепа, борба за ТОП 8 је готово извесна гледајући табелу после 16 одиграних мечева.

Али, да ли је битнији Жалгирис или меч против Будућности у понедељак? Ефес или Цедевита? Зато се Звезда налази између две ватре које још горе. И зато ће овај јануар бити преломни када је цела сезона у питању.

Сада се Звезда бори за што бољу позицију пред улазак у завршни део сезоне.  А биће ту касније и Куп. Почиње да се “ломи”.

Страшан јануар је пред нама.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар