Да ли је Б. Хојт Ји отписао Човића?!

Кроз формулацију о корумпираним политичарима у БиХ послат је јасан сигнал да за америчку страну Драган Човић није играч за будућност, па би се и хрватска политика требала томе прилагодити ако жели имати утицај на расплет у БиХ и заштитити сигурност својих граница, пише новинарка Слободне Далмације, Вишња Старешина, у анализи порука које је недавно одаслао амерички дипломата Брајан Хојт Ји.

Босна и Херцеговина 03.01.2018 | 20:17
Да ли је Б. Хојт Ји отписао Човића?!
ПИШЕ: Вишња Старешина

Руски амбасадор у Србији Александар Чепурин јесенас га је љутито прозвао “седамдесет петим замјеником двадесет четвртог помоћника замјеника министра спољних послова САД-а”, предочавајући му да никад није видио Трампа, па чак нити свога шефа Рекса Тилерсона. Учинио је то након што је Брајан Хојт Ји, замјеник помоћника америчког државног адвоката задужен за југоисточну и средњу Европу, усред Београда јавно и директно поручио српском водству да не могу сједити на двије столице: руској и западној.

Брајан Хојт Ји посљедњих се мјесеци истиче неуобичајено отвореним порукама за једног дипломату. Уочи Божића поновно се огласио интервјуом грчкој новинској агенцији АНА-МПА, који се може читати и као хороскоп америчке политике према југоисточној Европи за 2018.

Јер, Б. Хојт Ји ипак није седамдесет пети замјеник, већ је заправо путујући гласник америчке државне политике, чији се стратешки интереси не мијењају с промјеном администрације, чак ни када је разлика толико велика као што је велика разлика измеђуБарацка Обаме и Доналда Трампа. Уз то, Б. Хојт Ји је један од најбољих познаваоца балканских прилика у цијелој америчкој администрацији, који је у посљедњих четврт вијека, у различитим улогама, увијек био на кључним мјестима кључних политичких процеса.

Први пут се сусрео с постјугославенском кризом 1993. године, у јеку рата у БиХ, када је Америка почела преузимати водство у мировном процесу. Б. Хојт Ји у тај је процес ушао као млади асистент посебног америчког изасланика за бившу Југославију Чарлса Редмана.



Чарлс Редман, дипломата с војно-сигурносним професионалним бацкгроундом, заправо је био творац политичко-војног концепта који је довео до Дејтонског споразума, а Хојт Ји био је његова десна рука у том процесу повјерљивих разговора, преговора и договора, како на локалном ниову, тако и на нивоу најмоћнијих држава свијета. Након тога, од почетка провођења Дејтонског споразума до америчке војне интервенције на Косову и Србији био је замјеник шефа Канцеларије главног адвоката НАТО-а Хавиера Солане, потом је постао главни амерички дипломата у Црној Гори у вријеме припрема њеног осамостаљења.

У финишу хрватских приступних преговора с ЕУ-ом, кад је САД отклањао посљедње (британске) препреке самосталном хрватском уласку у ЕУ (топнички дневници и сл.), Хојт Ји је био замјеник америчког велепосланика у Хрватској. Од 2013. је на садашњој дужности. И не само да познаје политичке прилике у нас и у региону, већ у душу познаје сва политичка водства: како мисле, како лажу, како краду… Зато његове предбожићне поруке ваља имати на уму.

Порука Србији остала је непромијењена: има пуну подршку САД-а за прикључење ЕУ-у, али под условом да се ослободи улоге руског тројанског коња у западним интеграцијама.

Порука БиХ нарочито је занимљива. Хојт Ји је за стање у држави прозвао корумпиране политичаре, који подстичу тензије и чувају статус qуо како би сачували своје позиције, и позвао да их се позове на одговорност, да се ојача правни поредак и “супротстави се клијентелистичкој мрежи која те политичаре држи на власти”.

То значи да би судски поступци за корупцију и организирани криминал у сљедећој години могли захватити шири круг политичких елита у БиХ: и хрватске и српске и бошњачке.

И дакако, кључна порука односи се на енергетику. Истичући важност изградње мреже ЛНГ терминала у југоисточној и средњој Европи како би се дугорочно докинула зависност о руском плину која угрожава националну сигурност тих држава, доводећи их у политичку зависност о Русији, Хојт Ји пожурује изградњу ЛНГ терминала у Александруполију (Грчка), изградњу интерконектора Грчка – Бугарска и Грчка – Србија.

Хрватска у том интервјуу није ни споменута, баш као ни ЛНГ на Крку. Али хрватска Влада и премијер Пленковић могу из њега много ишчитати. Посебно ако знају (а знају) да је управо Хојт Ји иницијатор оне Трумпове јавне доскочице на самиту држава трију мора у Варшави, кад је упитао хрватску предсједницу зна ли нешто о ЛНГ-у на Крку.

Дакле, ако хрватска Влада жели показати истинску жељу за америчким партнерством у сљедећој рунди балканског расплета, ЛНГ на Крку је већ требао бити довршен. А није нити започет. Политичко ускрснуће Ивана Врдољака, који је у америчкој администрацији перципиран као главна опструкција ЛНГ-а на Крку, сасвим сигурно не придоноси хрватско-америчком партнерству. Јер нико озбиљан не вјерује да је “ускрснуо” како би се бавио информатизацијом и образовањем нације.

Треће, кроз формулацију о корумпираним политичарима у БиХ послат је јасан сигнал да за америчку страну Драган Човић није играч за будућност, па би се и хрватска политика требала томе прилагодити ако жели имати утицај на расплет у БиХ и заштитити сигурност својих граница.



Не препозна ли ове поруке, Хрватској би се могло догодити да умјесто кључног партнера постане монета за поткусуривање: преко које ће Александар Вучић договарати европски пут Србије, Бакир Изетбеговић или његов насљедник договарати озакоњење бошњачке доминације и прогон Хрвата из БиХ, Мирослав Церар или насљедник договарати разграничење у Пиранском заливу.

А хрватски државни врх постати заклон хрватској корупцијској хоботници, која пере руске доларе (рас)продајући хрватску будућност.

Извор: Слободна Далмација

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Завера

03.01.2018 19:56

ВИШЊУ ТРЕБА ПРИЈАВИТИ РЕГУЛАТОРНОЈ АГЕНЦИЈИ ЗА КОМУНИКАЦИЈЕ . Ако ово није језик мржње заснован на предрасудама према читавој једној нацији ШТА ЈЕ ОНДА !??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.01.2018 20:25

Којој агенцији, Хрватској? :Д

Name

Посавина

03.01.2018 20:27

Остави се ти Вишње. Увујек кад неко напише истину Србима неваља. Читај српске лажи и уживај.

Name

ре

03.01.2018 22:14

Лете у пакету наравно браца по сребро љубљу и пљацки.јос мало хеликоптером а онда у рециклазу.

Name

камелеон

05.01.2018 09:25

Човић је отписао хојта мојта.

Name

Нема везе са националности

03.01.2018 20:58

Ко и мало прати ситуацију јасно је да је Цовиц цовјек који нема везе са владавином права и је његов рок трајања ограницен.У федерацији не постоји никакав договор измедју босњака и хрвата.И ту је кљуц проблема за хрвате.А ми из Републике Српске не би требали да се мијесамо у односе у Федерацији.Његов министар Јосип Грубеса је незаинтересован да правосудје поцне да ради свој посао.Хрватска страна у БиХ неце да се укљуци да се донесу закони о ВСТС који би ово регулаторно тијело колико толико ставило под контролу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

03.01.2018 21:04

Ови у Слободној Далмацији немају длаке на језику. Ни пардона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

03.01.2018 21:10

Балкански народ није упознат за западном зивотном филозофиом. код њих нема култа лицности, вец само идеоологија. Хојт без обзира колико рангиран ниско у односу на Балканске политицаре, размисља као сви американци... тако да он сад прикупља поене по балкану рјесавајуци балканску ситуацију... и цијели свијет зна да он мисли као трамп, без обзира на долазеце долазеце админ истрације. није то ко на балкану једна глава сефује а остали слусају... тако да , ста год овај Брус Лее рекао , вјерујте да це бити тако ил јос горе ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха ха ха ха ха ха ха

03.01.2018 21:19

Овакав сценарио чека све слуге Фашистичког концерна Новоматиц Адмирал,поред Човића тако ће проћи Бакир и Додик. Хтјела су три џепароса Новоматицов прљави новац па су се зајебали. Сад ће Милорад угасити Ново РС доо и РСА Гаминг доо које већ девет година служе Новоматиц Адмиралу за прање новца. Ха ха ха ха ха ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

03.01.2018 21:24

Чим је Човић стао на страну Милорада Додика, себи је потписао исто што је Америчка администрација урадила Додику. Биће ставлчјен на црну листу као и Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тик так

03.01.2018 21:31

Ко су, какви су, и ста могу ти Кореанци, довољно је да погледате најдузи мост на свијету, који су управо заврсили. Ифе преко мора, а дуг је несто преко 50км. По три траке у оба смјера. Најмодернији могуци аутопут. Њима се из руку ниста отети не мозе. Тај Ји ста је замислио, то це сигурно и заврсити. Надрљали су они од којих му је мука одавно. А зелерно свјетло има. Рекло би се да лиједи вруце љето 2018.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брајан

04.01.2018 02:04

Пустамте драгец висемисе не свидјас пустамте низ воду дјабаси исо на све едукације готовоје пјевај пјесму одлазим одлазим зарти зао није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.01.2018 11:04

Основна скола ти се смије, хаха правопис

Name

Турбоскара

04.01.2018 07:39

Дан жалости за Бају .Обадвојица ће у бајбукану.И иза решетака пјевати Неможе нам нико ништа.а из треће ћелије баке ће махати рукама дигнутим у вис са упаљеним упаљачем.Ничија није до зоре сјала па неће ни њихова.како су их Амери поставили тако ће и срушити потрошна роба.један аналитичар је рекао да Бају може срушити само онај ко. Га је и поставио а зна се ко.За Човића посље пресуде шесторици ипропале идеје о трећем ентитету које је и било обећање на изборима.ИПоред изјаве да ће кочити пут бих у ЕУ и неусвајању изборног закона које је исто било обећање пред изборе брат Човић је политички мртвац.П му баја који је на црној листи постао главни савезник самим тим себи укарао ауто гол Човићево је прошло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циа Гиованна

05.01.2018 00:54

Ја сам се на ове коментаре тако слатко насмелала, и ако у ово доба ноци требала спават.

ОДГОВОРИТЕ