Интервју - Алимпијевић: Нико нормалан не би замислио овакав пут!

Тренер кошаркаша Црвене звезде Душан Алимпијевић каже да је претходна за њега била нешто потпуно незамисливо првог дана 2017. године.

Кошарка 03.01.2018 | 14:30
Интервју - Алимпијевић: Нико нормалан не би замислио овакав пут!
Он је годину започео у Спартаку, наставио је у финалу Суперлиге са ФМП да би је завршио у Евролиги са Црвеном звездом.

"Први дан 2017. године је био у Спартаку, па онда ФМП и онда Црвена звезда. Заиста једна феноменална година иза коју бих волео да заокружим добрим резултатима наредне године пре свега трофејима. То би било једно остваривање феноменалног сна. Нико нормалан не би могао да замисли један овакав пут. Богу сам захвалан зато што сам у два претходна клуба иза себе остварио један добар резултат и свуда је био показан озбиљан напредак клуба, екипе, па и мене", каже Алимпијевић за Б92. 

Са клупе Спартака и ФМП Железника преко победе над Партизаном у полуфиналној серији кошаркашке Суперлиге до евролигашких "ципела" био је кратак пут 31-годишњег тренера из Лазаревца. 

"То је тренутак, нема везе са годинама. Или сте узели ову шансу или нисте. Ако сте ту, више вас нико ни не пита за године, радите тај посао најбоље што знате да га радите, или га не радите. Тако да и то што је Перасовић са Ефесом имао можда неки другачији резултат, не значи да не зна свој посао. Сплет многих околности, то је тренерски живот", каже Алимпијевић. 

Звездин тренер каже да није узалуд причао од почетка "Време, време, време", као супстанцу потребну тиму да би се развио. Звезда је последњих месец дана почела да игра агресивније, а неки од кључних играча попут Џејмса Фелдина боље. 

"Није се ништа променило у саставу, него ако се сећате, стално сам, не желећи да купујем алиби - понављао 'време'. То је нешто што нам је помогло да изгледамо овако", подсећа тренер црвено-белих, свестан да његовој екипи тек предстоје изазови.

"Не треба да заборавимо да још ништа нисмо урадили, тек треба да урадимо, тек су велике ствари пред нама у 2018. години. Али добро је да смо напредовали и изашли из једне велике горе-доле линије. Дошли смо у јасну ситуацију са јасно дефинисаним улогама и оно што је мени најважније, показујемо један ратнички карактер, да се никога не плашимо. Ја волим када моја екипа то поседује", објаснио је Алимпијевић.

Освајање трофеја је издвојио као приоритете за наредну годину.

"Домет екипе мора да буде освајање АБА лиге. Наравно, трофеји изнад свега, али овакав напредак екипе који смо показали... немојте заборавити да ми нисмо још увек заједно пет месеци. Волео бих да наставимо да напредујемо као што смо то радили ових пет месеци".

Алимпијевић каже да највише простора за напредак има у одбрани после тешког дела сезоне који је иза Звезде. На питање како се носи са притиском, каже да то зависи од човека до човека. Објашњава и да на посао у Звезди гледа као на привилегију, а не као притисак.

"Ако се бавите јавним послом, јавна сте личност, подложни сте критикама, све је то нормално и део Вашег посла. Људи апсолутно имају права да коментаришу и имају своје мишљење, све је то нормално и све је то у реду", сматра Алимпијевић.

За српску тренерску школу каже да је позната по строжем приступу у односу са играчима и у томе је њена доследност. Темпераментно наступа и према старијим и према млађим играчима од себе, а од многих и учи.

"Покојни професор Аца Николић је рекао једну дивну ствар. За своје време је оставио заоставштину свима нама који долазимо и не видим разлог зашто бисмо тако једну дивну ствар ми мењали. Рекао је да добар тренер учи од добрих играча и ја не пропуштам прилику да видим и научим неке нове ствари гледајући играче и анализирајући противнике".

На питање где себе види за неколико година Алимпијевић је кратак,"У Црвеној звезди са много трофеја, све остало је Божја воља".

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар