Пуковници и покојници 2017. године...

Они су обележили фудбалску 2017. годину. . .

Фудбал 31.12.2017 | 20:00
Пуковници и покојници 2017. године...
Изузетно узбудљива фудбалска година је за нама. Време је да подвучемо црту и видимо ко нас је то одушевио, а ко разочарао у години за нама. Можда се нисмо сетили свих фудбалера којима је место на овој листи, али баш зато постоје и коментари испод текста, па нам напишите слободно и образложите зашто их видите као пуковнике или покојнике у 2017. години. Ево наше листе...

ПОБЕДНИЦИ ГОДИНЕ

ЗИНЕДИН ЗИДАН

Толико је великих тренера радило пре њега, Лига шампиона се играла деценијама уназад, али само је велики Зизу успео оно што ниједан пре њега није - да одбрани „ушати пехар“. Ни релативно лош други део године на измаку, када је Реал почео да просипа бодове у Примери и изгубио Ел Класико, не може да поквари целокупни утисак Зидановог вођења најтрофјенијег клуба на свету за које се мора признати да је истоветно као начин на који је некада играо фудбал - перфектно. 

КРИСТИЈАНО РОНАЛДО

Погодака за Реал - 43, за репрезнтацију Португалије - 11, укупно 54 у протеклих 365 дана. Приде, и титула најбољег фудбалера света у години на измаку, потпуно заслужено без иједне једине мрље или примедбе. Реал Мадрид је имао најуспешнију годину у историји овог клуба, освојио је чак пет значајних трофеја, а знамо и ко је најзаслужнији за то - ЦР7! 

МОХАМЕД САЛАХ

Многи су сумњичаво вртели главом када је прошлог лета Ливерпул платио Роми 50.000.000 евра, али се Египћанин испоставио као пун погодак и једно од највећих откровења године на измаку. У Риму је за целу прошлу сезону дао свега 15 голова, а у другој половини 2017. исти скор у Премијер лиги је успео да забележи за само четири месеца у дресу Црвених. Укупно је дао 23 гола у свим такмичењима и уписао осам асистенција, што га чини правим џек-потом. 

СЕРГЕЈ МИЛИНКОВИЋ САВИЋ

Нема ко није чуо за 21-годишњег аса Лација. Експлодирао је у протеклих 365 дана у дресу римског клуба и привукао пажњу највећих светских клубова. Јувентус, Манчестер Јунајтед, Пари Сен Жермен, Ливерпул, сви се интересују за српског СМС-а, који ће по свој прилици остварити најскупљи трансфер у историји српског фудбала. Спомињу се цифре од 100.000.000 до 170.000.000 евра, а Лацио се нада да ће моћи да тражи и више ако Сергеј заблиста на Мундијалу у Русији. 

ШОН ДАЈШ

Када је извукао првих пет ривала - Челси, Тотенхем, Ливерпул, Евертон и Манчестер Сити, нико Дајшу и Кларетсима није давао велике шансе. Али данас, после 20 одиграних кола његова екипа је седма на табели са 34 бода и 17 примљених голова што је чини четвртом најбољом одбраном у Премијер лиги. Ко зна, можда заиста успе да у предстојећих 17 утакмица настави борбу са аждајама с врха и избори пласман у Лигу Европе што би га само потврдило као једног од најбољих енглеских тренера. А нема их пуно... 

СЕМ ОЛАРДАЈС

Прошле зиме је преузео Кристал Палас и оставио га у елити сјајном серијом резултата. Онда се повукао из фудбала, посветио породици и унуцима све док га у новембру није позвао очајни Евертон. После неколико недеља мољакања Биг Сем је прихватио да се врати из пензије (добио сигурно огромне паре) и показао зашто је још увек најбољи у „енглеској игри“. Његов Евертон има осам везаних утакмица без пораза, то је серија која траје...

ХАРИ КЕЈН

Кејн, Меси, па Роналдо. Да, баш тим редоследом иде нови нападачки поредак, пошто је голгетер Тотенхема успео да надмаши двојицу најбољих фудбалера данашњице тако што је постигао 56 голова у 2017. години, уз осам хет-трикова. Да учинак буде импресивнији, популарни Сер Харолд је те голове „утрпао“ одиграјући мање утакмица од ове двојице што га сврстава у ред најбољих фудбалера света.

ПАОЛО ГЕРЕРО

Капитен репрезентације Перуа ипак ће заиграти на Светском првенству у Русији и то зато што су му дисциплински органи ФИФА пре неколико дана преполовили казну од 12 месеци супсензије на пола, односно шест месеци. Нападач Фламенга, који је сјајно предводио Инке у квалификацијама, био је позитиван на допинг тесту после једне утакмице, налази су указивали на коришћење кокаина, али је ипак избегао најсуровију судбину да Мундијал прати преко ТВ екрана. 

КИЛИЈАН МБАПЕ

Годину на измаку сигурно је обележио и суперталентовани нападач Пари Сен Жермена. Прво је фантастично предводио Монако до титуле првака Француске и полуфинала Лиге шампиона, са великим бројем голова иако је још увек тинејџер, да би током лета све то наплатио релизацијом скупог трансфера у редове Светаца. ПСЖ ће за његове квалитете платити Кнежевима чак 180.000.000 евра, а и Килијанови џепови биће препуни новца. Заслужено.

НЕЈМАР

Ако се није претргао освојеним трофејима у дресу Барселоне, Нејмар може да каже да је један од највећих добитника у 2017. години и то на финансијском плану. Не само што је преласком у Пари Сен Жермен за 222.000.000 евра постао рекордер и најскупљи фудбалер у историји фудбала већ је са 36.800.000 евра годишње и други најплаћенији фудбалер на планети. Испред њега је само Аргентинац Карлос Тевез који игра у Кини за 38.000.000 по сезони. 

НЕМАЊА МАТИЋ

Шампионска титула са Челсијем у Премијер лиги, затим трансфер од 40.000.000 евра (српски рекорд) у Манчестер Јунајтед и на крају пласман на Светско првенство у Русији са репрезентацијом Србије. По свим параметрима момак са Уба имао је берићетну 2017. годину и може да се нада да ће у истом стилу наставити и у овој наступајућој 2018. Било би лепо. 

ГУБИТНИЦИ ГОДИНЕ

РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ИТАЛИЈЕ

Овде је лако могло да се нађе само име Ђампјера Вентуре који је успео нешто што генерације италијанских селектора пре нејга нису - да се не пласира на Мундијал. Али, кривица је заједничка, ни играчи Азура се нису прославили па их тимски проглашавамо лузерима у години на измаку. Разлог је јасан, после пуних 60 година нећемо гледати Азуре на Светском првенству, а то му дође нешто као безалкохолно пиво...

КАРЛО АНЋЕЛОТИ

Један од најбољих тренера данашњице показао је радећи у Бајерну да је изгубио своју препознатљиву лидерску моћ. Само један трофеј (шампионска титула) у првој сезони наговештавала је да се неће дуго задржати у престоници Баварске, а отказ му је уручен почетком следеће сезоне (28. септембра) само дан после пораза од Пари Сен Жермена у Лиги шампиона (3:0). Да ли га је неко од играча „избушио“ или не, то је питање, чињеница је да је после његовог одласка са клупе Бајерн са истим тимом забележио чак 15 победа на 16 утакмица.

ЖОЗЕ МУРИЊО

Ни велика улагања у тим (330.000.000 евра) нису му помогла да докаже да је и даље Господин Посебни. Једноставно, после Интера постао је Господин Обични и итекако мора да се доказује у годинама које долазе јер се од старе славе не живи. Јесте освојио Лигу Европе ове сезоне, као и Лига куп Енглеске, али без шампионске титуле и Лиге шампиона Жозе не може да добије статус победника већ само - отказ.

РЕНАТО САНЧЕС

Један од драгуља са Европског првенства у Француској требало је да буде спасилац Свонсија и гарант да ће велшки премијерлигаш бити мирно ушушкан у средини табеле. Манчестер Јунајтед, Ливерпул и Јувентус желели су га прошлог лета на позајмицу, али га је Бајерн проследио свом некадашањем помоћном тренеру Полу Клементу не желећи да јача ривале. Испало је да му је учинио медвеђу услугу јер Клемент је недавно отеран, Свонси је последњи на табели, а ужасни Ренато Санчес упутио је само један шут на гол ривала за 523 одиграних минута. Без гола и асистенције... 

ДАВИД ЛУИЗ

Прошле сезоне био је један од кључних играча Челсија у борби за шампионску титулу, али је ове платио скупу цену киксу на гостовању Роми у Лиги шампиона (0:3). Антонио Конте га је после те утакмице сурово пометлао из првог тима и на његово место лансирао младог Данца Андреаса Кристенсена, па 30-годишњи Луиз сада тражи нови клуб како би још могао да игра топ фудбал. На сву муку сустигла га је и повреда колена па Бразилац не може ни на тренинзима да покаже Контеу да се огрешио о њега.

ЂАНЛУИЂИ БУФОН

Један од најбољих голмана у историји фудбала може да каже да му је ово далеко најгора година у каријери, која траје преко две деценије. Изгубио је у јуну финале Лиге шампиона против Реала, а пет месеци касније остао је и без пласмана на Мундијал са Азурима који је требало да буде круна каријере и уједно њен велики крај. Губио је он и раније утакмице и финала, али и наосвајао се трофеја да може да забрља једном... Главу горе, мајсторе! 

ЏО ХАРТ

После релативно успешне позајмице у Торину, као број један енглеске репрезентације минулог лета се у истом аранжману обрео у Вест Хему. План је био јасан, да и даље голман Манчестер Ситија брани стандардно и буде на оку Герету Саутгејту како би га овај водио на Светско првенство у Русији. Али, кренуло је по злу. Чекићари су почели да губе, његов „заштитник“ Славен Билић добио је отказ, а нови шеф Дејвид Мојес ослонио се на шпанског ветерана Адријана. Џо Харт ће због тога изгубити јединицу Гордог Албиона, а неће видети ни Русију, осим ако се не обре тамо туристички.

ЛЕОНАРДО БОНУЋИ

Само неколико недеља након пораза у финалу Лиге шампиона, ипак са епитетом једног од најбољих штопера на свету, одлучио је да се пресели у Милан. И направио грешку каријере. На Сан Сиру није ни бледа сенка оног дефанзивца који "гута" противнике, а ни чињеница да су му Росонери дали капитенску траку није му помогла да докаже да је и даље у врху италијанског фудбала. Делује да је Бонући  постао преспор у последње време, да не може да се надмеће са клинцима из Серије А. Да се не лажемо, Лео је после доласка у Милан финансијски на добитку, али фудбалски потпуно супротно.

АЛЕКСИС САНЧЕЗ

Чилеанац игра можда и најгору годину у каријери, а стрмоглави пад уследио је 31. августа када је Арсенал одбио понуду од чак 65.000.000 евра за њега. После се пренемагао неколико месеци, користио као изговор чињеницу да је био на Купу конфедерација у Русији и правдао се да је “уморан”, а прави фудбал почео је да игра тек након што је у новембру остао без пласмана на Светско првенство у Русији са селекцијом Чилеа. Тотални ужас.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар