Видео: Стивенс као Винс Картер 17 година касније!

Закуцавање које је Винс Картер извео у финалу против Француске успео је да понови кошаркаш Ле Мана Ди Џеј Стивенс. Преко истог човека.  Поновило се! Вајсов флешбек на Винса Картера и најчувеније олимпијско закуцавање! Сада у изведби Ле Мановог Ди Џеј Стивенса.

Кошарка 02.01.2018 | 18:30
Видео: Стивенс као Винс Картер 17 година касније!
Септембра 2000. године Американци су играли финале Олимпијских игара у Сиднеју против Француза, а у центру пажње се нашао један потез који се памти и скоро две деценије касније.

Винс Картер је закуцао преко 218 центиметара високог центра Фредерика Вајса и дословце га прескочио.

Седамнаест година касније, Картер и даље игра у Сакраменто Кингсима, а Вајс се са микрофоном у руци нашао на француском ол-стару заједно са Борисом Дијаом. 

Ди Џеј Стивенс и Вајс су се договорили да понове Картеров потез и "врате се у Сиднеј". Овог пута су закуцавање сви очекивали па и сам Вајс, али због тога не изгледа мање спектакуларно. Погледајте.



А овако је све то изгледало на почетку 21. века.



Један од оних тренутака који вам суштински не значе ништа, али ћете их се сећати док сте живи. Кад на кожи осетите да сте управо присуствовали стварању историје.

“Заслужио је то. Нажалост по мене и ја сам на том снимку. Тад сам научио да људи могу да скачу“, годинама касније је коментарисао Фредерик Вајс, 218 центиметара високи центар репрезентације Француске која је наступала на Олимпијским играма 2000. године.

Сећате се тога. Сви се тога сећају. Винс Картер на врхунцу снаге. Какав је то играч био. Могао је зубима да ухвати и откине обруч...

Французи то зову: “ле дунк де ла морт“. Закуцавање смрти. Картер је буквално сахранио Вајсову кошаркашку каријеру. Све што је урадио за живота у том једном секунду је нестало. Остао је само тај један моменат. Вајс ће заувек бити остаћен као онај што га је Картер - прескочио!

"Мислим, ко то ради? Нико дођавола! Мајкл Џордан то није радио. Није ни Клајд Дрекслер. А он то уради на Олимпијским играма", чудо се касније легендарни Тим Хардавеј у И-Ес-Пи-Еновом документарцу снимљеном поводом 15 година од најчувенијег олимпијског, а можда и генерално кошаркашког закуцавања.

Знаш да је било импресивно кад се о њему сними документарац.

"Мој син је видео то закуцавање. Сад клинци то проналазе по интернету. Па ме питају: ’Ћале, је л си ти видео ово?’. Кажем сине, био сам тамо!", препричава Шариф Абдур-Рахим.

Пуних 17 година касније Вајс живи у Лиможу, власик је продавнице дувана и паба. Картер, вршњак му иначе, још дели лекције по НБА лиги. Његов небески скок нико никад није поновио. Све до данас када је чувену сцену репризирао Ле Манов Ди Џеј Стивенс.

Истина, током ревијалног дела ол стар утакмице француског првенства што значи да не смемо ни да помислимо да упоредимо ова два закуцавања. Али Вајс је био ту. И Ди Џеј Стивенс  га је прескочио. Па и ако је само разлог да се присетимо невероватног Винса Картера - нама је довољно.

Гледали смо то. И мало је било тренутака у историји спорта које бисмо уопште упоредили са тим одушевљењем. Најежили смо се и сада.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар