Спорт у 2017. години: Повратак Федерера и Надала, Жоц 9+!

Љубитељи спорта имали су у 2017. години сијасет занимљивих такмичења иако година није била олимпијска. Ипак, издавајамо повратак Рафаела Надала и Роџера Федерера, као и девету европску титулу Жељка Обрадовића.

Остали спортови 01.01.2018 | 23:45
Спорт у 2017. години: Повратак Федерера и Надала, Жоц 9+!
Година на измаку донијела је обиље великих спортских догађаја, иако 2017. није била олимпијска. Традиционално годину су отворили рукометаши, овога пута Свјетским првенством које је од 1. до 29. јануара одржано у Француској. Први мјесец 2017. године обиљежио је и први гренд слем тениски турнир сезоне

- Свјетско првенство у рукомету-

Француска је постала нови-стари шампион свијета.

"Триколори" су у одличном финалу одиграном у париском Берсију савладали Норвешку и потврдили доминацију у свјетском рукомету, која траје и траје...

ФРАНЦУСКА - НОРВЕШКА 33:26 (18:17)

Занимљиво до полуфинала су стигле двије репрезентације из региона, Хрватска и Словенија. Али, обје су поражене, па су се састале у утакмици за треће мјесто. У спектакуларној утакмици до историјског успјеха и прве медаље на свјетским првенствима стигли су Словенци које је са клупе предводио Веселин Вујовић.

У сусрету у којем су 20 минута прије краја имали заостатак од чак осам голова (26:24) Словенци су направили велики преокрет и на крају прославили велику побједу резултатом 31:30.

Најкориснији играч првенства био је Никола Карабатић (Француска), а најбољи стријелац са 50 голова Кирил Лазаров (Македонија)

-Аустралијан опен-

Роџера Федерера су прошле године многи "тјерали" у пензију, када је направио шестомјесечну паузу, најдужу у својој каријери, али се један од највећих који је икад држао рекет вратио у великом стилу.

Шампионски...

Побиједио је у финалу Рафаела Надала резултатом 3:2, по сетовима 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3 и освојио свој 18. гренд слем у каријери.

Од тенисера из региона најдаље су отишли Виктор Троицки и Иво Карловић, који су се пласирали у треће коло. Новак Ђоковић, у том тренутку први рекет свијета, је сензационално окончао такмичење у другом колу.

-Афрички куп нација-

Фудбалери Камеруна су по пети пут постали шампиони Африке.

У финалу Афричког купа нација, екипа коју са клупе води белгијски тренер Хуго Брос савладала је Египат 2:1.

Головима резервиста, "лавови" су стигли до побједе и тако освојили пехар који су претходно подизали 1984, 1988, 2000. и 2002.

Јунаци Камеруна овај пут били суНиколас Н'Кулу, дефанзивац Олимпик Лиона иВинсент Абубакар, центарфор Бешикташа.

- Супербол-

Њу Игланд Патриотси су освојили пети трофеј првака америчког фудбала, пошто су тријумфовали на 51. Суперболу против Атланта Фалконса у мечу који ће заувјек остати уписан у историји.

Славили су у финалу резултатом34:28 (0:0, 3:21, 6:7, 19:0, 6:0) надокандивши највећи заостатак икада (3:28) и први пут играјући продужетак.

Меч за првака НФЛ трећи пут је одржан у Хјустону. На НРГ стадиону било је присутно више од 71.000 људи.

Јунак меча био је сјајни квотербек Том Брејди, који је проглашен за најкориснијег играча финала (МВП), чак четврти пут у каријери, а поставио је и рекорде Супербола са 43 успјешна додавања и 466 "бачених" јарди.

-Свјетско првенство у алпском скијању -

Дан касније у швајцарском скијалишту Ст. Моритз почело је Свјетско првенство у алпском скијању које је трајало до 19. фебруара. Најуспјешнија нација очекивано је била Аустрија са три златне, четири сребрне и двије бронзане медаље. У историју свјетских првенстава уписала се и Словенка Илка Штухец која је освојила златну медаљу у спусту.

-Европско дворанско првенство у атлетици-

У марту мјесецу Београд је био домаћин Европског дворанског првенства у атлетици. Највише медаља освојили су атлетичари Пољске, седам златних, једну сребрну и четири бронзане. Од земаља региона до медаље је стигла само Србија захваљујући сјајној Ивани Шпановић која је освојила злато у скоку у даљ.

-Сезона Формуле 1-

Трком за Велику награду Аустралије 26. марта почела је нова сезона Формуле 1, а на отварању славио је Нијемац Себастаин Фетел, возач Ферарија. Ипак, титула шампиона је на концу припала Британцу Луису Хамилтону, док је тим Мерцедеса био најбољи и у тимском дијелу такмичења.

-Фајнал фор СЕХА лиге-

Од 7. до 9. априла у Бресту је одржан завршни турнир регионалне рукометне СЕХА лиге. До "фајнал фора" су стигли Мешков Брест, ППД Загреб, Вардар и Вешпрем. До трећег пехара у шестој сезони СЕХА лиге стигао је скопски Вардар тријумфом резултатом 26:21 над мађарским Вешпремом.

-АБА лига-

Црвена звезда потврдила је у Загребу доминацију регионалним такмичењем и рутински убједљивим тријумфом поново оставила Цедевиту без шансе да изненади. Савладавши шампиона Хрватске у три меча финалне серије, екипа Дејана Радоњића заокружила је своју сезону за памћење, тријумфом вриједном треће "јадранске" титуле у клупској витрини.

- Фајнал фор Евролиге-

У Истанбулу од 19. до 21. маја одржан је фајнал фор Евролиге за кошаркаше. До првог наслова шампиона Старог континента стигао је Фенербахче предвођен феноменалним Жељком Обрадовићем, којем је ово била девета титула у улози стратега.

“Фенер“ је у финалу савладао пирејски Олyмпијакос резултатом 80:64, док је у борби за треће мјесто ЦСКА декласирао Реал са 94:70.

-УЕФА Лига Европе-

У мају је одиграно и финале Лиге Европе. Домаћин је био стадион “Френдс“ у Солни код Штокхолма, аза престижни пехар 26. маја борили су се два европска великана Манчестер јунајтед и Ајакс. У одличној утакмици славили су “црвени ђаволи“ резултатом 2:0, а стријелци су били Пол Погба и Хенрик Миктаријан. Вриједно спомена је да је правду дијелио Словенац Дамир Скомина.

-УЕФА Лига шампиона-

У посљедњој утакмици Лиге шампиона играној 3. јуна на стадиону “Миленијум“ у Кардиффу састали су се Реал Мадрид и Јувентус. “Краљеви“ су славили са убједљивих4:1, а стријелци су били у два наврата Цристиано Роналдо, те по једном Касемиро и Асенсио, док је утјешни погодак за “стару даму“ постигао Марио Манџукић. Ово је била 12 титула шампиона Европе за Реал Мадрид.

-Ролан Гарос-

Јубиларни десети пут у Паризу је славио велики Рафаел Надал, док је у женској конкуренцији најбоља била млада Летонка Јелена Остапенко. Од тенисера из регије најдаље су отишли Чилић и Ђоковић који су елиминисани у четвртфиналу. Троицки, Карловић и Борна Ћорић су заустављени у другом колу, а Џумхур и Лајовић у првом.

-ФИФА Куп конфедерација-

До финала су дошли јужноамерички шампион Чиле и Њемачка. У доста тврдој финалној утакмици,коју је судио Милорад Мажић, до пехара су стигли Нијемци, који су славили резултатом 1:0голом Ларса Штиндла у 20. минуту.

-Свјетска лига у ватерполу-

Истог мјесеца ватерполисти Србије освојили су још један велики торофеј, тријумфујући на финалном турниру Свјетске лиге у Русији. Вриједи додати да је још једна селекција из региона Хрватска освојила бронзу.

-Вимблдон-

Федерер је још једном “помео“ конкуренцију и стигао до осме титуле у и до 19. пехара на гренд слем турнирима. Сјајан турнир имао је Чилић који је стигао до финала у којем, ипак, није могао изненадити једног од највећих свјетских тенисера свих времена. Федерер је славио са убједљивих 3:0, по сетовима 6:3, 6:1, 6:4. Код дјевојака славила је Гарбине Мугуруза из Шпаније. Регион је уз Чилића имао Ђоковића у четвртфиналу, који је због повреде лакта предао меч Чеху Томшуу Бердиху, а нешто касније и саопштио одлука да раније завршава сезону.

Џумхур и Лајовић су стигли до другог кола, а на старту свој наступ окончали су Карловић, Троиски и Јанко Типсаревић.

-Свјетско првенство у атлетици-

“Краљица спортова“ привукла је велики број гледалаца на Олимпијски стадион у Лондону. Послије десет такмичарских дана најуспјешније су биле Сједињене Америчке Државе са 30 освојених медаља (десет златних, 11 сребрених и девет бронзаних). Од држава региона медаљама се радовала само Хрватска, којој су злато донијели Сандра Перковић у бацању диска и бронзу Стипе Жунић у бацању кугле.Највећа нада Србије за једну од медаља Ивана Шпановић у скоку у даљј остала је кратка за један центиметар. Њен најбољи скок био је 6,96 метара, док је бронзана Американка Тиана Бартолета имала резултат 6,97.

-Европско првенство у одбојци-

Од 24. августа до 3. септембра у Пољској је одржано Европско првенство за одбојкаше. Бронзану медаљу освојили су одбојкаши Србије, док се златом окитила Русија, која је у финалу савладала Њемачку.

-Еуробаскет 2017-

Посљедњег дана аугуста у почео је “Еуробаскет 2017“ за кошаркаше, који се до 17. септембра играо у четири земље: Турској, Израелу, Румунији и Финској.

Сензацију су приредили кошаркаши Словеније. Предвођени НБА звијездом Гораном Драгићем, који је прије почетка ЕП најавио опроштај од националног тима, Словенци су били готово невјероватно доминантни. Групу су прошли са пет максималних побједа, а затим у нокаут фази Украјину, Латвију и Шпанију у полуфиналу. У финалу су за ривала имали најјачу кошаркашку нацију регије, Србију која је на овом такмичењу била ослабљена не играњем неколицене најбољих кошаркаша.
Словенци су, које је са клупе предводио Игор Кокошков се побједом резултатом 93:85златним словима исписали историју словеначке кошарке и спорта у уопште. Бронзу је освојила Шпанија, која је у сусрету за треће мјесто савладала Русију, такође са 93:85.

Горан Драгић је потпуно заслужено проглашен за најбољег кошаркаша турнира.

-УС Опен-

Рафаел Надал је стигао до још једне велике титуле у мушкој, а у женској до првог великог пехара у каријери Американка Слоан Стивенс. Чилић, Џумхур, Троицки и Ћорић су стигли трећег кола, Типсаревић до другог, док су на старту такмичење завршили Лајовић, Карловић и Словенац Блаж Кавчич.

-Одбојкашице Србије опет првакиње Европе -

Азербејџан и Грузија били су домаћини Европског првенства за одбојкашице одржаног од 22. септембра до 1. октобра. Још једном регион је имао сјајне представнике на овом такмичењу.
Одбојкашице Србије биле су феноменалне и на крају сигурном побједом резултатом 3:1 у финалу против Холандије по други пут се попеле на европски трон. У борби за бронзану медаљу Турска је надиграла Азербејџан.

-АТП финале-

Од 12. до 19. новембра Лондон је био домаћин АТП финала. Изостанак најбољих тенисера данашњице, осим Федерера, искористио је Бугарин Грегор Димитров, који је освојио пехар и тако остварио највећи успјех у каријери. Федерер је такмичење завршио у полуфиналу поразом од Давида Гоффина, док је Надал одустао због повреде након меча првог кола у групи “Пете Сампрас“. У новембру је одиграно и финале Дејвис купа у којем је Француска са 3:2 савладала Белгију.

-ФИФА Свјетско клупско првенство-

Фудбалери Реала стигли су до шестог наслова клупског шампиона свијета. На путу до трона савладали су домаћина Ал-Џазиру, након преокрета резултатом 2:1, а у финалу су били бољи од бразилског Гремиа са 1:0. Стријелац побједоносног гола био је Кристијано Роналдо у 53. минути. За најбољег играча турнира проглашен је Лука Модрић, првотимац Реала и капитен репрезентације Хрватске.

-Свјетско првенство за рукометашице-

Оно што су рукометаши Француске урадили на отварању године пред домаћом публиком, учиниле су и рукометашице на СП у Њемачкој. Помало неочекивано Францускиње су стигле до друге титуле свјетских шампионки. Сам пласман у финале и није био тако велико изненађење, али тријумф над Норвешком у борби за пехар јесте. Наиме, Норвежанке су у нокаут фази биле доминантне. У осмини финала су декласирале Шпанију (31:23), у четвртфиналу актуелне олимпијске побједнице Русију (34:17) и у полуфиналу Холандију (32:23). Али, у финалу су наишле на расположене Францускиње, које су славиле са 23:21 и домогле се златне медаље. Бронза је припала Холандији, која је након сребра на прошлом СП, направила још један велики успјех. У утакмици за треће мјесто савладале су Шведску резултатом 24:21.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар