Хоће ли се одржати “акцизна коалиција”?!

Изборни закони БиХ које предлажу ХДЗ и СДА, Закон о осигурању депозита у банкама, али и буџет институција БиХ за 2018. даће одговор на питање да ли је „акцизна коалиција“ у парламенту БиХ формирана за једну употребу или на дуже стазе.

Босна и Херцеговина 19.12.2017 | 19:37
Хоће ли се одржати “акцизна коалиција”?!
Приликом усвајања закона о акцизама из већине је излетио Савез за промјене, а умјесто њих глас је дао СНСД, што је заједно с гласовима СДА, ХДЗ, СББ БиХ и гласом ХДЗ 1990 било довољно.

Међутим, у парламент БиХ стижу нова врућа питања, прије свих измјена изборног законодавства. Лидер ХДЗ Драган Човић предлаже озбиљније захвате, што подеразумијева и другачији избор чланова Предсједништва БиХ с простора Федерације. Изетбеговићева странка бави се само кантонима и Мостаром, а Влада РС није имала коментар на измјене из СДА.

Без обавеза

Судећи према изјавама посланика, партнерство партија које су гласале за акцизе може се очекивати и убудуће, али само на неким питањима, и то без формалних коалиција и обавеза.

''Вјерујем да ће сви који се залажу за европски пут смоћи снагу да наставимо даље. Надам се да ће томе приступити, не само странке које су гласала за сет закона о акцизама, него и остале партије из опозиције'', каже за „ЕуроБлиц“ посланица СДА Нермина Капетановић.

Акцизе у интересу Српске

Шеф Клуба посланика СНСД у Представничком дому Сташа Кошарац убјеђује да СНСД нема намјеру да с било ким прави нову већину у ПС БиХ, али каже да ће гласати за сваки закон који је у интересу РС и за кога постоји позитивно мишљење институција Српске.

Сматрамо да Приједлог изборног закона ХДЗ поправља ситуацију у ФБиХ. Није идеалан, али је у односу на приједлог СДА много бољи с аспекта заштите интереса Срба. Нисам сигуран у исход ни једног ни другог закона. Када је буџет у питању, опозиција га никада није подржавала'', каже Кошарац за „ЕуроБлиц“.

Према његовом тумачењу, странке које су подржале законе о акизама нису коалиција, него су „показале одговорност према развоју инфраструктурних пројеката у ентитетима“.

Договорима до задужења

Политичка аналитичарка из Сарајева Ивана Марић сматра да је ријеч о неформалној коалицији партија које су гласале за акцизе, која се склапа „сваки пут за нова задужења, али не важи када на дневни ред дођу реформе у друштву“.

''Грађани не бирају Владу, па да се слуша њено позитивно или негативно мишљење на неки закон у парламенту. Грађани су директно бирали посланике да представљају њихове интересе, али их они схватају потпуно погрешно. Посебно је занимљиво пратитити односе између СНСД и СДА. СНСД је дуго бојкотовао долазак на сједнице Представничког дома због Шефика Џаферовића али смо недавно видели да са њим лијепо сарађују'', каже Марићева.

„Није проблем СДС“

Шефица Клуба посланика СДС Александра Пандуревић тврди да СНСД и СДА „гласају за све законе који представљају нове намете и задужења“ и очекује да се та коалиција понови и приликом усвајања Закона о осигурању депозита.

На питање „ЕуроБлица“ да ли се СДС, послије акциза, сматра дијелом власти, Пандуревићева каже да већина одавно не постоји, нити било ко има неке обавезе.

''Није проблем да ли ће СДС бити у власти, проблем је што не постоји ни нека друга дугорочна већина'', сматра она.

Извор: Блиц

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

КоЛектор

19.12.2017 19:19

Мајкић+Кошарац+Џаферовић = НЕПРОЦИЈЕЊИВО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре колектор

19.12.2017 19:25

Зар СЗП није више власт,изгледа да само држе фотеље.

Name

АУУ ЕКИПЕ

19.12.2017 19:30

НА ОВОЈ СЛИЦИ ФАЛИ СТАРИ ВУК НИДЗО СПИРО И БИЈЕЉИНСКА ПАМЕТНА МИЛИЦА ВЈЕСТИЦА И ДА СВИ ЗАЈЕДНО ЦИНЕ НАЈВЕЦЕ СМРАДОВЕ НА ПОЛИТИЦКОЈ СЦЕНИ

Name

ре снсд

20.12.2017 06:54

А зар са Џаферевићем ови твоји црвено г...о. Људи су бирани да буду у парламенту и достојно су бранили интерес грађана да све не поскупи,

Name

свашта а и жалосно

20.12.2017 07:06

РЕ колектор немој се ти секирати за фотеље СЗП, имаш изнад свог питања одговор баш фин, страшно и жалосно вас слушати а вала и срамота нек је свих кад изговоре СЗП издајници види више и ко је ћорав ко кад гласа и зашто гласа. Пустите више једном та ваша млаћења РТРС никад више не бих ни помислио упалити а камоли гледати више било шта. Све што кажу бијело то је црно , све што неко изговори за друге то су они сами, само се мало тјеше или замлаћују овај луди народ, све што кажу да ће урадити од тога ништа итд.

Name

киза

19.12.2017 19:46

Наравно да неце. Али није проблем када поново буде требало повецати пљацку сопственог народа опет це се окупити заједно и ако треба заиграти коло. Стоко белосветска. Све у радни логор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

19.12.2017 20:03

Кад вас прегласавају што и формално не изађете из власти, слатке вам министарске фотеље па вам жао да их напустите, не добија се тако власт и поверење гласача...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Министар

19.12.2017 21:23

Е хајде министре де им ти објасни :П

Name

Зоки

19.12.2017 20:48

Једном ријецју КРИМИНАЛЦИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

20.12.2017 07:36

"Бал вампира" који ће се хранити крвљу својих грађана док им не исисају и задњу кап исте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

20.12.2017 09:35

По задатку ментора!