АБА: Мега након драме поражена у Загребу од Цибоне!

Кошаркаши Мега Бемакса поражени су на гостовању у Загребу од Цибоне са 95:93.  Мало грешке, мало судије - ништа од МЕГА преокрета! Цибона је у Загребу имала 14 поена предности на седам и по минута пре краја, Мега кренула у фуриозан преокрет, али. . .  Мега се мучи без Ениса, Цибони драма у Загребу! Није помогло ни 26 поена Костје Мушидија.

Кошарка 18.12.2017 | 20:30
АБА: Мега након драме поражена у Загребу од Цибоне!
Изабраници Дејана Милојевића заостајали су 14 поена у последњој деоници, али су борбеном игром успели да се врате у меч.

Екипа из Београда имала је напад на 30 секунди до краја меча којим је могла да дође до предности и потпуног преокрета.

Ипак, Влатко Чанчар је засрљао и брзо изгубио лопту. Мега је морала да фаулира Билиновца, па се ушло у пенал завршницу. Плејмејкер Цибоне био је прецизан, па је клуб из Загреба отишао на +3.

Мега до краја није успела да се врати, па је Цибона остварила пету победу, док је Мега остала на четири победе и осам пораза.

Најефикаснији у победничком саставу био је Мелвин Кливленд са 20 поена, 16 је убацио Новачић, 15 Лука Жорић, односно 14 Марко Томас.

У екипи Дејана Милојевића сјајно вече имао је Костја Мушиди, који је меч завршио са 26 поена, три скока, асистенције и украдене лопте. Чанчар је убацио 23, док је Ребић меч завршио са 17 поена, седам асистенција и пет скокова.

Драму у Драженовом дому у Загребу добила је Цибона. Мега је успела да се врати из минуса од 10 поена, да уђе у неизвесну завршницу, али је домаћи тим успео да се извуче и слави с 95:93.

Мега је добро почела меч, контролисала је игру и дошла је чак после 10 минута игре до вођства од 24:23. Ипак, Цибона као да је потом прочитала игру Меге, појачала је ритам и до краја треће деонице стигла је до 10 разлике предности 74:64.

У последњој деоници Мега је поправила ниво игре, мало је затегла одбрану, па је Цибона имала поен разлике на два минута пре краја. Бошњак је тада погодио тројку, Синовец је вратио све на поен разлике. Имала је Мега напад за преокрет, али је Чанчар лоше одраговао. Билиновац је потом дао два слободна бацања и у пенал-завршници је Цибона била стабилнија.

Дејан Милојевић се жалио због одлука судија у самој завршници, посебно код једног аута.

Икс фактор Цибоне на овом мечу био је странац Мелвин који је постигао 20 поена, а помагали су му Жорић са 15, колико је дао и Новачић. Код Меге најбољи су били Мушиди с 26 и Чанчар с 23 дата поена.

Цибона је одлично шутирала за три поена, 12/22.

Мега је тако забележила пети пораз на последњих шест утакмица. Сигурно да је игри екипеДејана Милојевића недостајао Дилан Енис који је прешао у Црвену звезду.

Једна грешка Николе Ребића и две-три спорне одлуке судија Синише Херцега, Уроша Обркнежевића и Ивана Стефановића зауставиле су невероватан "камбек" кошаркаша Меге у увелико изгубљеној утакмици у "Драженовом дому".

На крају, "цибоси" су некако одбранила 14 поена предности из 32. минута утакмице 12. кола АБА лиге у којој је изведено 60 слободних бацања (32-28): Цибона - Мега 95:93 (23:24, 23:19, 28:21, 21:29).

Тројком Ивана Новачића на 8:39 до краја, екипа коју с клупе предводи Анте Назор стигла је до максималних 80:66 и вероватно помислила да је завршила посао у сада већ стандардно тихој атмосфери на својим мечевима, али је то заправо био крај периода сјајне игре домаћина и почетак буђења екипе Дејана Милојевића која је одиграла катастрофално трећу четвртину.

Иако је проценат шута Цибоне за три поена и после кризе у финишу меча остао на импресивних 55 одсто (12/22), розе-плави ушли су у серију захваљујући фантастичном Николи Ребићу, који је започео "камбек" двема тројкама и полагањем, на шта су се надовезали Гога Битадзе са четири и Костја Мушиди са шест поена и потом Влатко Чанчар тројком за 82:82 на свега 2:54 до краја.

Био је то почетак "клацкалице" коју су на страну домаћих натегли Кливленд Мелвин и Домагој Бошњак поенима пре и после једног од четири кључна момента на утакмици - изгубљене лопте уморног Ребића.

Када је на другој страни судијска тројка прећутала очигледан фаул над Битадзеом, а Цибона стигла до поена из другог напада за 89:85, чинило се да ће отпор гостију бити коначно сломљен, али то није био случај јер је Милојевић тајм-аутом успео да поврати фокус петорки која је имала прилику за изједначење при резултату 93:90, међутим судије су тада очигледан Мелвинов контакт с лоптом пре аута приписале Мушидију и то је било то: Иван Новачић је убацио два пенала, а Мушиди на другој страни постигао почасну тројку за 26. поен уз звук сирене.

Без обзира на то што је током драматичне завршнице био бесан, што на арбитре, што на своје играче, Милојевић се на конференцији за медије држао честитки домаћину на победи и вешто избегавао питања хрватских колега о детаљима разговора крај аут линије у последњим минутима утакмице.

"Никад нисам критиковао играче јавно, па нећу ни сада, а изгубили смо захваљујући нашим грешкама и противнику који је вечерас имао одличну енергију и сјајан шут", рекао је Милојевић, који ће за седам дана угостити шампиона АБА лиге, Црвену звезду.

АБА лига, 12. коло:

понедељак:
Цибона – Мега Лекс 95:93

петак:
Задар – Игокеа 78:69
Игокеа – Олимпија 86:78

субота:
Партизан – МЗТ 112:94

недеља:
ФМП – Цедевита 71:80
Морнар – Звезда 74:82

Табела:
Црвена звезда 10/2
Будућност 10/2
Цедевита 9/3
Партизан 6/6
Задар 6/6
ФМП 5/7
Цибона 5/7
Игокеа 5/7
Олимпија 5/7
Морнар 5/7
Мега Бемакс 4/8
МЗТ 2/10

Парови 13. кола: МЗТ - ФМП (петак), Партизан - Морнар, Олимпија - Цибона, Цедевита - Задар, Будућност - Игокеа (субота), Мега - Црвена звезда (понедељак).

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар