Хулигани без коментара - ћутали на саслушању!

Страни држављани ухапшени након сукоба на "вечитом дербију" на саслушању у Вишем јавном тужилаштву бранили су се ћутањем. Тужилаштво тражи притвор.

Фудбал 16.12.2017 | 08:45
Хулигани без коментара - ћутали на саслушању!
Портпаролка тужилаштва Татјана Секулић навела је да је испитано пет осумњичених, док је шести још у болници, али да је притвор предложен за сву шесторицу.

Како наводи, о предлогу за притвор у наредним сатима одлучиће судија за претходни поступак Вишег суда у Београду, а сви се терете за насилничко понашање на спортској приредби

Секулићева је навела да су се сви осумњичени бранили ћутањем.

Председник Србије Александар Вучић претходно је изјавио да су нека од тих лица"већ почела да говоре о томе како су добили новац, колико новца", а да ће о томе говорити надлежни органи.

Осим тога, Тужилаштво је тражило да им се притвор одреди због опасности од бекства, утицаја на сведоке и узнемирења јавности.

Убрзо након почетка 156. вечитог дербија између Партизана и Црвене звезде на стадиону ЈНА дошло је до великих сукоба на јужној трибини на којој су Партизанови навијачи. Сукоб је трајао готово 15-ак минута, а након тога на атлетску стазу је избачена група момака са бројним ранама и скинутих до појаса, а међу којима је било и потпуно голих.

МУП Србије је у кратком саопштењу дан након дербија потврдио да су међу повређенима и странци.

Бржи су били и домаћи и хрватски медији који су објавили и идентитет изгредника из Хрватске и њихове кратке биографије, а затим је из хрватског министарства спољних послова стигла информација да је у нередима учествовало и четворо држављана Хрватске.

Судећи по снимцима који се врте у домаћим, регионалним и светским медијма, њима би на терет вероватно могло да буде стављено кривично дело из члана 344а Кривичног законика Републике Србије – "насилничко понашање на спортској приредби или јавном скупу".

За то дело су предвиђене казне од шест месеци до пет година у основном облику, а до 12 година у најтежем облику, који прописује казне за коловође групе која врши насиље.

Због чега је дошло до сукоба и ко је све у њему учествовао и даље није познато. Званичних информација и даље нема, а једна од теорија јесте да је до инцидента дошло у оквиру "борбе за превласт" на јужној трибини, где су сукобљене две групе тзв. навијача црно-белих. У прилог тој тези иде и чињеница да се у групи "исцепаних" хулигана види једна особа са каишем на ком се налази грб навијачке групе Партизана "Јужни фронт".

Поједини београдски медији у данашњим издањима наводе и да је хаос на "вечитом дербију" изазван у режији "страних агената", позивајући се на "неименоване изворе" и "доброобавештене изворе".

Позивајући се на такве изворе, медији су писали да су страни држављани добили по 10.000 евра да изазову сукоб, као и да је друга страна имала плаћенике међу својим редовима уз помоћ којих су успели да се одбране.

У сукобима навијача или у инцидентима око стадиона животе је до сада изгубило више људи, а међу њима су Аца Радовић, Бојан Мајић, Петар Седлак, Дејан Димитријевић, Брис Татон, Иван Перовић, Александар Јаћимовић...

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар