Анализа - ЕЛ: Приручник за Валенсију...

Грин је све и свја у нападу, Дубљевић звезда тима, али нису изгубили случајно седам заредом. . .

Кошарка 15.12.2017 | 12:30
Анализа - ЕЛ: Приручник за Валенсију...
Констатовали смо већ да је Црвена звезда у пуном гасу. Црвено-бели су први пут у сезони везали четири победе и у веома добром расположењу иду на гостовање Валенсији (20.30х). На пут ће са екипом поћи и придошлица Дилан Енис што додатно подиже расположење у екипи Душана Алимпијевића.

Црвено-бели су у значајном успону форме, многи играчи пружају најбоље игре од почетка  сезоне, а један од њих је и Џејмс Фелдин од кога се очекује да и у Шпанији покаже да је у доброј шутерској форми.

Алимпијевић ће моћи да рачуна на све  играче, док се његов колега на клупи Валенсије Чус Видорета нада да ће моћи да рачуна пре свега на Бојана Дубљевића који је био повређен, али је одрадио два тренинга пред овај меч и могао би да заигра.

Валенсија је актуелни првак Шпаније, али и тим који је поражен на последњих седам мечева у Евролиги. У њеном саставу је и Ерик Грин, играч који је тренутно пети најкориснији играч Евролиге и трећи најбољи стрелац са просеком од 17,4 убачених поена.

Како бисмо вам што  боље представили вечерашњег противника Црвене звезде и што боље описали клуб, играче и тренера, позвали смо шпанског колегу  Давида Армадаса са “Фем Радија” . Он нам је изашао у сусрет и дао важне информације и када је праћење меча у питању, али и клађење.

Како је Валенсија доспела до Евролиге?

“Валенсија је један од тимова који немају сигурно место у Евролиги, иако је то један од највећих тимова у Шпанији. Ове сезоне је доспела у Евролигу као првак Шпаније победивши Реал Мадрид што је историјски успех за Валенсију. Заста је тада играла на високом нивоу”, каже Давид на почетку разговора.

Какав је састав тог клуба? Ко је дошао, а ко отишао?

“Упоредио бих Валенсију са Олимпијакосом, то је клуб који се труди да сачува своју идеологију игре. Ово је тим који се “клади” на домаће играче кад год је у прилици, са примесом странаца који играју на високом нивоу. На почетку ове сезоне је доживела промене. Дошло је шест играча: Ерик Грин (Олимпијакос), Алберто Абалде (Хувентуд), Ерон Дорнекамп (Тенерифе), Тибор Плајс (Галатасарај), Латавијус Вилијамс (Уникс) и Тригви Хилнасон (Тор). Због проблема на позицији плејмејкера Валенсија је пре неколико дана довела Серхи Гарсију из Сарагосе. А због проблема у игри  унутра пре два месеца стигао је Дамјан Рудеж. Играчи који су напустили Наранџасте су: Ориола (Барселона), Сато, Кравтсов (Ескишехир), Сикма (Алба) и Тоби (Тенерифе)”.

Тренер Чус Видорета?

“Причали смо о играчима, али, да, велика промена ове сезоне је управо на клупи. Тандем Педро Мартинез - Хаиме Понсарно је успео да игра финала у свим такмичењима у којима је учествовао (Куп Краља, Еврокуп и АЦБ лига). Имали су одличне резултате, развијали су играче, стил игре. И код Видорете су почели са титулом у Суперкупу Шпаније. Видорета је можда непознат  у европским оквирима, али има углед у Шпанији. Не само на нивоу  клубова већ и са репрезентацијом Шпаније где је у штабу Серђа Скариола. Прошче сезоне је освојио ФИБА Лигу шампиона с Тенерифеом”.

Какви су резултати Валенсије у АЦБ лиги и прокоментариши ми слаб учинак у Евролиги у последње време?

“Валенсија има 8-3 у шпанској лиги и за сада је самопоуздана у том такмичењу. Евролигу је започела са три победе и једним поразом, али је сада накупила седам узастопних пораза. Неки су због овога већ потегли причу о смени тренера. Лоши резултати у Европи су такви највише због  три фактора: Веома тешког распореда, повреда, као и због недостатка навике да играју тако тешку лигу  као што је Еверолига”.

Ко је све повређен?

“Антоан Дио и Латавијус Вилијамс, два  играча која су предвиђена да буду  носиоци игре. У овом моменту је то и Ђоан Састре, док су Алберто Абалде  и Бојан Дубљевић одрадили два тренинга с тимом и могли би да играју против Црвене звезде”.

Стил игре?

“Ове године ту је велика промена. Од сјајне колективне игре у нападу и одбрани дошло се до великог коришћења Ерика Грина. Игра је много базирана на њему. Прошле године је било потпуно супротно. Валенсија је сада много предвидљивија”.

ПОЈЕДИНАЧНА АНАЛИЗА ИГРАЧА

Гиљем Вивес: Шпански репрезентативац од млађих категорија. Повисок плејмејкер, посвећен тиму, али има своје недостатке. Добар је у шуту за три поена када га оставите самог. Добар у пик ен рол игри с центром. Добар у одбрани. Летос је умало потписао за Барселону, али није прошао медицинске прегледе.

Сем Ван Росом: Иако је провео много година са тимом није продужио уговор на крају сезоне. Повреда Диоа је утицала на његов повратак у септембру. Снажан у одбрани и веома опасан у шуту за три поена.

Серхи Гарсија: Плеј који је потписао ове седмице, веома млад. Био је репрезентативац у млађим категоријама, дебитовао је и у А репрезентацији сад у новембру у квалификацијама. У Сарагоси, одакле је дошао, имао је спектакуларну сезону. Иначе, и он је повређен и под знаком је питања за меч са Звездом.

Ерик Грин: Убица тима. Стрелац, али који зна да силује у шуту , па Валенсија уме да буде много динамичнија када он није у игри. Постиже доста поена. Његове слабије физикалије  га некада доводе до тога да се мучи и у нападу и у одбрани.

Рафа Мартинез: Играч од историјског значаја за тим. Ово му је десета сезона у клубу. Већ је ветеран, али и даље пружа добре минуте и у нападу и у одбрани. Раније је био веома добар у продору, али то сада све ређе чини. Јако добар шутер ван 6,75.

Алберто Абалде: Био је повређен и под знаком је питања. Веома је добар када је физичка спрема у питању и у будућности ће имати велику улогу у тиму. Играч за будућност.

Фернандо Сан Еметерио: Зову га “Санто”, због филма Вала Килмера - има способност да ради од свега по мало. Веома важан играч Валенсије. Репрезентативац који зна да шутне, продре испод коша (најчешће у десну страну), игра на ниском посту… Освојио је АЦБ лигу са два тима која нису Барса и Реал ( с Басконијом и са Валенсијом).

Вил Томас: Четворка коју Видорета користи понекад и на петици због повреде Дубљевића. Леворуки играч који често завршава нападе баш са своје јаче стране. Развлачи игру захваљујући свом солидном шуту. Имао је већу минутажу због повреда у екипи.

Ерон Дорнекамп: Овај играч три на четири је већ играо код Видорете у Тенерифеу. Веома снажан  у одбрани, помаже у скоку. Прошле сезоне је играо скоро стално четворку, али му недостаје снаге да би то радио и у Евролиги, тако да сада не игра добро  као прошле сезоне. Играч од поуздања код Видорете.

Дамјан Рудеж: Хрватски играч који је дошао пре два месеца, али још није показао свој  ниво. Увек је играо тројку пре одласка у НБА, али у Валенсији је сада на четворци. Није до сада показао добар шут за три поена који поседује.

Бојан Дубљевић: Фундаментални део тима! “Дуби” је под знаком питања за меч против  Звезде због повреде из које се враћа. Навијачи га много воле. Звезда је и витални део онога што је Валенсија урадила прошле сезоне. Веома је снажан, један је од ретких преосталих центара који праве велику штету на ниском посту. Такоше, опасан је и у шуту за три поена.

Тибор Плајс: Немачки центар с два лица. Откако је Дубљевић био повређен играо је солидно. Добро се одмотава из пика, доста напада заврши закуцавањем. У одбрани много трпи услед латералних утрчавања. Зна да сачува игру леђима.

Тигви Хлинасон: Практично није играо целе сезоне до повреде Дубљевића. Играч за будућност који није лоше одиграо. Недостаје му снаге, али је солидно мењао Плајса. За сада игра боље од онога што се очекивало од њега. Има проблема са играчима који су бржи од њега.

Антоан Дио, Ђоан Састре и Латавијус Вилијамс сигурно неће играти против Звезде. Видећемо да ли ће Дубљевић и Абалде истрчати на терен. Делује да су ближе игрању, него пропуштању и овог меча.

Све у свему, Звезда нема чега да се плаши. Ово је меч којим црвено-бели могу да дођу до скора 5-7, а били су у једном моменту на 2-7!

Извор: моззартспорт

фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар