Шта ће све поскупјети ако дође до повећања акциза?

Након повећања путарине у БиХ ће поскупјети гориво, што ће довести до ланчаног скока цијена свих услуга, те роба чија производња зависи од употребе овог енергента.

Босна и Херцеговина 12.12.2017 | 21:28
Шта ће све поскупјети ако дође до повећања акциза?
Тако ће, с обзиром на најављено повећање путарина за све врсте горива за 18 пфенига, цијена литра бензина и дизела, у најбољем случају, са садашњих 1,9 отићи на скоро 2,1 КМ или за скоро 10 одсто.
 
Економисти објашњавају да учешће горива у пословању транспортних предузећа износи 50 одсто, због чега ће скок његове цијене довести до значајних промјена како за те фирме, тако и за грађане.

- Кад литар поскупи за десет одсто, цијена превоза иде горе најмање за пет одсто. То значи да ће сви они који се баве превозом поскупјети своје услуге, што ће на крају платити грађани – каже економиста Зоран Павловић.

Ланчана поскупљења

Према његовим ријечима, за очекивати је и значајно поскупљење свих производњи у којима се гориво користи као енергент.

- Проблем што ће скок цијене горива довести до ланчаних поскупљења свих роба у чијој се прозводњи гориво користи. Наиме, поскупиће сваки ниво производње који подразумијева употребу горива. Самим тим, скочиће и цијене коначних производа, прије свега хране, и то за пет до десет одсто. А то није занемарљиво поскупљење – каже Павловић.

Одлука у Представничком дому

Подсјетимо, Дом народа Парламента БиХ прошле седмице је по хитном поступку усвојио  закон о акцизама, који пердвиђа повећање путарине за све врсте горива за 0,18 КМ са ПДВ.

То значи да ће нафташи најмање за толико поскупити литар горива, а да би до тога дошло потребно је да поменути закон усвоји Представнички дом, који ће о томе одлучивати ове седмице.

И домаћи произвођачи хране потврђују да ће, кад скоче цијене горива, бити присиљени да поскупљују своје производе.

Кретања на свјетском тржишту

Зоран Кос, предсједник Удружења млинара РС, истиче да ће, ако дође до скока цијене горива, поскупјети и брашно, али и остала храна попут меса, млијека и слично.

– Чињеница је да, кад цијене горива оду горе слиједе ланчана поскупљења. Тешко је говорити о износу поскупљења, али је оно, у оваквим случајевима, неминовно – истиче Кос.

Додаје да би до драстичнијег поскупљења хране такође могло да дође ако цијена барела сирове нафте на свјетској берзи и даље настави да скаче.

Цех плаћају грађани

А да ситуација на светском тржишту нимало није охрабрујућа, свједочи податак да је цијена нафте у новембру скочила највише у посљедње двије године. Један од разлога је и очекивање да ће ОПЕК и након фебруара наредне године остати при договору о смањењу производње за 1,8 милиона барела дневно. То се ради с циљем да се смањи неравнотежа између велике понуде и мање потражње.

У удружењима потрошача истичу да кад год у државној каси зафали пара цех плате грађани од којих већина ионако једва саставља крај с крајем.

– Овдје није проблем само у скоку цијене горива, него чињеници да ћемо се веома брзо суочити са поскупљењем многих производа, прије свега хране. То ће бити велики удар на њихове кућне буџете, с обзиром на чињеницу да многи људи једва преживљавају – истичу у овим удружењима.

"Ко нас пита"

Домаћи фармери су свјесни да ће се ускоро суочити са поскупљењем дизела, који је главни енергент у пољопривредној производњи.

– Дизел се користи и у ратарству и у сточарству, јер се на фармама све ради дизел-моторима. Наравно да ће се поскупљење одразити и на буџет у аграру, односно на поскупљење пољопривредне производње. У сваком случају, ни нама ни грађанима се не пише добро. Али, ко то данас пита сељака и обичног човека како му је – поручује предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић.

(Блиц)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Мq

12.12.2017 20:33

Одмах се пекари јављају,кад је нафта појефтинила нису се огласавали да це смањити цијене.Полако це сви пропасти,неце имати ко да им вози робу,немогу возаца наци.Кад нађу возаца онда јадник мора у суму ици сјеци дрва кад не вози за господу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.12.2017 01:10

И мора прати аутобус или камион ван радног времена, понижен је као роб. Зато многи бјеже у Њwмачаку

Name

Овце служе за шишање

12.12.2017 20:45

Када у Француској поскупи један цент, сви упале тракторе и блокирају Париз! Код нас само слегну раменима и опет гласају за оне који им скидају кожу! Чист мазохизам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,

12.12.2017 21:15

Ста реци роле,балкан је то.

Name

Мама

12.12.2017 21:34

Код нас нема ко ни трактор да упали старији немају снаге, а млади или одоше или им тата купио мерцедеса.

Name

војо

12.12.2017 23:20

Када је цијена нафте огромно пала досло је до незнатног појефтињења штотни приближно није било реципроцно цијени пада нафте. Када је од те цијене скочила мало нафта онда су цијене враћене на старе нпр. у градском превозу. Ако би цијена горива поскупила она И даље не би била на оној висини на којој је била некада, али господа зеле И даље да дизу цијене. Пошто немамо ваљане владе ред је да изађемо на улице сви без обзира на ту сyранацку припадност. Неко би требао да звизне да се да знак И тај неко би требао да буде већ у политици јер зашто смо вас изабрали. Да сам ту ја би позвао људе до слободе, а овако их позивам да изађу по сваку цијену, а полицији треба дати до знања да наш хљеб једу и главнокомадујуцем дати знања да це за насиље кривично одговарати. Све је у насим рукама. Никакав позив међународне заједнице. Слусају је само кад њима одговара. Ово је класна борба, ове цијене довешће до додатног раслојавања, до нове потцињености људи. Плоретери уједините се!!!

Name

макибл

12.12.2017 21:25

Народ је стока ...тацка !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напријед

13.12.2017 06:53

О народе стоко, о народе марво, о народе живино....

Name

Додиг

13.12.2017 07:18

Ма ко казе да стоцарство код нас није развијено?

Name

Игор

12.12.2017 21:43

То Додо само дери,народ је твоја багра.Зивио Додик краљ криминала и превара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логицно

12.12.2017 21:44

КАД НИСУ ПАДАЛЕ ЦИЈЕНЕ РОБЕ И УСЛУГА ПРИЛИКОМ ПАДА ЦИЈЕНЕ ГОРИВА ЗА ЦАК 30% ПРИЈЕ КОЈУ ГОДИНУ АПСОЛУТНО НЕМА РАЗЛОГА ДА САД СКАЦУ ЦИЈЕНЕ ИСТИХ! АЛИ ОВО ЈЕ НЕСРЕТНА ДРЗАВА ПА ЈЕ СВЕ ЗА ОЦЕКИВАТИ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

12.12.2017 22:01

Волио бих да буде јос горе,није нам ваљала бивса Дрзава,а ова је супер,е моји крелци допустили сте месарима и осталима дегенима да Вам скацу по ледјима јер они су бољи од Јозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да, да

13.12.2017 06:35

Није ваљала, и вицу е да оце ово или оно, сада узивајте. Дамо дери багру.!

Name

ккк

13.12.2017 06:53

Све смо имали, фабрике, одморе, станове, куце, сколе, вртице... Сада имамо пуно висе а зивимо лосије, да ли је то до капитализма или сто смо се одрекли социјализма...

Name

горе

12.12.2017 23:51

бице све горе и горе

ОДГОВОРИТЕ
Name

глас народа

13.12.2017 01:30

Ово око повећања цијене карата је чисти брзобразлук превозника. Кад је гориво пало на највећи минимум прије годину двије никоме није пало напамет да смање цијене карата,гориво стално варира а карта може само да поскупи...и сад још хоће да дигну цијене,а у неком случају да гориво падне карта остаје иста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Труле паприке

13.12.2017 02:46

Све заслузено. Знам вас добро. Људи сте који хоце корупцију и лоповлук. Имате ста зелите. Да није тако, не би упорно ове изгласавали, лизали дупе лидерима итд. За вас је лидер старији од закона. Судије им се додворавају, полиција, тузиоци, то је дно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалитиц

13.12.2017 05:15

Бице јефтиније умријети него зивјети. А и то ако се гробарски савез нејави ускоро са поскупљенима, због цијена парцела на свјетском трзисту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

13.12.2017 05:58

Док је оваца бице и вуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

13.12.2017 06:55

Криза је и за овце, неце бити ни вуне за козуне.!?

Name

ааа

13.12.2017 06:51

Жао ми је Додика, Тегелтије и Цвијановићке, јадници као ће преживљети поскупљење. Није се лако возати хеликоптером и државним колима, а тек када гориво повуче сва друга поскупљења од животне важности. Крепаће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андела

13.12.2017 09:19

Војо ,слазем се с тобом !Све је у рукама народа !Ми смо их бирали ,ми их моземо и отјерати !!!

Name

БОБА

13.12.2017 09:45

ПА ЉУДИ МОЈИ ВЕЋ ЈЕ СВЕ ПОСКУПИЛО.НАРОД ВИШЕ ВОЛИ ДА ХОДА СЛУЂЕН НЕГО ДА ПРОГЛЕДА.АЛИ ИЗГЛЕДА ДА ЈЕ НАРОДУ ВАЖНИЈЕ ОНО ОД ЧЕГА СЕ НЕ ЖИВИ А ТО ЈЕ ЗАЛУЂЕНОСТ РАЗНИМ ГЛУПОСТИМА.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

купац

13.12.2017 11:51

Немојте тако. Шта ће радити и од чег ће живјети продавачице ако народу буде била прескупа роба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дај Ста Дас

15.12.2017 07:35

3 км дици цијену нафте ,кад је бал нек је маскенбал!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тузлак

15.01.2018 17:40

ко нешто Радончић био против,таман ми се свидио кад и он промијени туђе мишљење,фууј,сви су исти,да рата буде ал против политичара свих септичких јама,поззззз

ОДГОВОРИТЕ