У порасту илегални преласци граница

Припадници Граничне полиције Босне и Херцеговине од 1. јануара до 22. новембра у илегалном преласку или покушају илегалног преласка државне границе открили су 522 држављана земаља високог миграцијског ризика, што представља повећање од 275 посто у односу на овај период 2016. године када је откривена 191 особа.

Босна и Херцеговина 10.12.2017 | 11:02
У порасту илегални преласци граница
Како је у разговору за Фену казала портпарол Граничне полиције БиХ Санела Дујковић, четири петине од укупног броја илегалних миграната откривено је приликом покушаја илегалног уласка у БиХ из Републике Србије и Црне Горе, а остали случајеви су покушаји илегалног изласка из БиХ у правцу Хрватске.

Покушаји илегалног уласка у БиХ у 2017. најчешће су евидентирани на граници са Србијом и Црном Гором на подручју Бијељине, Вишеграда, Гацка, Билеће и Требиња, као и на подручју Зворника, Фоче и Чајнича.

Илегални мигранти државну границу су покушавали пријећи најчешће пјешке ван граничних пријелаза, нешто рјеђе чамцима преко Дрине, а евидентирани су и случајеви када су откривени у товарном простору теретних моторних возила (на малограничном пријелазу Рача и Делеуша).

Због регистрирања већег броја случајева кориштења товарног простора теретних моторних возила за кријумчарење миграната, Гранична полиција БиХ увела је привремену мјеру појачане контроле и обавезног прегледа свих таквих возила која у БиХ улазе из Србије и Црне Горе.

У складу с могућностима у јединице које евидентирају већи број случајева откривених илегалних миграната прераспоређују се службеници других организацијских јединица.

"У посљедњих неколико мјесеци илегални преласци државне границе интензивирани су из правца Црне Горе у којој се према расположивим информацијама налази значајан број тражиоца азила из земаља високог миграцијског ризика. Ријеч је о особама које у Црну Гору долазе из правца Албаније, а териториј БиХ покушавају користити као транзитно подручје за одлазак у земље Европске уније", појаснила је Дујковић.

Додала је да су покушаји илегалног изласка ка Хрватској најчешће евидентирани на подручју пограничних опшина Унско-санског кантона, те Чапљине, Љубушког и Босанског Грахова, а приликом покушаја илегалног изласка из БиХ највећи број илегалних миграната се кретао пјешке у подручјима ван граничних пријелаза.

Највећи број илегалних миграната у 2017. године откривено је у октобру - 104 особе, а највише их је из Афганистана (82), Пакистана (74), Алжира (60),  Турске (48), Сирије (41), Либије (33), Марока (22) и Ирана (20). Откривено је у покушају илегалног преласка границе и 85 особа с подручја Косова.

Дујковић наводи да Гранична полиција БиХ подузима низ превентивних и репресивних мјера и радњи у циљу надзирања државне границе попут опходње, надзора и осматрања, прикупљања обавјештајно-безбједносних података, постављања засједа и контролних пунктова те проведбе оперативних акција и мјешовитих опходњи уз заједничку државну границу БиХ са сусједним земљама.

"Како би се што успјешније борили с илегалним миграцијама и другим облицима прекограничног криминала, Гранична полиција БиХ учествује у идентификовању и запречавању мјеста погодних за илегалне преласке државне границе, што представља једну у низу метода које доприносе учинковитијем надзору државне границе - истакла је.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић за Фену наглашава да је балканска рута, која иде преко Македоније, Србије и Хрватске, постала све актуелнија за илегалне мигранте након споразума између Европске уније и Турске.

Тада је, подсјећа Мектић, затворена рута преко Турске, Грчке и Македоније те су се повећали канали илегалних миграција и кријумчарења људи, а један од тих нових илегалних канала успоставља се преко Грчке, Албаније, Црне Горе и БиХ према западној Европи.

"Због тога је дошло до знатног повећања илегалних улазака у БиХ. Предузимамо све радње како бисмо пресјекли те канале и сузбили те појаве, али потребно је више радити организовано са земљама региона", додао је Мектић.

Министар безбједности БиХ истиче да ће бити потребно организованије приступити том проблему, јер иако са становништва Европске уније то није појава која има драстичне карактеристике, за БиХ то је значајно повећање илегалних улазака.

Извор: Фена

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Царина

10.12.2017 13:53

Муслиманска посла

ОДГОВОРИТЕ