Интервју: Морамо да чувамо оно што је Звезда направила!

„Наравно да може боље. Увек може боље. Ако имамо још бар 50 утакмица да се покажемо, што да тренирамо онда ако не можемо да будемо бољи. Ми знамо каква је била прошла сезона, и ми желимо да наставимо тамо где су они стали, да чувамо оно што су нам оставили“, каже Стефан Јанковић.

Кошарка 12.12.2017 | 22:15
Интервју: Морамо да чувамо оно што је Звезда направила!
Велике утакмице рађају шампионе и хероје. Оне код којих је довољан само брзински преглед статистике да закључите колико су тога постигли, али и оне што раде толико малих и великих ствари како би екипа била права. Стефан Јанковић је управо један од њих и та улога му је савршено легла.

Док је Џејмс Фелдин секао мрежицу Ефесовог коша, млади српски центар загосподарио је рекетима (6п, 7ск - четири офанзивна) и у тренутку постао неко у кога је Душан Алимпијевићимао много поверења.

Не само што је Јанковић направио сасвим солидан посао у нападу и држао нападачки и одбрамбени ритам на високом нивоу, он је био део једне савршене целине која је учинила да се Ефес осећа подређено. Да нападачке звери попут Ерика Меколума и Рикија Ледаостану заједно на укупно 15 поена. 

„Мислим да он сам има просек од 15 поена по утакмици“, узвратио нам је Јанковић, на шта смо само потврдно климнули главом.

„Желели смо да покажемо одбрамбену зрелост против екипе са тако добрим нападачима и то нам је био кључ за ову утакмицу. Јесте да ту заслуга иде доброј тимској одбрани, али скидам капу Бранку (Лазићу) и Данги (Немањи Дангубићу). Они су играли, баш оно, пффф...“, остао је на тренутак без речи млади центар када је само помислио на то како су његови саиграчи одрадили посао.

„Све су дали за ову победу. Одрадили су свој задатак савршено. Одбрана је њихов задатак практично сваку утакмицу. Ја сам тек сада укапирао колико значи одбрана и колико се она цени овде. Много значи када имаш играче попут њих, јер могу да зауставе сваког нападача. Па, Меколум је сам затрпавао како је хтео у претходним утакмицама, убацивао је и по 20 и 30 поена. Али они су му покварили просек“, искрено ће Јанковић.

Остао је, ипак, чврсто на земљи и реално сагледао цео меч.

„Добро, дао је Џош Адамс неке тешке шутеве, али то је кошарка, то је драж овог спорта. Све креће од одбране, а онда смо спремили и добар напад као одговор. Знали смо да су слаби у одбрани пик'н'рол игре, ту смо их добро напали. Сваки шут је био добро промишљен, били су то реални покушаји кроз игру. Ми то стално вежбамо. Гледајте листу стрелаца, од Фелдина, Тејлора (Рочестија), Шегија (Добрића), Дангубића... Сви су одрадили своју улогу у нападу“, сумирао је Јанковић и онда поручио:

„Можете да имате добру утакмицу и да убацујете тројке у континуитету, али сада смо одрадили ствари јако паметно, кроз добре акције“.

Питали смо да ли је самопоуздање у нападу порасло након мадридског похода прошлог петка, али је Јанковић отишао корак даље:

„Пре бих рекао од Басконије. Тада смо мало показали колико можемо. А онда је дошла репрезентативна пауза, где смо имали седам дана за велики рад. Нисмо ми тада одмарали, него смо баш радили. Кренули смо у добар низ, везали ове три утакмице (Реал, Игокеа, Ефес) и добро започели овај месец“.

Желео је момак са канадским пасошем да нам у потпуности дочара у каквом моменту је Црвена звезда, ми се нисмо бунили.

„Сваки месец је тежак по себи, али не треба да гледамо тако на ствари. Морамо само да размишљамо о томе како да наставимо ово што смо започели. У праву сте - Реал је стварно била велика утакмица за нас, још већа је победа. Оно што морам да кажем јесте да је нама свака победа изузетно битна, да вежемо неколико добрих утакмица јер је то добро и за нас и за навијаче, за атмосферу и самопоуздање, хемију и околину. Зато нам је све ово тако важно“.

Док Џејмс Фелдин оверио Ефес са 29 поена у утакмици каријере, шутер из Доминиканске Републике апострофирао је нападачки утицај Дангубића, Добрића, Давидовца, онда и Стефана Јанковића. И баш је некадашњи студент на Хавајима био Алимпијевићев џокер против истанбулског такмаца. Његова контрола скокова и решења из другог плана додатно су продубила јаз у противничким редовима.

„Млад сам, прва ми је година у Европи и свака добра партија ми значи. Гледајте, не може увек да буде само успон, морате некада да имате и пад. Таква је кошарка данас, пуна успона и падова и то је нормално. Нашао сам своју праву улогу, знам шта треба да радим за тим и то се много цени. На пример, у САД се стално прича о индивидуалним квалитетима, овде је све много другачије. Овде се много више цени тимска снага. Био сам у Развојној лиги, осетио сам и чари НБА лиге, али тамо је све подређено индивидуалној снази. Овде се игра тимска кошарка и сваки добар тим има систем“, каже Јанковић и подсећа:

„Ја сам тек сада дошао у контакт с таквим системом. Не могу ја сад у глави да се пребацим тек тако и да само гурам напад, напад, напад, него мора да се игра све. Све што тренер тражи од тебе“.

Наставили смо у истом смеру, јер нас је занимало - колико је тешко било целом тиму да нађе праву хемију и остане позитивног духа у не баш тако добрим данима, али и да се суочи с притиском великих очекивања јавности?

„Нимало лако. Ми смо на овом нивоу зато што сви имамо урођени одређени кошаркашки квалитет. Сви смо борбени, желимо више, боље. Када си у Звезди није то само да се гледа какав си шутер, на пример, него мораш да будеш прави такмичар и да се бориш у сваком тренутку. Нарочито такви морамо да будемо кад играмо пред нашом публиком. Ја сам тога био свестан и када сам долазио, али је било тешко одмах се адаптирати на нове услове одмах. Зато смо напорно и добро радили, што нам је било јако важно. Ритам је такав да више немаш времена да размишљаш о једном поразу и да кроз тренинг нешто битно мењаш. Мораш да гураш даље, да идеш испред свега и останеш јак“.

Шта је Звездина перспектива за даљи ток сезоне?

„Још смо у раној фази сезоне. Мислим, раној с обзиром на то да нас чека још 50+ утакмица до краја сезоне. То је много и ту ће бити свашта. Битно је само да правимо напредак и да се то види кроз утакмице. Морамо да правимо разлику у односу на почетак сезоне - стално. Ми знамо каква је била прошла сезона, и ми желимо да наставимо тамо где су они стали, да чувамо оно што су нам оставили. Играмо Евролигу због прошле сезоне и то морамо да наставимо“.

Да ли Звезда може још боље?

„Наравно да може. Увек може боље. Ако имамо још бар 50 утакмица да се покажемо, што да тренирамо онда ако не можемо да будемо бољи“, питањем је узвратио Јанковић, а онда додао:

„Мора много добро да се тренира и морамо да радимо стално на себи. Рад, рад и само рад. То је стара школа учења, али тако мора. Колико радиш, толико си добар. Све ће то доћи на своје“.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар