ЛЕ: Евертон славио, али оборио негативан рекорд! И још...

Енглески клуб тек у шестом колу уписао први тријумф у Лиги Европе, али вечерашња три не могу да избришу очајно издање "карамела" на међународној сцени.  Миланов скалп Ријеки само за успомену, моћна Аталанта, историјска ноћ Астане у Прагу! Копенхаген у директном дуелу избацио Шериф, Евертон се часно опростио.

Фудбал 07.12.2017 | 21:30
ЛЕ: Евертон славио, али оборио негативан рекорд! И још...
Прва половина вечери током које су на програму мечеви посљедњег, 6. кола Лиге Европе је завршена, након чега је познато 12 учесника нокаут фазе.

То су: Виљареал, Астана (група А), Динамо Кијев, Партизан (група Б), Брага, Лудогорец (група Ц), Милан, АЕК (група Д), Аталанта, Лион (група Е), Локомотива, Копенхаген (група Ф).

Очајно издање Евертона у овогодишњој Лиги Европе мало је поправио убједљив тријумф 3:0 на гостовању Аполону.

Ипак, голови младих Адемоле Лукмана (два) и Николе Влашића нису могли да "избришу" негативан рекорд које су обориле "карамеле". Наиме, Евертон је освојио само четири бода на шест утакмица, што је најлошији учинак једне енглеске екипе у историји Лиге Европе.

Претходно је Виган у сезони 2013/14 уписао пет бодова.

У Партизановој групи, у мечу без резултатског значаја, Јанг Бојс савладао је Скендербег 2:1.

Ријека је на "Рујевици" резултатом 2:0 савладала Милан, који је наступио у комбинованом саставу. Јаков Пуљић већ у 7. минуту погодио је за вођство хрватског тима, да би коначних 2:0 поставио Марио Гаврановић почетком наставка.

Упркос поразу, "росонери" ће у наредну рунду са прве позиције, док је пласман даље потврдио и АЕК ремијем без голова са Аустријом у Бечу. Грци би прошли групу и у случају пораза, с обзиром на бољи међусобни скор у односу на Ријечане.

Најзанимљивија борба виђена је у групи Ф. У директном обрачуну Копенхагена и Шерифа, Данци су славили 2:0 и изборили пласман у шеснаестину финала. Молдавиц су до посљедњег кола били лидери, али је пораз значио крај европског пута.

Прво мјесто освојила је московска Локомотива, који је истим резултатом поразила Жлин.

Изненађење вечери приредио је Макаби, који је у Виљареалу славио минималних 1:0. Био је то први пораз "жуте подморнице", односно први тријумф Израелаца.

У истој групи Астана је истим резултатом славила против Славије из Прага и тако у директном дуелу елиминисала Чехе. Стријелац злата вриједног гола био је бх. интернационалац Марин Аничић.

Још један бх. играч био је расположен ове вечери. Един Вишћа постигао је сјајан погодак, али његов Башакшехир није имао среће.

Упркос тријумфу, такмичење у групи окончао је на трећем мјесту, с обзиром да је Лудогорец непоражен напустио Њемачку (против Хофенхајма 1:1).

Још само три непознате пре последњих 12 јесењих утакмица у Лиги Европе! Већина је одлучивала у термину од 19 сати, а у њему су се као победници профилисали Астана, Лудогорец и у Групи Е Копенхаген и Локомотива.

Астана је усред Прага приредила велико изненађење савладавши директног конкурента у борби за друго место на табели Групе А Славију. Једини гол на утакмици је у 38. минуту постигао Марин Аничић, па су гости из Казахстана у циљној равнини претекли ривала и први пут у историји клуба презимели у Европи. И не само да је Астана то урадила, први пут је то урадио било који клуб из Казанстана.

На сличан начин, додуше уз подршку домаће публике, Копенхаген је головима Пијероса Сотириуа  и Михаела Луфнера елиминисао молдавски Шериф победом од 2:0. Пораз Молдаваца искористила је и московска Локомотива, којој су погоци Алексеја Миранчука и Џеферсона Фарфана у размаку од само пет минута донели резултат 2:0 и прво место на табели, па већ сада можемо да кажемо да руског представника видимо и међу фаворитима за осмину финала, не само шеснаестину.

Лудогорецу је за европско пролеће био довољан реми у Хофенхајму у драматичној завршници Групе Ц. Наиме, у другом дуелу у Истанбулу Башакшехир је преко Едина Вишћестигао до вођства против Браге које би уз пораз Лудогореца значио рокаду на другом месту на табели. Већ у 25. минуту у Хофенхајму Филип Охс погађа мрежу Лудогореца и Башакшехир има резултат који га води у нокаут фазу. Али да Лудогорец полако израста у респектабилан клуб на европском нивоу показао је гол Вандерсона у 62. минуту. Узалуд Турцима и други гол за победу над Брагом од 2:1, Лудогорец иде даље, Башакшекир и Хофенхајм су завршили европске излете за ову сезону.

Исто важи и за Ријеку, која се опростила на заиста достојанствен начин - савладавши славни Милан са 2:0. Прво ремек дело Јакова Пуљића из слободног ударца, па погодак Марија Гаврановића за победу која "нит смрди нит мирише". Памтиће се јер је преко пута ипак био Милан, иако не у најјачем саставу, али ће имати горак укус с обзиром да је њоме само окончано учешће у Европи пошто је АЕК одолео Аустрији у Бечу - 0:0. Да је Аустрија славила створио би се круг од три екипе у коме би баш она имала најбољи учинак.

У Бергаму, Андреа Петања је Аталанти донео минималац против Лиона и неочекивано прво место у такозваној "групу смрти" како су је сви са правом називали пред почетак такмичења. Испоставило се на крају да су Аталанта и Олимпик држали часове фудбала богатом Евертону, који је вечерас успео да се захваљујући двоструком стрелцу Адемоли Лукману и Николи Влашићу макар донекле искупи пред навијачима за срамне резултате у Лиги Европе - 3:0 у Лимасолу и првенац у Групи Е.

ЛИГА ЕВРОПЕ - 6. КОЛО:

ГРУПА А

Виљареал - Макаби 0:1 (0:0)
/Блекман 60/

Славија Праг - Астана 0:1 (0:1)
/Аничић 38/

ТАБЕЛА: Виљареал 11, Астана 10, Славија 8, Макаби 4.

ГРУПА Б

Динамо Кијев - Партизан 4:1 (3:1)
/Морозјук 6, Мораеш 28, 31, 77 пен - Јевтовић 45+4 пен/

Јанг Бојс - Скендербег 2:1 (0:0)
/Оро 55, Асале 90+6 - Гавазај 51/

ТАБЕЛА: Динамо Кијев 13, Партизан 8, Јанг Бојс 6, Скендербег 5.

ГРУПА Ц

Хофенхајм - Лудогорец 1:1 (1:0)
/Охс 25 - Вандерсон 62/

Башакшехир - Брага 2:1 (1:0)
/Вишћа 10, Мелозоглу 77 пен - Силва 55/

ТАБЕЛА: Брага 10, Лудогорец 9, Башакшехир 8, Хофенхајм 4.

ГРУПА Д

Аустрија - АЕК 0:0

Ријека - Милан 2:0 (1:0)
/Пуљић 7, Гаврановић 47/

ТАБЕЛА: Милан 11, АЕК 8, Ријека 7, Аустрија 5.

ГРУПА Е

Аталанта - Лион 1:0 (1:0)
/Петања 10/

Аполон - Евертон 0:3 (0:2)
/Лукмен 21, 28, Влашић 87/

ТАБЕЛА: Аталанта 14, Лион 11, Евертон 4, Аполон 3.

ГРУПА Ф

Жлин - Локомотива Москва 0:2 (0:0)
/Миранчук 70, Фарфан 75/

Копенхаген - Шериф 2:0 (0:0)
/Сотириу 57, Луфтнер 60/

ТАБЕЛА: Локомотива 11, Копенхаген 9, Шериф 9, Жлин 2.

од 21.05:

ГРУПА Г

Хапоел - Викторија Плзењ
Стеауа - Лугано

ТАБЕЛА: Стеауа 10, Викторија 9, Лугано 6, Хапоел 4.

ГРУПА Х

Црвена звезда - Келн
Арсенал - БАТЕ

ТАБЕЛА: Арсенал 10, Црвена звезда 6, Келн 6, БАТЕ 5.

ГРУПА И

Олимпик Марсељ - РБ Салцбург
Виторија Гимараеш - Коњаспор

ТАБЕЛА: РБ Салцбург 11, Марсељ 7, Коњаспор 5, Гимараеш 4.

ГРУПА Ј

Зорја - Атлетик Билбао
Херта - Естерсунд

ТАБЕЛА: Естерсунд 10, Атлетик Билбао 8, Зорја 6, Херта 4.

ГРУПА К

Зулте-Варегем - Лацио
Витесе - Ница

ТАБЕЛА: Лацио 13, Ница 9, Зулте-Варегем 4, Витесе 1.

ГРУПА Л

Вардар - Розенборг
Реал Сосиједад - Зенит

ТАБЕЛА: Зенит 13, Реал Сосиједад 12, Розенборг 4, Вардар 0.

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар