ЛЕ: Убједљив пораз Партизана, чека се жријеб!

Црно-бели погодили пречку, па после пола сата игре губили од Динама 3:0, након чега је било јасно да ће остати други у Б групи Лиге Европе, иза Кијевљана.  Пола сата мрака у Кијеву! Партизан убедљиво поражен од Динама грешкама дефанзивне линије (1:4) и такимичење у Групи Б Лиге Еврипе завршио је на другом месту.  Динамо убедљиво савладао Партизан у Кијеву! Фудбалери Партизана поражени су 4:1 (3:1) од Динама на гостовању у Кијеву, у последњем мечу групне фазе Лиге Европе.

Фудбал 07.12.2017 | 21:15
ЛЕ: Убједљив пораз Партизана, чека се жријеб!
Иако то резултат не показује, црно-бели су одиграли солидно у Украјини, контролисали ток меча током већег дела сусрета, али су "јефтино" примили голове у првом полувремену.

Динамо је из четири ударца постигао три поготка у првих 45 минута, два после очајне реакције штопер српског шампиона који су буквално заборављали нападаче Динама.

Партизан је овим поразом освојио друго место у Групи Б па ће добити условно "тежег" ривала у шеснаестини финала такмичења. За познати потенцијални ривали су ЦСКА, Атлетико, Лајпциг и Спортинг од екипа које су дошле из Лиге шампиона, те Виљареал, Брага, Милан, Аталанта, Локомотива, Арсенал, Салцбург и Лацио из ЛЕ.

Жреб парова шеснаестине финала Лиге Европе је у понедељак од 13 часова у седишту УЕФА у Ниону (Швајцарске). Утакмице су на програму 15. и 22. фебруара 2018. године.

Партизан у првој утакмици неће моћи да рачуна на задњег везног Евертона Луиза и левог бека Немању Милетића, јер су зарадили суспензије због жутих картона у Кијеву.

Минут након што је Евертон погодио пречку, Динамо долази до вођства преко капитена Морозјука, који је покупио одбитак након одбране Стојковића и лопту послао у празну мрежу.

Уследио је миран период игре, да би домаћин нокаутирао црно-беле средином полувремена у року од три минута.

Морозјук је оба пута неометан долазио до лопте у казненом простору и несебично проигравао Жуниора Мораеша којем је остајало само да фудбал гурне у мрежу.

У финишу полувремена Партизан смањује заостатак голом Марка Јетвовића из пенала, који је изнудио Сејдуба Сума.

Црно-бели су наставили у истом ритму у другом делу меча, контролисали лопту и диктирали темпо, а само захваљујући голману Бушчану Динамо није испустио предност.

Прво је сјајном парадом спречио еврогол Пантића после "пројектила", младог играча Партизана са око 25 метара, а потом је имао и среће јер га је Тавамба погодио право у главу са 4-5 метара.

У самој завршници меча Динамо "оверава" тријумф из престрого досуђеног пенала, Циганков је пао у казненом простору после старта Милетића који је избио лопту пре него што је покосио ривала, али је Пољак Гил показао на "белу тачку" с које је Мораеш стигао до вероватно најлакшег хет-трика у каријери.

Меч у Кијеву имао је ружну предигру, Динамови хулигани су испред Партизановог хотела пресрели и претукли двојицу чланова црно-беле делегације иако нису носили клупска обележја. Партизан је напад пријавио УЕФА.

Ништа од тријумфа, првог места и повлашћеног статуса на жребу 1/16 финала Лиге Европе!

Динамо Кијев је потврдио утисак из прве утакмице у Београду, да је боља, организованија и конкретнија екипа од црно-белих, тако да је сасвим заслужено освојио Б групу.

Динамо - Партизан 4:1 (3:1)
/Морозјук 5, Мораеш 28, 31, 77п - Јевтовић 45+4п/

Партизан ће противника у првој "нокаут" рунди такмичења тражити међу победницима преосталих 11 група (Виљареал, Брага, Милан, Аталанта, Локомотива Москва, Арсенал, Салцбург, Лацио...), док из Лиге шампиона може да извуче неки од четири трећепласирана тима са већим бодовним учинком, а то су ЦСКА Москва, Атлетико Мадрид, Лајпциг и Спортинг.

Тренер Мирослав Ђукић већ сада зна да у првих 90 минута тог двомеча неће имати на располагању Евертона Луиза и левог бека Немању Милетића, који су после жутих картона у Кијеву суспендовани.

У четвртак због повреда није било у саставу Марка Јанковића, али ни Зорана Тошића, који је отпутовао са екипом како би евентуално помогао у последњем колу групне фазе, али је одлучено да се ништа не ризикује и да се репрезентативац Србије спреми за дуеле са Напретком и Црвеном звездом у финишу јесењег дела сезоне.

Шансу су од почетка добили Сејдуба Сума и млади Нигеријац Теофилус Соломон, који је касније уступио место Огњену Ожеговићу. Тренер Динама Александар Хатскевич у првих 11 је уврстио "везисту" младог тима Шапаренка.

Не постоје "добри" или "порази који не боле". Сваки пече, једино се тајминг овог у Кијеву може окарактерисати савршеним за српског првака. Да су могли да бирају где ће да изгубе, црно-бели би вероватно прстом показали ка Олимпијском стадиону, јер неуспех претрпљен у Украјини нема трајне последице. Мада је начин на који је претрпљен забрињавајући. У смислу игре и односа према дресу, могао би да представља смерницу руководиоцима и тренеру да овако у шеснаестини финала Лиге Европе не може. Посебно што вечерас Мирослав Ђукић није доживео најтежи пораз откако се вратио у наш фудбал, него и двојицу првотимаца за први испит у 2018. години: Динамо - Партизан 4:1 (3:1).

Зимовање под капом УЕФА је давно осигурано, а после резултатски небитне утакмице јасно је да ће Парни ваљак у понедељак на жребу за прву нокаут рунду бити у групи неповолаћених тимова, пошто је велики Динамо апсолутно заслужио прво место у Групи Б. Био је убедљивији, бржи, конкретнији и ефикаснији, за разлику од недовољно мотивисаних гостију. Тим из Хумске као да се испразнио у мечевима са Скендергебом и Јанг Бојсом, па је у Кијеву првих пола сата тумарао у мраку сопствених слабости. Нарочито у одбрани.

Комплетна последња дефанзивна линија Партизана деловала је у уводној фази меча дезоријентисано, као да је неко угласио светло, и практично је поклонила три гола екипи Александра Хацкевича. Нико није био ни приближно добар као на неким ранијим сусретима: штоперски тандем Милетић-Митровић нескладан, бекови Вулићевић и Милетић остављали довољно простора Циганкову и Морозјуку, грешкама у постављању омогућивши Динаму да практично са пола гаса уради исто оно што и у Београду. Да трипут матира вечерас недовољно пажљивог Владимира Стојковића.

Већини Партизанових стартера као да се није играо фудбал. Као да их није интересовало да ли ће на семафору да стоји 0:0 или 5:0. Без енергије карактеристичне за претходних пет кола, без креације у повредама ослабљеном манверу (тек се сад видело колико овом тиму недостају Зоран Тошић и Марко Јанковић), без снаге у завршници... Скоро ништа није функционисало по замислима Мирослава Ђукића, опредељеног да се врати на формацију 4-4-2, међутим, ни она му није помогла да избегне први пораз у гостима откако се вратио у Хумску.

До вечерас је нанизао 16 таквих утакмица, а кад се њима дода и 19 из минуле сезоне под вођством Марка Николића стиже се до низа од 35 мечева без пораза у гостима у последњих годину и по дана. А онда ово у Кијеву, на месту где су, ипак, падали и већи од Партизана.

После тог урагана Динама у почетних пола сата, кад се Жуниор Мораеш двапут практично ушетао у гол, било је јасно да три бода остају Украјинцима. На крају је бразилски нападач постигао хет-трик (после у најмању руку сумњивог пенала, јер је штопер Милетић избио лопту) и израстао у централну фигуру меча међутим, остаје Гробарима да се питају шта би било да је, на пример, ударац Евертона Луиза у петом минуту уместо на пречки завршио у мрежи или да је прошла нека од почетних идеја Соломона и Суме.

За разлику од дефанзиве, где је био недопустиво лош, Ђукићев тим је повремено знао да изведе смислене акције. Ретко, додуше. Једну такву креирао је можда и понајбољи црно-бели појединац у Кијеву, Сејдуба Сума, соло продором промешвавши одбрану домаћина и изнудивши пенал који је Марко Јевтовић реализовао у надокнади првог дела.

А уз раме Суми по томе колико му је стало био је управо Марко Јевтовић. Његов продор по десној страни у 58. минуту умало Леандре Тавамба да превтори у гол велике наде (погодио у главу голмана Бушчана), мало раније је сјајним хицем покушао и Данило Пантић, било је ту и тамо спорадичних претњи.. Да се поправи утисак, јер је Партизан у наставку играо за две нијансе боље, а опет ни приближно довољно да се угрози овдашњи великан.

То што је изгубио меч још је и најмања невоља за Парни ваљак. Лоша вест је да је остао без Евертона Луиза и бека Немање Г. Милетића. Обојица су добили по жути картон и суспендовани су за први сусрет шеснаестине финала Лиге Европе. А у њему ће Партизан морати боље да се брани. За почетак...

ЛИГА ЕВРОПЕ, ГРУПА Г, ШЕСТО КОЛО

ДИНАМО КИЈЕВ - ПАРТИЗАН 4:1 (3:1)
/Морозјук 6, Жуниор Мораеш 28, 31, 77 пен - Јевтовић 45+1/

Кијев
Олимпијски стадион
Гледалаца: око 14.000
Судија: Павел Гил (Пољска)
Жути картони: Евертон, Немања Г. Милетић (Партизан)

ДИНАМО КИЈЕВ: Будшчан - Кедзиора, Хачериди, Кадар, Пиварић (од 69. Хармаш) - Шепелијев, Буљански -  Морозјук, Шапаренко (од 77. Беседин), Циганков (од 83. Гонзалес) - Жуниор Мораеш. Тренер: Александар Хацкевич.

ПАРТИЗАН: Стојковић - Вулићевић, Немања Р. Милетић, Митровић, Немања Г. Милетић - Јевтовић, Евертон (од 77. Ђуричковић), Сума, Пантић, Соломон (од 66. Ожеговић) - Тавамба. Тренер: Мирослав Ђукић.

Група Б:

Динамо – Партизан 4:1 (3:1)
Морозјук 6, Мораеш 28, 31, 77п – Јетовић 45+4п

Јанг Бојс – Скендербег 2:1 (0:0)
Оро 55, Асале 90+6 – Гавазај 51

Табела:
1. Динамо 6 4 1 1 15:9 13
2. Партизан 6 2 2 2 8:9 8
3. Јанг Бојс 6 1 3 2 7:8 6
4. Скендербег 6 1 2 3 6:10 5

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар