БиХ се приближава снажно невријеме

Федерални хидрометеоролошки завод издао је црвено упозорење због јаког олујног вјетра са изгледним орканским ударима од 100 километара на сат, а који је најављен за период 11. и 12. децембра.

Босна и Херцеговина 07.12.2017 | 19:10
БиХ се приближава снажно невријеме
Упозорење је издато за цијелу Босну и Херцеговину у времену од 8 сати 11. децембра до 15. сати 12. децембра. Просјечна брзина вјетра јужног смјера између 40 и 60 км/х, са ударима од 90 до 110 км/х.

Такође, према информацијама достављеним из Федералног хидрометеоролошког завода БиХ за дане викенда погоршање временских прилика биће праћено обилнијим снијежним падавинама, чија висина би могла бити између 15 и 35 цм, а предвиђају се и ниске температуре ваздуха.

С тим у вези, Кантонална управа цивилне заштите Кантона Сарајево упутила је данас Препоруке правним и физичким лицима за предузимање превентивних мјера заштите и спашавања од снијежних падавина, ниских температура и јаког вјетра.

"Сва правна и физичка лица обавезна су да одмах предузму неопходне превентивне мјере заштите од високог снијега, ниских температура и јаког вјетра, а што је у складу с њиховим надлежностима и обавезама прописаним Законом о заштити и спашавању људи и материјалних добара од природних и других несрећа. То подразумијева обавезу припреме адекватних снага и неопходних материјално- техничких средстава. Из Управе наглашавају да ће се на овај начин створити претпоставке за ефикасније и брже реаговање свих субјеката система заштите и спашавања те избјећи велике материјалне штете", стоји у саопштењу.

Подсјећају сва правна и физичка лица и на обавезе које су им предвиђене Законом о комуналној чистоћи и Законом о управљањем заједничким дијеловима зграде који прописују подузимање мјера на уклањању снијега, скидању леда и леденица.

Такође, посебно апелују и на правна лица која имају потписане споразуме, односно уговоре са свим нивоима власти, да припреме адекватну механизацију и да на вријеме реагују на најављене снијежне падавине.

Извор: Клиx

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Метео

07.12.2017 21:50

опасно се спрема

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.12.2017 07:53

Вријеме је и добро какав смо народ.Као да смо сви од зла оца и горе матере.Ником висе немозес вјероват цак ни самом себи.

Name

Метео

07.12.2017 21:52

опасно се спрема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Метео

08.12.2017 06:25

Усвојене акцизе?

ОДГОВОРИТЕ