Овај кућни посао продужава животни вијек

Свакодневне лаке физичке вежбе, које укључују трчање и прање судова, заједно са другим куц́ним обавезама, позитивно утичу на дужину животног века, тврди се у раду америчких лекара објављеном у часопису Америчког геријатријског друштва.

Здравље 07.12.2017 | 09:46
Овај кућни посао продужава животни вијек
У истраживању је учествовало 6.000 жена старости од 65 до 99 година. Научници су пратили њихову свакодневну физичку активност помоц́у фитнес система за прац́ење, као и њихово здравствено стање, током три године.

Према добијеним резултатима, стопа смртности оних жена које су биле физички активне најмање 30 минута дневно била је 12 одсто нижа него код оних које воде углавном неактиван начин живота. Повец́ање свакодневног оптерец́ења до једног сата смањује вероватноц́у смрти за 39 одсто.

Научници истичу да се под дефиницијом физичке активности подразумевају куц́ни послови, укључујуц́и чишц́ење и прање судова, као и шетња на свежем ваздуху.

"Дуго се сматрало да такве активности нису довољне да би човек био здрав. Али сада имамо доказе да чак и слабија активност жена смањује вероватноц́у да ц́е умрети у наредне три или четири године", изјавила је сарадница на истраживању, специјалиста Андреа Лакруа.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

комсија

20.12.2017 09:22

Ја видим да комсиница нема мира у куци па поцела и моју наговарати.

ОДГОВОРИТЕ