Прича: Живот далеко од "Краљеве" сијенке...

Није међу пет најефикаснијих, није ни међу пет асистената, статистички је испод последње сезоне у Кливленду, али Кајрију Ирвингу и ван Бостона скандирају "МВП".

Кошарка 06.12.2017 | 22:45
Прича: Живот далеко од "Краљеве" сијенке...
Претходног лета НБА лигу уздрмао је трејд Кливленд Кавалирса и Бостон Селтикса у којем је једна од кључних играча Кавса Ирвинг прешао у Масачусетс за једног од најбољих играча лиге прошле сезоне Ајзеу Томаса. 

Ирвинг је после шест година у Кливленду буквално побегао из Кавалирса због Леброна Џејмса. Три сезоне је "трпео" позицију у "Краљевој" сенци, освојио толико жељену титулу, али је после другуг изгубљеног финала одлучио да више не може тако да функционише. 

Одлучио је да промени све у својој каријери – прво тим, потом број на дресу, затим начин исхране, а сада мења и своју репутацију. Уместо спектакуларног баскеташа попут свог алтер ега "ујка Друа", постаје човек који ток меча мења правим одлукама и преузимањем одговорности у кључним тренуцима. 

Завршио је у Бостону и то се испоставило као "џек-пот" за њега и Селтиксе, а једина страна која је "изгубила" били су Кавси, без обзира што су и даље фаворит да освоје Исток и опет играју финале НБА лиге. 

Оно што је најважније за Селтиксе, с друге стране, је што су добили играча на МВП нивоу за наредних десетак године, јер Ирвинг има само 25, а већ годинама важи за једног од најбољих у лиги. 

Ирвингу је "упала секира у мед" јер је дошао у изузетно талентовану средину са фантастичним тренером Бредом Стивенсом, а лако је могао да заврши у Финикс Сансима.

Зашто је Ирвинг МВП кандидат?

Ирвинг статистички није посебно спектакуларан у односу на претходне сезоне. У просеку постиже мање поена него у Кавсима прошле иако је био у сенци Џејмса, мање асистира, једино има нешто бољи проценат шута.

Међутим, очекивало да ће га све промене које су се догодиле знатно више деградирати, бар у првој сезони, посебно јер се очекивало да ће и Селтикси да се муче због неколико нових играча, нагле промене лидера, тешке повреде Гордона Хејворда у првом мечу сезоне и старта 0-2.

Али, догодило се управо супротно. Све наведено је ојачало и Ирвинга и Селтиксе, збили су редове и под његовим вођством постали најбољи тим у лиги захваљујући серији 16-0. Иако статистика то не говори, Ирвинг је показао да га је Џејмс заиста лимитирао и спречавао да покаже да је један од најбољих играча у лиги.

Просечно бележи по мечу 23,5 поена уз 5 асистенција, 3,2 скокова и 1,9 украдених лопти, а посебно је био импресиван у другој половини новембра са просеком од 31 поена, 4,6 асистенција, 3,2 скокова у пет мечева.

У “МВП” друштво званично је “упао” у Даласу где је постигао 47 поена уз 72% шута из игре и шест асистенција.

Међутим, оно што Ирвинга посебно тренутно чини валидним кандидатом број за МВП признање на крају сезоне је пре свега учинак у завршници мечева. Ирвинг је и раније био познат као "клач" играч, али је сада надмашио и себе.

Кајри је током новембра у утакмицама у којима је разлика до пет поена у последњих пет минута, за 38 минута игре постигао чак 65 поена погодивши 24 од 39 шутева из игре (13/16 слободна), уз десет асистенција без иједне изгубљене лопте! Забележио је индекс +/- од чак 40.

Пре неколико дана је у директном дуелу са једним од главних кандидата за МВП сезоне Јанисом Адетокумбом од 32 поена на мечу 19 постигао у другом полувремену.

Ирвинг игра паметније и константније него икад у каријери, његов шут је поузданији него икад, а други преломни фактор у МВП борби је – одбрана. Са Ирвингом у тиму Селтикси су много бољи у дефанзиви него претходних сезона, и генерално гледано то је и био кључни фактор серије од 16 победа.

Његова већ поменута офантивна статистика није спектакуларна, бележи тек нешто преко 20 поена по утакмици, али његова посвећеност у одбрани понекад "боде очи".

Ирвинг је прихватио Стивенсову дефанзивну филозофију "на правом месту у право време уз максималан напор" и то је Кајрију донео просек каријере од скоро две украдене лопте по утакмици и раст дефанзивног рејтинга.

Кајри не постиже 60 поена по утакмици, нема трипл-дабл на сваком другом мечу, његова екипа не побеђује са 30, 40 разлике, не убацује по 130, 140 поена, али Селтикси газе редом (21-4) и што је још важније то чине са четири нова стартера у односу на претходну сезону, међу којима је и један руки, а све после тешке повреде играча "тешког" 130 милиона долара.

Далеко су април и плеј-оф, још много је утакмица у игри, а нажалост повреде ће умногоме диктирати форму до самог краја сезоне у свакој екипи, Кливленд Кавалирси су и даље фаворити за титулу на Истоку и ново финале са Голден Стејт Вориорсима, Џејмс Харден је вероватно најближи МВП признању, али Ирвинг и Селтикси су сила која расте и која је тек на почетку своје ере.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар