Синдром компјутерског ока

Синдром компјутерског ока не оштећује очи нити изазива очне болести, али доводи до његовог површинског исушивања, због чега око осећа напор јер мора да се фокусира

Здравље 01.12.2017 | 13:00
Синдром компјутерског ока
Уколико у току дана проводите дуже од три сата испред рачунара, може да вам се догоди да повремено дупло видите или да вам вид буде замагљем. Ако уз то осећате главобољу, замор, болове у врату и леђима, вероватно патите од синдрома компјутерског вида. Особе које седе испред компјутера недовољно трепћу јер су усредсређене на оно што раде, па долази до исушивања и умора очију, упозоравају истраживачи из Националног института за здравље у Вашингтону.

- Синдром компјутерског ока не оштећује очи нити изазива очне болести, али доводи до његовог површинског исушивања, због чега око осећа напор јер мора да се фокусира - објашњава др Рејчел Бишоп, руководилац стручног тима.

Синдром компјутерског вида може да изазове лошу продуктивност у раду код одраслих, а код деце тешкоће у учењу и лошије оцене у школи. Дечји вид додатно оптерећује вишесатно играње игрица на компјутеру или таблету, упозоравају стручњаци, тврдећи и да је све више кратковиде деце због претераног коришћења ручних електронских уређаја.

- Да би се избегао синдром компјутерског вида треба да користите капи за очи које одржавају влажност и по могућству треба правити паузе након 15 минута рада - поручује др Бишоп.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар