План ФИА: Женска Ф1 пут до праве Ф1!

Слабији пол у Формули 1? Дошло је време, али да ли је искључиво женско такмичење прави начин уласка у "најбржи циркус"? Мишљења су подељена.

Остали спортови 03.12.2017 | 20:30
План ФИА: Женска Ф1 пут до праве Ф1!
Да ли је дошло време да се даме коначно опробају у Формули 1? Судећи према најавама Светске аутомобилске федерације (ФИА) - да.

Наиме, челници који воде Ф1 желе да од 2019. године формирају такмичење у којем ће се само такмичити жене.   

План је да се следеће сезоне припреми то такмичење и да стартује 2019. године и то тако што би се возило укупно шест трка, од којих пет у Европи и једна у САД.

Како се наводи, дама која победи у том такмичењу требало би сезону касније да тестира болид за неку од екипа садашње Ф1. Али да ли је то довољна и права награда?

Многи оцењују да би то био прави начин да слабији пол коначно добије прилику да се окуша у “најбржем циркусу на свету", након бројних покушаја неколико девојака претходних година да “на мала врата” уђу у такмичење које је до сада искључиво било резервисано само за мушкарце.

Са друге стране има и оних који верују да то није прави начин за пробој у такмичење Формуле 1. Сматрају да би женско такмичење могло да привуче велику пажњу јавности, али и спонзора због своје атрактивности и да тако заживи као самостално, па примарно не би главна ствар био улазак у Ф1, док неки тврде да би то уствари означило поделу, поткопало њихове возачке квалитете И заправо их удаљило од такмичење у које желе да стигну.

Један од оних који верују да то није прави пут је и Тото Волф, директор екипе Мерцедес у Ф1.

"Чини се да се на тај начин одустаје од идеје да се девојке боре против момака. Када се спорт своди на физичку снагу, онда је дефинитивно потребна подела на мушки и женски сектор, али ауто трке су нешто где се оба пола боре истим алатом. Искрено верујем да ово јесте спорт у коме жене могу да преузму примат, али им то на начин који се предлаже сигурно неће помоћи", оценио је Волф чија је супруга Сузи управо једна од дама која је покушавала да уђе у Ф1.

Сузи Волф је била тест и резервни возач екипе Вилијама и 2014. четири пута учествовала је на тренинзима те екипе, али је 2015. одустала од свега схвативши да никада неће добити шансу да вози за тај тим у Ф1.

Тото Волф сматра да је потребно подстицате девојке да већ у детињству крену да се такмичу у ауто спорту. Он је један од спонзора кампање "Изазов је бити другачији" која охрабрује И инспирише жене да се баве ауто спортом.

"Недостаје нам више девојчица које ће возити картинг. Треба их охрабрити да раде то, јер сада имамо ситуацију да од 100 деце у картингу, тек две или три су девојчице. То треба променити, јер смо имали ситуације да су неке од њих бележиле одличне резултате, али нису то показале касније у вишим категоријама. Нама је потребно више жена које ће се такмичити на вишем нивоу, јер верујем да би биле велика конкуренција момцима за такмичење у Формули 1", додао је Волф.

Многе девојке које возе ауто трке ФИА је већ контактирала у вези покретања женске Формуле 1. Већина је изјавила да је то добра идеја, док су неке врло скептичне.

Пипа Ман, родом из Лондона, која професионалну аутомобилску каријеру гради у САД, где је побеђивала на многим такмичења и учествовала уз Фернанда Алонса на овогодишњој  Индијанаполис 500 трци, каже да је то смешан начин да даме стигну до највишег нивоа и јасно ставља до знања шта је неопходно урадити.

"Познајем много жена које су побеђивале на многим тркама у неселектираним серијама, али су одустајале због недостатка средстава. Ако та група људи већ има новац да помогне женама у ауто спорту, хајде онда нека га искористи за подршку најталентованијим дамама да остану на правом путу и само их пусте да се такмиче", изјавила је Ман.

Подсећања ради, само су три жене до сада возиле Ф1 и то све Италијанке. Марија Тереза де Филипис је прва то урадила 1958. године, а потом пре тачно 41 године то је учинила њена зенмљакиња Лела Ломбарди. Она је 1976. возила на Великој награди Аустралије И то је било последњи пут да дама наступа у тркама Ф1. Прилику је пре 25 година добила И Ђована Амати, али она у квалификацијама није успела да обезбеди наступ на трци.

Од тада тек неколико дама стигло је близу, обавиле су тестове за екипе, али нису успеле да направе кључни, завршни корак.

Идеју о формирању женског такмичења Ф1 покренуо је Берни Еклстон, али није ју реализовао пре две године, када је била веома актуелна. Да ли ће 2019. даме добити своје такмичење, или ће, можда, и пре тога доказати да су кадре да се носе раме уз раме са мушкарцима у Ф1...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар