Често сте љути?Вријеме је да добро размислите о свом здрављу

Уколико желите да живите дуже, не би требало да се љутите, односно, требало би да научите да контролишете бес и негативна осећања.

Здравље 28.11.2017 | 12:39
Често сте љути?Вријеме је да добро размислите о свом здрављу
У истраживању које је спровео Универзитет у Ајови наводи се како џангризави људи умиру раније, имају проблема са спавањем и још низ последица. Љутити мушкарци између 20 и 40 година имају 1,5 пута већу шансу од смрти 35 година раније од оних који су смирени. Научници верују да се ово догађа због одређеног броја фактора који су повезани са стресом. Адреналин који покреће стрес уништава ДНК, што може да изазове смртоносне болести.
Због тога што им је велики притисак у амигдали, делу мозга који је повезан с инстинктом за преживљавање, љутице буду нервозне. Амигдала "мисли" да је организам у опасности када се појави љутња и шаље сигнал за повећање протока крви у удове и срце, због чега је опуштање организма скоро немогуће. Управо због тога љутице не могу да спавају.

Љутња изазива и главобоље. Емоције попут узбуђења или љутње повећавају испуштање хормона кортизола, адреналина и тестостерона. То доводи до повећања протока крви у мозак, што доводи до отицања крвних судова и живаца који окружују мозак. Бес може узроковати и болести плућа. Научници с Харварда тестирали су плућа 2.000 мушкараца током осам година и утврдили су да су плућа много гора код оних који се често љуте.

Љутња вас чини анксиозним и депресивним. Хормони шаљу сигнале за бржи проток крви и повећава се број откуцаја срца и напетост у мишићима. Такође, долази до напрезања неурона у хипоталамусу, центру за контролу стреса, због чега не може доћи до опуштања. Хормон среће серотоинин је знатно снижен.

Ове особе чешће оболевају јер превише кортизола у организму доводи до поремећаја у балансу нивоа шећера у крви, притиска штитну жлезду и смањује густину костију.

Уз све наведено, љутице имају већу шансу да оболе од срчаних обољења, имају проблем с пробавом, али имају и више бора, због чега изгледају старије него што јесу. Стручњаци саветују да не потискујете своја осећања, већ да разговарате или пишете о њима како бисте избацили негативну енергију из себе и спречили могуће последице које бес изазива.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

А

28.11.2017 12:58

Ово за плућа да су гора код људи који се љуте, стварно је тачно! Али ко може тако бити опуштен и не бринути се ни за што, ти људи ако постоје стварно су срећници! Благо њима! ♡

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхристиан Сwеден

28.11.2017 19:46

Постоје људи који постизу Серенитy, као Бусхани у Африци који су задовољни оним сто имају... то је теско али није и не достизно... Ја који имам тиннитус пистање у уху, то изазива толики бијес и љутну, цовјека бол претвара у цудовисте а за то нема лијека, само је прогресивно и заврси се самоубитсвом у 99% слуцајева... Но, могуце је постицy унутрасњи мир, јоyа и схватање допуста. Људи су бијесни јер Додик је ово или оно или неко груги, али не схватају да они сами не могу ниста да промјене, да сутра це детонирати вулкан који це изазвати помор 98% становниста које це да се следи, топ треба схватити и прихватити, све пролази тако и ми само, вазно је вољети док год мозес

Name

Ах ти струцњаци

16.12.2017 14:06

Како би било да им се провери рецимо колицина витамина Б12 у организму.

ОДГОВОРИТЕ