Слушање музике штетно за слух

Прегласна музика може оштетити слух, упозоравају стручњаци, а један од симптома који указује на ту могућност је зујање у уху, најчешће код млађе популације. Како правилно слушати музику, а да не дође до здравствених проблема пишемо у наредним минутама.

Здравље 24.11.2017 | 12:35
Слушање музике штетно за слух
Скоро је немогуће да на улици не сретнете некога ко нема слушалице у или на ушима. Слушање музике, телефонски разговори постали су начин живота, посебно младих.Нови стил живота довео је и нове проблеме.Све је већи број младих који због излагања високим нивоима буке имају зујање у уху - здравствени проблем који може изазвати отежано спавање, учење, а уколико дуго траје, чак и депресивно расположење, а на крају и губитак слуха.

Овај нов медицински феномен, представља одбрамбени механизам унутрашњег уха на излагање високим нивоима буке у које спаде музика, нарочито њено слушање преко слушалица.
Иако се на већини уређаја за слушање музике налази препоручена јачина слушања звука, нажалост скоро нико то не поштује. Најизложенија група овом утицају су тунејџери као и најчешћи корисници било слушалице било у дискотекама и клубовима.

Стручњаци предлажу слушање музике умјереног интензитета, уколико користите слушалице дуже од сат да правите паузе од око 15 минута јер на тај начин се омогућава да се регенеришу ћелије уха које су у том тренутку најизложеније. Колико је опасно слушати прегласну музику показује и податак да вам је после боравка у дискотеци потребно 16 сати да се опоравите од буке која износи око 100 дб.Имајте на уму да је оштећење слуха трајно и следећи пут када посегнете за појачавањем размислите.

БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цхристиан Сwеден

25.11.2017 21:04

Ја имам тиннитус или пистање, цхроницни прогресивни. Добио сам га од лијека мада је лијево ухо било остецено мало од једног одласка у диско клуп. Био сам у висе семаља у ЕУ , Израел, Индија. Лијека нема за ово. Моз зивот је умро након сто сам добио тиннитус, само ове године 6 пријатеља ми се убило који имају овај поремецај који је прегласан. Кад станем поред аутобуса ја и даље цујем скрипање као воза по трацницама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

корни

26.11.2017 12:38

И ја имам тинитус и на залост јос увјек нема лијека за то.Добио сам га од прегласне музике