Компјутерском игрицом против деменције

Игрица за вјежбање мозга, која смањује ризик од развоја деменције за 29 одсто, прва је линија одбране од овог поремећаја, резултати су десетогодишњег истраживања. Код испитаника који су завршили 15 циклуса ове компјутерске игрице у посљедњих десет година утврђена је шанса од 5,9 одсто за развој деменције.

Здравље 17.11.2017 | 11:50
Компјутерском игрицом против деменције
Што особа више игра игрицу, ризик постаје све мањи, кажу научници, пише "Дејли мејл".

"Вјежба брзине обраде података резултовала је смањењем ризика од деменције у периоду од десет година у просјеку за 29 одсто у односу на контролне параметре", рекао је аутор пројекта Џери Едвардс са Универзитета Јужне Флориде.

Он је додао да је потребно испитати колико је потребно вјежбати да би се добили најбољи резултати.

Ова игрица позната под називом "Двострука одлука", а функционише тако што се од играча тражи да фокусира пажњу на централни предмет, као што је аутомобил. Играч прати или гледа у екран са централним предметом, а ту су и периферне дистракције као што је други аутомобил.

Играч мора да остане фокусиран на централни предмет. Како игра одмиче, предмети на екрану се покрећу брже или постају мањи.

Касније се појављују и друга ометајућа возила како игра постаје сложенија.

Показало се да игра држи мозак "оштрим" и активним, иако није сасвим јасно како.

У истраживању су учествовале 2.802 здраве одрасле особе старе у просјеку 74 године на шест мјеста у САД.

(Агенције) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

То је тацно

17.11.2017 21:10

Доцим прије 6 година мој брат је дао оцу ПЦ, модем и све сто треба. Он је то дао за дзаба цовјеку који је зивио изнад њега само зато сто је Србијанац. Тај ради, убија дивљац на црно, кројумцари алкохол и цигаре. За мјесец обрне као стари лудјак за годину. Дао му је пеглу, даску за пеглање, судје итд. У љутњи сам питала да ли се он то заљубио.

ОДГОВОРИТЕ