Ојачајте имунитет

Промјењиво вријеме и захлађење тјерају организам да почне појачано да се брани. Уколико је ваше тијело снажно, ове јесени ћете успјети да избјегнете прехладу, а уколико није, има времена да му уз појачану исхрану, витамине и вјежбе помогнете да ојача.

Здравље 11.11.2017 | 10:20
Ојачајте имунитет
С обзиром на то да нам се сезона грипа и прехладе приближава, јако је важно да дате све од себе како бисте ојачали свој имунитет. Спавајте најмање 7 сати дневно, редовно вјежбајте и не дозволите да будете често под стресом.Правилна исхрана је такође јако важна у превенцији грипа и прехладе,а срећом, постоје бројне намирнице које ће ојачати имунитет.

Потражите воће и поврће интензивних боја, то је само један од показатеља да обилују антиоксидантима. Црвено, жуто, љубичасто, плаво и наранџасто воће и поврће ће сигурно послужити у припреми организма за сезону грип и прехладе. Користите обилно Бобичасто воће које садржи витамин Ц и Е. Све врсте бобичастог воћа су одличне за здравље, али што се јачања имунитета тиче, најбоље су боровнице.

Гљиве, мрква, бијели лук вијековима се користе за превенцију различитих болести.

Киви је један од најбољих извора витамина Е, који је кључан за јачање имунитета. Витамин Е помаже у заштити тијела од вирусних и бактеријских инфекција. Што се тиче витамина Ц, који је такођер важан за јачање имунитета, киви га садржи у већој количини у односу на било које цитрусно воће.

Као и киви, шпинат је одличан извор витамина Е, али то није све. Шпинат је јако добар извор бета каротена, фолне киселине и витамина А, Ц и К, као и минерала као што су жељезо и бакар. Све су то твари које помажу у јачању имунитета.Поред овога већ и врапци на грани знају да су ветерани у превенцији и у јачању имунитета, а ту су и нар, манго, јапанска јабука и многи нови примјерци воћа и поврћа која однедавно виђамо и на нашем поднебљу.

А ево и Шта још чува здравље

- Калијум за срце (има га у бананама и броколију) - Магнезијум за мишиће и нерве, и као састојак ензима (нпр. 50 г коштуњавог воћа дневно)

- Витамин Ц и фолна киселина за јачање имунитета, самолијечење и избацивање штетних материја из организма (паприка, купус, зелена салата)

- Најмање једна јабука дневно (она је прави рудник витамина и минерала)

- Ананас је такође веома здрав. Богат је ензимима (јачају имунолошки систем) и биогеним аминима, који поправљају расположење и олакшавају вам да се изборите са стресом.

И да не заборавимо чудотворни ђумбир који се препоручује код свих обољења и за опште здравље и он такође има значајну улогу у јачању имунитета.

Иако смо на прагу хладнијег времена и праве зиме, о здрављу требамо мислити на вријеме, а одлазак на пијацу или маркет у потрагу за воћем и поврћем, најмање је што можемо да учинимо за себе.


БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар