Видео: Плес око шипке је спорт – можда и олимпијски!

Свет спорта у понедељак је доживео још једну велику промену – плес око шипке званично је постао спорта.

Остали спортови 21.10.2017 | 23:35
Видео: Плес око шипке је спорт – можда и олимпијски!
Најзаслужнија за овако нешто јесте Кејти Коутс која је после 11 година борбе успела да се избори да и ова дисциплина добије звање спорта.

Четрдесетједногодишња Британка, иначе председница Међународне федерације плеса око шипке (ИПСФ), остварила је свој првобитни циљ, али је поручила да се ту неће зауставити, већ ће истрајати у намери да овај спорт постане олимпијски.

Она је дуг пут до коначне одлуке почела 2006. године, када је, према сопственом признању, схватила да ова дисциплина мора да се издигне из тадашњег статуса. Покренула је петицију и у жељи да покаже да је у питању уметност за коју је потребно много тренинга, скупила 10.000 потписа. 

"Почетком 2000-тих људи су почели да се баве фитнесом, срушили су један део предрасуда. Плесање око шипке није оно што већина људи мисли. Морате заиста то гледати како бисте схватили шта оно значи. Почели смо неко такмичење, али као аматери и мој циљ је био да то постане професионално", рекла је Кејти и наставила:

"Осећам да смо постигли нешто немогуће. Сви су нам говорили да плесање око шипке не може постати спорт, али нисмо одустајали. Напустила сам свој посао како бих почела да радим на тој иницијативи и не могу да вам опишем колико сам поносна".

ИПСФ је званично основан 2009. године и Коутс је тада изабрана за председницу.

Три године касније организовано је Светско првенству у плесу око шипке које је трајало током Олимпијских игара у Лондону, чиме су из организације желели да покажу да то јесте један од спортова који ће једног дана бити уврштен у програм Олимпијских игара. Усвојена су правила и повратка није било.

"Осмислили смо систем за бодовање, правила такмичења и имали смо чак и антидопинг систем, односно све што се веже за неки спорт, као што је то фудбал. У последње три године имали смо допинг контроле, али ове године је први пут да је WАДА тестирала наше спортисте. Нико од њих није пао на том тесту!", у даху је причала.

Потом је открила шта је све било потребно за овакав исход.

"Да званично постанете спорт морате имати Савезе у 40 држава на четири различита континента и спортисти морају бити признати од највишег спортског Савеза у држави. Али, већина држава није желела да призна те Савезе, осим ако већ није званично спорт, тако да је то била веома компликована ситуација. Нисмо добили нови спорт у последњих 30 година".

Зато је, према њеним речима, важно да се у што скоријем року оствари норма од 40 држава у којима је плес око шипке признат, чиме би отпочела нова "фаза" овог подухвата – апликација за чланство у Међународној олимпијској федерацији.

"Добили смо привремени статус званичног спорта на период од две године. Сада имамо 15 Савеза широм света и не видим препреку да их буде 40 до истека рока. После тога ће ово бити признати спорт, за шта се боримо већ 11 година. Традиционални спортови губе популарност и нови су доста популарнији код млађих људи. За Олимпијске игре постоји поприлично компликован систем и сигурно је да нас неће бити на следећим Играма. Потребно нам је осам година да уђемо на то такмичење и нећемо одустати", закључила је Кејти.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар